Prima factura fara subventii la caldura ii arde pe aradeni. Cat ii costa caloriferele calde

22-12-2011 13:33


Calorifer

Cheltuielile de intretinere aferente lunii noiembrie au fost afisate la blocurile din Arad. Locuitorii orasului au aflat ca eliminarea subventiilor pentru caldura ii va arde la buzunare chiar inainte de Craciun.

 

Pentru un apartament de doua camere necontorizat, factura medie doar la caldura este de 350 de lei. La asta se mai adauga o medie de 200 de lei pe familie pentru alte cheltuieli, precum consumul de apa calda, apa rece sau gaze.

Reprezentantii Uniunii Locale a Asociatiilor Locative (ULAL) spun ca exista si situatii cu adevarat grele: blocuri in care pentru doua camere caldura costa 600 de lei.

Este vorba de blocurile in care toate apartamentele sunt contorizate. Multi locatari inchid robinetii la calorifere pentru a face economie si astfel vecinii care prefera confortul platesc mai mult pentru ca trebuie sa compenseze peretii reci ai vecinilor. In plus, ce inregistreaza contorul comun se imparte la mai putini locatari”, explica presedintele ULAL Arad, Dorina Lupse.

La garsoniere de 30 de metri patrati fara contoare, caldura pe noiembrie costa 200 de lei, iar la trei camere costa 500 de lei.

Cei care locuiesc in apartamente mari din cladirile istorice racordate la sistemul centralizat, precum cele de pe strazile Unirii sau Episcopiei, platesc chiar si 1.000 – 1.200 de lei doar caldura.

Asta in conditiile in care a fost o iarna blanda pana acum. Daca vine gerul, facturile vor fi si mai mari”, mai afirma Lupse.

Facturile au crescut simtitor pentru ca la 1 noiembrie a fost eliminata subvenţia acordata de municipalitate in sistem generalizat pentru energia termică furnizata de CET Hidrocarburi. Astfel, pretul gigacaloriei a sarit de la 228 de lei la 307,42 de lei.
 

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO