Sistemul de acordare a subventiilor europene pentru crescatorii de animale are lacune uriase
Stiu foarte bine asta inclusiv autoritatile. Controalele in ferme se fac din birou, adica inspectorii ii cred pe cuvant pe gospodari ca fac zootehnie si in realitate, nu doar in acte.
Anchete se fac insa doar atunci cand cineva depune o reclamatie. Asa cum se intampla si in cazul unui fost primar din judetul Brasov.
Gheorge Rusu, fostul primar din Beia, judetul Brasov, este cercetat de DNA pentru ca ar fi incasat subventii de sute de mii de euro pentru niste animale pe care le-a taiat de mult, dupa cum marturiste chiar el.
Din pacate, ca fermierul nostru ar putea fi multi altii. Reteta domnului Rusu este cat se poate de simpla si aparent legala. Odata ce dosarul a fost aprobat de APIA, nimeni nu mai verifica daca beneficiarul banilor europeni mai are animalele in ograda.
Expertii Uniunii Europene se bazeaza pe onestitatea omului. Insa e greu de crezut ca toti sunt de buna credinta.
Inspectorii APIA fac verificarile din calculator. Confrunta cererea fermierului cu numarul de animale inregistrat cu ani la Directia Sanitar-Veterinara. Ce se intampla in realitate la ferma stie doar proprietarul.
De la Bucuresti, directorul general Apia invoca tot legislatia europeana. Controalele in teren se fac aleatoriu in cazul oilor si caprelor si deloc in cazul bovinelor.
Si totusi ce patesc cei care sunt prinsi in final?
''Se poate vorbi despre rea credinta, ar intra sub incidenta prevederilor Art 215, alin 3 din Codul Penal, deoarece ar fi o inselaciune in conventie. In aceste situatii trebuie notificat celor care dau banii", spune Cristi Durgheu, avocat.
Iar pedeapsa prevazuta de Codul Penal este inchisoarea de la sase luni la 12 ani.