Situația fondurilor europene, îngrijorătoare. România a folosit doar 5 miliarde de euro din 31
Deși au trecut patru ani și jumătate de când Comisia Europeană a pus la dispoziția României peste 20 de miliarde de euro ca să se dezvolte, autoritățile noastre nu se grăbesc să aducă acești bani în țară.
Unul dintre cele mai importante programe cu bani europeni, cel de dezvoltare regională, prin care pot fi construite autostrăzi, spitale sau rețele de apă, e la pământ.
Președintele Klaus Iohannis atrage atenția Guvernului că ''e târziu'' și că pierdem bani, dar premierul Viorica Dancila spune că e mulțumită de rezultatele de până acum.
Alegeri 2024
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
Pentru locuitorii satelor cu drumuri neasfaltate și toaletă în curte, e greu de înțeles lipsa de interes a edililor pentru banii europeni. În județul Prahova, de pildă, doar 7 primarii din 104 au reușit să atragă fonduri europene.
Cu acești bani au renovat monumente, biserici și parcuri, deși puteau să obțină bani și pentru șosele, canalizare și anvelopari de blocuri. Edilii au explicații.
Bogdan Toader, președinte CJ Prahova: ''La primăriile care au blocuri sau care își doresc anveloparea a fost o problemă, trebuia acordul asociației de locatari''.
Adrian Dobre, primar Ploiești: ''Sunt foarte multe probleme la nivel național cu privire la dovada proprietății. Nu poți realiza un proiect decât dacă este pe domeniul autorității publice''.
Printre puținele proiecte realizate de administrațiile locale prahovene se numără reabilitarea unei mori din secolul al 17-lea.
Violeta Gontea, primar Drajna: ''De ce moară? Fiindcă este emblema localității noastre''
Situația fondurilor europene e îngrijorătoare. România are la dispoziție 23 de miliarde de euro în perioada 2014-2020, bani pentru proiecte precum construcția de autostrăzi, spitale sau rețele de apă.
Președintele Klaus Iohannis: ”Noi până acum am folosit 2,2 miliarde, deci nici măcar o zecime și suntem dincolo de jumătatea perioadei bugetate. E foarte târziu''.
În total, cu tot cu fondurile alocate agriculturii, România are la dispoziție 31 de miliarde de euro, din care au fost folosite mai puțin de 5 miliarde.
Premierul Viorica Dancilă se declară mulțumită de rezultatele României. Asta deși, în programul de guvernare, ținta e ca până în 2020 să fie cheltuite peste 71,5% din fondurile alocate țării noastre.
Premierul Viorica Dăncilă: ''Acum avem 16% faţă de media europeană de 18%. Avem în spatele nostru ţări puternice, precum Germania sau Italia''.
Cele două țări occidentale, printre cele mai dezvoltate din Europa, nu iau fonduri europene pentru dezvoltare, ci doar pentru agricultură. Ele sunt cele care alimentează cel mai mult bugetul din care România ar trebui să atragă banii pentru dezvoltare.
În primele patru luni ale acestui an, România a primit de la Uniunea Europeană doar 66 de milioane de euro pentru proiecte de infrastructură, educație și sănătate. Față de anul trecut, însă, banii europeni intrați lunar în țară sunt în medie de peste 6 ori mai puțini!
Avertizări de la Comisia Europeană, că pierdem timp prețios și, implicit, milioane de euro au venit, în repetate rânduri, inclusiv astăzi.
Într-un document transmis autorităților de la București, Comisia Europeană atrage atenția că infrastructura slabă a României, mai ales cea rutieră, limitează creșterea economică. Și critică modul în care sunt făcute investițiile de la noi, despre care spun că sunt slab pregătite și, deci, puțin eficiente.
Polonia, în schimb, a profitat de fondurile europene din plin și a reușit ca în 14 ani, să-și mărească rețeaua de autostrăzi de patru ori.
Sursa: Pro TV
Etichete: klaus iohannis, romania, bani, guvern, fonduri europene,
Dată publicare:
23-05-2018 18:17