Situație alarmantă în Mureș. Doar 8% dintre izvoarele și fântânile publice au apă potabilă
Situație alarmantă în județul Mureș, unde numai 8 la sută dintre izvoarele și fântânile publice au apă potabilă.
Datele au ieșit la iveală după analizele periodice făcute de specialiștii în sănătate publică. De vină sunt de multe ori lucrările de amenajare sau construcțiile din zona izvoarelor, care alterează calitatea apei.
În județul Mureș sunt 178 de izvoare și fântâni monitorizate frecvent de inspectorii Direcției pentru Sănătate Publică. La ultima verificare, analizele au arătat că doar 15 dintre acestea au apă bună de băut.
Alegeri 2025
21:57
Antonescu: „În condiţii economice grave, exclud creşterea taxelor. Putem reduce salariile demnitarilor”
21:25
USR anunţă că BEC a decis că George Simion a trimis ilegal scrisori alegătorilor, iar acestea trebuie retrase
21:12
Cum ar acționa Nicuşor Dan pentru a diminua deficitul bugetar. Măsura pe care o va lua dacă va ajunge președinte
18:28
PSD îl atacă pe Victor Ponta. Furtul „din disperare” de care este acuzat fostul președinte al partidului
Dr. Iuliu Moldovan, director DSP Mureș: „Am avut 178 de fîntâni și izvoare publice monitorizate, iar din acestea 15 corespund parametrilor fizicochimic și microbiologici de potabilitate.”
Apa de izvor este de cele mai multe ori filtrată de straturile din sol, astfel încât are o claritate bună. Însă poate fi contaminată de apele pluviale și de lichide toxice se infiltrează în pânza freatică. Sau de construcțiile din zona izvoarelor. Fără să fie conștienți de asta, mulți localnici o consumă.
Bărbat: „Deci, din punct de vedere medical e bună. Mai mult îmi place asta. O să duc două flacoane. Este un bătrân pe care-l ajut, are șase flacoane și cam o dată pe lună ajut să le duc acasă.”
Bărbat: „Ne bucurăm că e pe gratis, că apa se scumpește. Nu știu până când o să avem că scade ca debit, plus curățenia lasă de dorit, toată lumea lasă mizerie. Și aici scrie că apa e bună de băut, dar nu suntem convinși sută la sută că e bună, că uitați câte blocuri deasupra care blocuri vechi, canalizările încep să se degradeze și cine știe ce scurgeri sunt.”
Bărbat: „În fiecare zi duc câte cinci kilograme, de mai mult de șase ani.”
Specialiștii în sănătate publică recomandă consumul de apă doar din surse sigure.