Situatia absurda din Vaslui, unde groapa ecologica de gunoi de 40 mil. EUR zace nefolosita. In ce s-au incurcat autoritatile

×
Codul embed a fost copiat

TARA GUNOAIELOR, partea a II-a. Sute de camioane brazdeaza tara in lung si in lat in fiecare zi incarcate cu gunoaie. Vasluiul isi duce gunoiul la Braila, Clujul la Oradea, Alba la Targu Jiu si asa mai departe.  Lista e lunga si straneste indignare.

Alex Dima a incercat sa discute aceste probleme cu ministrul mediului, Gratiela Gavrilescu. Timp de 3 saptamani. Nu s-a putut, pentru ca ministrul e foarte ocupat.

Nu avem gropi conforme, suntem pe ultimul loc in loc in Europa la capitolul reciclare si aproape tot gunoiul nostru, 5 milioane de tone pe an, ajunge la groapa. Reciclam intre 5 si maxim 10 la suta. Iar asta o sa ne coste pe toti. Uniunea Europeana ne-a cerut sa ne inchidem gropile neconforme. Ne-a dat si bani pentru asta, dar in cele mai multe cazuri nu i-am folosit.

Dupa aderare, am primit bani pentru a construi un sistem de management integrat al deseurilor in fiecare judet, care inseamna colectare selectiva, statii de sortare a gunoiului si gropi ecologice. Doar in 32 de judete s-a inceput implementarea si pana acum, in niciun judet sistemul nu functioneaza in totalitate. Cel mai avansat este la Salaj. A costat aproape 32 de milioane de euro, bani europeni. Aici se recicleaza mai bine de 40 la suta din gunoiul salajenilor. Ionel Dancu a fost manager de proiect.

Ionel Dancu, manager Proiect SMID: "Sistemul de management integrat presupune sa incercam sa valorificam cat mai mult din ce noi aruncam. Sa valorificam peste 50 la suta. Urmand ca peste 4-5 ani sa ajungem al 90 la suta."

Citește și
Gabriela Firea, primarul Capitalei
Primaria Capitalei majoreaza amenzile. Cati bani scoti din buzunar daca arunci gunoi din masina sau nu-ti speli tomberonul
Reședința lui Vladimir Putin de la Marea Neagră a fost demolată. Motivul care a stat la baza acestei decizii

La Salaj acum vin delegatii din judetele in care sistemul nu functioneaza pentru a lua lectii. Vasluienii inca nu au ajuns.

Groapa ecologica de la Rosiesti, Vaslui, se intinde pe 20 de hectare ascunse dupa dealuri. Aici ar trebui sa ajunga gunoiul vasluienilor. Sistemul de management integrat al deseurilor a costat la Vaslui 40 de milioane de euro. 

Groapa ecologica si statia de sortare au fost inaugurate acum 2 ani, dar de atunci stau nefolosite. Aparatura a iesit din garantie, iar peretii cladirii au inceput sa se deterioreze.

Si hala de sortare sta plina de praf. Toate aceste echipamente au iesit din garantie iar locul e nefolosit pentru ca birocratia si contestatiile au blocat desemnarea unui operator.

Vicepresedintele Consiliului Judetean ridica din umeri si nu stie cand institutia pe care o conduce va fi in stare sa rezolve problema. Vechile gropi ale judetului au fost inchise de cativa ani, la cererea Uniuniunii Europene, iar gunoiul vasluienilor a fost aruncat prin judetele din jur, la sute de kilometri.

Ora 6 dimineata. Florin se urca intr-una din cele 5 masini incarcate cu gunoi. Pentru ca nu au unde sa isi depoziteze gunoiul, vasluienii il trimit tocmai la Braila. In fiecare dimineata, 4-5 masini incarcate cu zeci de tone de gunoi iau drumul Brailei. 200 si ceva de kilometri dus, 200 si ceva intors. Asta inseamna poluare, drumuri proaste si, bineinteles, un pret mai mare al gunoiului. Pret platit de vasluieni.

E sambata dimineata. Drumul e liber, dar e ceata. 1.250 de tone de gunoi merg la Braila in fiecare luna numai din orasul Vaslui. In fiecare zi aceste masini traverseaza zeci de comune si mai multe orase incarcate incarcate pana la refuz. La o singura cursa, o astfel de masina consuma 120 de litri de motorina.

In proiectul sistemul de management integrat al deseurilor, consiliul a cumparat de cativa ani zeci de mii de tomberoane pe care le-a imprastia prin comune. In comuna Dranceni, au ajuns 780 de tomberoane.

Comuna este in topul amenzilor de la Grada de Mediu, pentru ca oamenii inca arunca gunoiul la marginea satului.

Gelu Pecheanu, primar Dranceni: "In fiecare an ne da amenzi Garda de Mediu. Ne da amenzi."

La polul opus e comuna Hoceni, cea mai curata din judet. Aici, primarul le trimite cu posta gunoiul acasa celor care il arunca aiurea.

Vasile Tabara, primar Hoceni: "Nu se asteptau la ce pachet au primit... Nu se asteptau. Unii chiar se asteptau sa primeasca ajutoare europene. Si au inteles domnule: nu mai punem gunoiul acolo ca primarul ni-l trimite acasa."

Braila. O groapa privata. Gunoiul vasluienilor a ajuns la destinatie. Din judetul Vaslui aici ajung in fiecare luna 3.250 de tone. Si tot aici se arunca gunoiul din Vrancea, Braila si Galati.

Dupa 4 ore de mers de mers, gunoiul vasluienilor a ajuns la Braila. Pare scenariul unui film prost, dar e realitatea crunta care se intampla in foarte multe locuri din tara. Scenariul pentru care sunt vinovati politicienii nostri corupti si incompetenti. Ne plimbam gunoiul dintr-un loc in altul pe sute de km.

Groapa ecologica de la Galda de Jos, Alba, face parte tot din sistemul de management integrat care costat si aici 40 de milioane de euro. Deocamdata, sistemul nu functioneaza, pentru ca nu s-a organizat licitatia pentru desemnarea unui operator, o firma care sa gestioneze groapa. Ion Dumitrel este presedintele Consiliului Judetean. Sustine ca sistemul de management integrat a fost prost gandit la nivel national. E construit de Consiliul Judetean, dar trebuie administrat de o firma firma privata. Cand groapa va fi deschisa, cifra de afaceri pe an pentru cel care o va administra va fi de 90 de milioane de lei. Asa ca e de inteles ineteresul si batalia din licitatii.

Ion Dumitrel, presedinte CJ Alba: "Nu stiu daca e succes. Zicem sa ne ajute Dumnezeu. Pentru ca avem experiente. De multe ori ajungema ici. Avem experiente in ce priveste achizitiile. O achizitie dureaza mult mai mult decat realizarea."

Pana la licitatie mai e de astepat. In santier, un mal s-a surpat, iar primaria a intrat in conflict cu firma care a construit groapa. Inca nu stie cine plateste consolidarea malului care ajunge la un milion de euro.

In spatele unor cladiri, un buldoexcavator incarca in camion gunoiul orasului.

5.000 de tone de gunoi pleaca in fiecare luna din Alba Iulia tocmai la Targu Jiu.

Domnul Traian este sofer de 40 de ani. De cateva luni cara gunoi. Firma care strage gunoiul din oras inchiriaza masini pentru a trimite gunoiul la groapa. Costul de inchiriere este de 5 lei pe kilometru fara TVA. Asta inseamna ca dus-intors o astfel de masina costa aproape 3.000 de lei. O singura cursa.

Astfel de situatii se intampla in 12 judete, in care gropile de gunoi s-au inchis si altele n-au fost costruite, iar gunoiul e carat pe sute de kilometri. Sute de camioane in fiecare zi in trafic, poluare, aglomeratie, drumuri proaste.

Dupa 3 ore, domnul Traian ajunge pe defileul Jiului. Aici se circula cel mai greu. Incepe ploaie.

Dupa 4 ore si 10 minute masina ajunge pe rapa de gunoi din Targu Jiu. Si aici este o groapa privata. Si judetul Gorj a incercat sa construiasca un sistem de management integrat al deseurilor. Dar a abandonat ideea si acum e la mana privatilor care administreaza gropile de gunoi. Actualul presedinte de ConsiliuJjudetean ridica din umeri.

Era perioada cand Guvernul era condus de Victor viorel Ponta, deputat de Gorj, omul care stia foarte bine situatia de aici. Dar nu s-a facut nimic. Ultimul infrigement pe deseuri a venit de la Comisia Europeana, pe 18 mai.

Iulia Badea Gueritee, comisar presa Reprezentanta Comisiei Europene: "O situatie care atesta nu ca stam prost, ci si faptul ca Romania nu face nimic ca sa stea mai bine. Directiva privind reciclarea deseurilor dateaza din '98. Deci nu este o noutate."

Am incercat sa discut cu ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu. Trei saptamani am tot discutat si negociat cu consilierii de imagine ai ministrului, dar am fost refuzat.

Anda Ilioiu, consilier in Ministerul Mediului: "Interviu cu doamna ministru nu se poate. Pentru ca este foarte prinsa si pentru ca nu da interviuri in perioada asta si pentru ca are agenda pe care o are. A fost o saptamana in China."

Cateva minute mai tarziu am gasit-o pe doamna ministru pe holurile Parlamentului. Statea de vorba. Si dintr-o data consilierul isi aduce aminte ca doamna are treaba.

Prin urmare, este vina autoritatilor locale si ministerul, cel care raspunde de mediul nostru n-are nicio treaba. Vizibil deranjat consilierul doameni s-a intors pentru a culege mai multe detalii.

A ramas ca o sa ma contacteze. Nu s-a intamplat. Gratiela Garvrilescu a venit la conducerea ministerului in locul lui Daniel Constantin, dat afara din guvern pentru ca s-a certat cu seful ALDE, Calin Popescu Tariceanu. Gavrilescu a mai condus ministerul in perioada 2014-2015. Ministerul pe care-l conduce raspunde de soarta mediului din Romania. Din pacate, politicienii care au trecut pe aceasta functie n-au facut mare lucru si Romania ramane o tara gunoielor si pentru asta va plati scump.

Dumitru Mihalache, presedintele Asociatiei pentru managementul Deseurilor: "Dupa cum bine stiti, politicul influenteaza foarte bine economicul. Nu putem sa avem un sistem de management performant. Eu l-as trece la polItica tarii. Salubritate. Nu are nicio treaba."

Articol recomandat de sport.ro
Un fost mare arbitru a dat verdictul după ”roșul” primit de Ianis Hagi
Un fost mare arbitru a dat verdictul după ”roșul” primit de Ianis Hagi
Citește și...
Gunoaie plimbate sute de km pana la groapa neconforma de la Maldaresti. Cine administreaza dezastrul:
Gunoaie plimbate sute de km pana la groapa neconforma de la Maldaresti. Cine administreaza dezastrul: "Mi-a mancat zilele"

TARA GUNOAIELOR, partea I. Suntem pe ultimul loc in Europa la capitolul reciclare. Suntem in procedura de infrigement, pentru ca nu ne-am inchis gropile de gunoi, adevarate bombe ecologice si vom plati amenzi uriase.

Primaria Capitalei majoreaza amenzile. Cati bani scoti din buzunar daca arunci gunoi din masina sau nu-ti speli tomberonul
Primaria Capitalei majoreaza amenzile. Cati bani scoti din buzunar daca arunci gunoi din masina sau nu-ti speli tomberonul

Cele mai mari amenzi, de 5.000 de lei, vor fi platite de bucurestenii care arunca zapada din curti pe trotuare sau pe spatiul verde, conform unei hotarari a Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB).

Recomandări
Ministerul Sănătăţii lucrează la o listă cu substanțele care pot ieşi fals pozitiv la testul antidrog
Ministerul Sănătăţii lucrează la o listă cu substanțele care pot ieşi fals pozitiv la testul antidrog

Ministerul Sănătăţii lucrează la o listă a substanțelor active care pot influența capacitatea de a șofa și una a medicamentelor care conțin aceste substanțe. Mai ales ca multe dintre pilule pot ieşi fals pozitiv la testul antidrog.

Scoaterea din cursa prezidențială a Dianei Șoșoacă rupe coaliția PSD-PNL. USR încearcă să profite și plusează cu moțiunea
Scoaterea din cursa prezidențială a Dianei Șoșoacă rupe coaliția PSD-PNL. USR încearcă să profite și plusează cu moțiunea

Scandalul provocat de scoaterea din cursă a Dianei Șoșoacă a aprins mai rău spiritele în coaliția de guvernare.

Putin a scos armele nucleare din buncăre și le-a plasat în zone de luptă. Imaginile au fost făcute publice de TASS
Putin a scos armele nucleare din buncăre și le-a plasat în zone de luptă. Imaginile au fost făcute publice de TASS

Putin a scos armele nucleare din buncăre și le-a plasat în zone de luptă. Informația a fost confirmată de ministerul rus al Apărării, care a anunțat că unitățile mobile de lansare a rachetelor au fost dislocate în teren pentru misiuni de pregătire.