Gunoaie plimbate sute de km pana la groapa neconforma de la Maldaresti. Cine administreaza dezastrul: "Mi-a mancat zilele"
TARA GUNOAIELOR, partea I. Suntem pe ultimul loc in Europa la capitolul reciclare. Suntem in procedura de infrigement, pentru ca nu ne-am inchis gropile de gunoi, adevarate bombe ecologice si vom plati amenzi uriase.
Revoltator este ca acolo unde le-am inchis si chiar am costruit altele nu le folosim. Din cauza birocratiei, a politicienilor, a interselor, gunoiul este plimbat pe sute de kilometri. Si cu totii intoarcem capul in alta parte. De miros, de nepasare.
Revolta. Asta simti atunci cand patrunzi pe un drum marginit de mii de metri cubi de gunoie aruncate ilegal. Duhoarea iti taie respiratia. Este drumul care duce la groapa de gunoi de la Maldaresti, un sat aflat la cativa kilometri de Horezu. N-ai crede ca dealurile molcome si padurile verzi ale Olteniei ascund un asemena dezastru. Zilnic aici ajung camioane incarcate cu gunoi din multe colturi ale tarii. Multe il descarca inainte de intrarea in groapa, pe malul paraului.
Mos Antonie e ciobanul satului. In ultima vreme e nevoit sa isi duca animalele cat mai departe de acest focar de infectie.
"Daca scapa o vaca, se duce cu Dumnezeu", spune el.
Grav este ca toata mizeria se scurge in paraul Gorunet.
Firul apei este plin de gunoaie si are o culoare maronie. Mos Antonie ne arata de unde si mai ales de ce isi schimba apa culoarea.
Din groapa de gunoi se scurge levigatul, o substanta rezultata dupa ani de fermentatie a gunoielor - o zeama otravitoare.
Panza freatica a fost afectata si autoritatile au interzis folosirea apei din fantani.
Despre dezastrul de la Maldaresti toate autoritatile statului stiu. Este o groapa neconforma, cu autorizatie de functionare pana in luna iulie. In ultimii ani, Garda de Mediu a tot fost pe aici. Intr-un document al Garzii se constata ca aici au aparut, pe langa groapa autorizata, alte doua gropi ilegale, cu 20.000 de metri cubi de gunoi, amplasate pe marginea drumului, pe islazul comunei. Florin Nicolaescu este patronul gropii.
Florin Nicolaescu, patron groapa gunoi: "Situatia este cea care se vede. Este o situatie normala, reala, functioneaza conform autorizatiei de mediu. Ne-am conformat intocmai."
L-am intrebat depre gunoaiele aruncate de-o parte si de alta a drumului.
"Nu cunosc. Deci, daca vreti sa ma intrebati ceva despre groapa de gunoi ma intrebati efectiv ce e pe proprietatea societatii noastre. Acolo nu este pe terenum meu", spune el.
"Domnule, ala trebuia sa ajunga in groapa. Si a venit un nemernic si l-a basculat in mijlocul drumului. Nu eram de fata. Si ailalti au basculat in mijlocul drumului. Paznicului meu a anuntat la 112", mai spune patronul.
In realitate, sunt mii de tone, nivelate cu buldozerul, un loc amenajat ilegal pentru depozitarea gunoiului. Povestea de la Maldaresti incepe prin anii '60 cand in orasul Horezu s-a facut o groapa de gunoi pe 6.000 de metri patrati. Nicolaescu a condus groapa in perioada comunista, iar dupa Revolutie a ajuns patronul acestui loc.
Ion Bociog, primar Maldaresti: "Eu sunt de un an. Si de un an mi-a mancat zilele."
Ion Bociog este primarul comunei Maldaresti.
"Fiind consilier la primarie, intr-o sedinta de consiliu si-a luat tot patrimoniul intreprinderea de gospodarire locala si l-a trecut in patrimoniul lui. Si e stapan. Si-a intabulat mii de metri patrati. Din 6.000 a facut 30.000", spune primarul.
Garda de Mediu a dat, de-a lungul lungul timpului, mai multe amenzi.
Florin Nicolaescu, patron groapa: "Unele da, altele sunt in instanta. De fapt, nu le-am platit. Am fost executat silit, ca eu nu le plateam, pentru ca au fost amenzi nereale. A fost o razbunare a anumitor persoane pe persoana mea."
Garda a impus si masuri.
Insotiti de un angajat al patronului, am patruns pe groapa. Una dintre masurile impuse de autoritati a fost inconjurarea gropii cu un gard si stoparea scurgerilor de levigat.
"Am facut analiza la vreo 20 de fantani din zona. Nciuna nu a iesit cu apa potabila. El sfideaza pe toata lumea. S-a extins pe inca 4 hectare. A mai ocupat din islaz inca 40,000 de mp. Nu are nimeni ce sa ii faca. Am sesizat politie, prefectura, politie. Toti vin si pleaca", spune primarul.
Controalele au fost facute de comisari ai Garzii de Mediu, care au cerut retragerea autorizatiei de functionare a gropii. Autorizatia este data insa de Agentia pentru Protectia Mediului Valcea.
Marian David este director in Garda de mediu Bucuresti, iar Alin Voicescu - directorul Agentiei pentru Protectia Mediului Valcea. Doua institutii ale statului care isi plaseaza raspunderea de la una la alta.
Marian David, director Garda de Mediu: "Deficientele constatate au dus la concluzia nerespectarii prevederilor autorizatiei de mediu pentru mai multe neconfomitati. Pentru care s-au aplicat 2 sanactiuni in valoare de 150.000 de lei."
Alin Voicescu, director Agentia de Mediu Valcea: "Au fost date amenzi, dar toate au fost contestate."
Autorizatia gropii este pentru maxim 130.000 mc de gunoi. Garda de Mediu sustine ca in groapa sunt deja 150.000 de mc si a cerut agentiei inchiderea acestui loc. Directorul Agentiei spune insa ca Garda a interpretat gresit datele din teren si ca inspectorii au luat in calcul si o bucata din malul de sub groapa.
Garada de Mediu spune insa ca Agentia de Mediu tine partea patronului.
Marian David, director Garda de Mediu: "Nu a luat in seama cat s-a raportat topo, ci cat s-a raportat din partea operatorului de depozit."
E un schimb de hartii si de replici intre autoritatile statului, in care angajatii sunt platiti sa ne protejeze mediul. Se ascund insa in spatele unor chichite legislative si nu fac nimic. In in teren, dezastrul se vede cu ochiul liber si se simte de la kilometri distanta atunci cand adie vantul.
"Parintii mei stau la zece kilometri si simt mirosul ala toxic. Hainele pe sarma daca le spalam capata mirosul ala. Am facut tot felul de demersuri si nu se aude nimeni", spune primarul.
"I-am facut somatie. Ne-a dat el in judecata ca il defaimam. Domnule, e un super baiat destept", mai spune Ion Bociog.
L-am intrebat pe patron de unde si cat gunoi ajunge in groapa. Nu a vrut sa raspunda. Insa ar aduce din mai multe judete din tara, nu doar cele limitrofe.
Sunt zonele in care gropile de gunoi au fost inchise si nu s-au construit altele, iar gunoiul este plimbat pe sute de kilometri pana al Maldaresti. Pana la jumatatea lunii iulie, Romania trebuie sa inchida 68 de gropi neconforme. Se mai adauga alte 20 pe care nu se mai duce gunoi, dar care nu sunt inchise conform normelor europene.
Grav este faptul ca Romania este in infrigement, trimisa in judecata de Comisia Europeana, pentru ca nu si-a inchis gropile de gunoi. Am tot fost pasuiti, dar politicenii nostri nu au facut nimic si vom ajunge sa platim foarte curand sanctiuni de milioane de euro si amenzi care pot ajunge la 130.000 de euro pe zi.
Revoltator este faptul ca Valcea are depozit ecologic, dar nu-l foloseste. A fost gata in 2010, pe fonduri europene si a costat aproape 11 milioane de euro, dar sta nefolosit
Groapa de la Feteni este contruita la cativa kilometri de Ramnicu Valcea si inceput sa se deterioreze. Un adevarat lac s-a format in mijlocul ei de la ploi. Aici ajunge doar gunoiul strans de masinile care matura strazile orasului. E dovada incompetentei si lipsei de viziune la capitolul deseuri.
Pe groapa, conform proiectului trebuie sa fie aruncat doar gunoi trecut printr-o statie de sortare. Firma Urban, strangea gunoiul din oras in 2010. Si-a construit o statie de sortare, la solicitarea primariei. Dar in scurt timp, Romprest, catiga licitatia pentru colectarea gunoiului. Cum Romprest nu avea statie de sortare, de cativa ani duce gunoiul la Bucuresti.
Gheorghe Sfetan, director tehnic ROMPREST: "Ducem 2.300-2.500 de tone de gunoi. 6 camioane duble. 12 containere. 6 camioane cu remorca. Zilnic. 170 de km dus, 340 de km per cursa."
Primaria trebuie sa plateasca acum Romprestului 2 milioane de lei transportul. In plus, si Urbanul cere bani Primariei pentru statia de sortarea pe care a construit-o si pe care nu are la ce sa o foloseasca.
Dan Ceausescu, director Urban: "Primaria si-a facut depozit fara sa faca statie de sortare. Operatorul si-a facut statie de sortare.... Paguba pe toate aprtile."
Primaria are de platit acum milioane. Edilul orasului spune ca e o lupta in care primaria e victima. Din incompetenta angajatilor pe care-i conduce.
Mircia Guta, primar Ramnicu Valcea: "Aici e o lupta intre firmele colosi care sunt pe piata gunoaielor. A fost Urbanul - un colos, a fost Romprest - un colos si ei se cearta in permanenta. Asta e adevarul. Atat Urban cat si Romprest nu au in structurile de conducere decat fosti securisti. Oameni influenti, foarte puternici. Si atunci cauta toate tertipurile sa se blocheze."
Romprest-ul apartine afaceristului Florian Walter, acuzat de evaziune fiscala, arestat in Dubai. Urbanul apartine afaceristului Teodor Gabriel Florescu, arestat si el tot pentru evaziune.
Si astfel de situatii sunt toata tara. Din gunoi se fac bani multi. La Constanta, este deschis un dosar in care fostul primar Radu Mazare este acuzat ca a primit spaga 7 milioane de euro pentru a da contractul de salubrizare unei anumite firme.