De ce au sunat alarmele în toată România. Reacțiile oamenilor: „Tata este în rezervă, în armată. I-aș da un telefon”
Sirenele protecției civile au sunat în toată țara, miercuri, între orele 10:00 și 11:00, în cadrul unui exercițiu național de alarmare publică.
În București, de exemplu, doar puțin peste jumătate dintre sirene au funcționat. În alte localități, situația a fost mai bună.
În centrul Bucureștiului, sirenele sistemului de avertizare a populației în caz de dezastre au răsunat de pe cele mai înalte clădiri din zonă. Acest tip de alarmă anunță că urmează să se producă o inundație masivă sau un accident cu substanțe periculoase. În astfel de situații ar trebui fie să ne adăpostim, fie să ne retragem într-o zonă înaltă, dacă e vorba de inundații.
Doamnă: „Da, le-am auzit și știam că e un exercițiu de la Radio”.
Tânăr: „Nu”.
Ana Covasniuc, purtător de cuvânt al ISU B-IF: „Din cele peste 200 de sirene acționate din centrul integrat ISU au funcționat 140 și ceva. Verificăm și dacă au funcționat cele acționate manual”.
La Timişoara, cele 31 de sirene amplasate în zone strategice din oraş au răsunat timp de zece minute. Nu toţi timişorenii au ştiut de ce au fost pornite alarmele.
Și în județul Cluj, oamenii au fost intrigați de sunetul alarmelor.
Localnic: „Tata este în rezervă, în armată. I-aș da un telefon să văd ce să fac în cazul acesta, că nu prea suntem informați ce să facem în situații de genul”.
Localnic: „Avem la subsolul clădirii o încăpere anti bombă, anti război. Mergem acolo!”.
Localnic: „N-aș ști ce să fac”.
În Baia Mare, unii localnici s-au speriat.
Localnică: „E alarmă de foc sau de ce e, de cutremur? Nicăieri nu poți fugi”.
Localnic: „Orice exercițiu e benefic”.
Localnic: „În situația în care suntem acum, poate că ne mai trezim la realitate. Pregătiți nu suntem cum zice procedura, să ai un pachețel, radio, baterii, cu niște alimente neperisabile și să te adăpostești. Eu mă duc în demisolul casei...”.
Sublocotenent Adriana Șanta, purtător de cuvânt al ISU Maramureș: „Se realizează cu scopul verificării funcționarii alarmelor pe întreg teritoriul național și emit semnalul alarmă la dezastru, deși poate genera disconfort în rândul cetățenilor deprinderea”.
Nu toate sirenele s-au dovedit funcționale.
După declanșarea războiului din Ucraina, la noi în țară, alarmele au răsunat doar în Tulcea și în unele comune din Delta Dunării. La Ceatalchioi, resturile unor drone rusești doborâte de ucraineni, au căzut în apropierea zonelor locuite. În astfel de cazuri, alarmele au fost însoțite și de mesaje RO-ALERT.