Sinistrații din Galați, afectați de inundații, au primit donații de la unii români: șosete uzate și lenjerie intimă purtată
Vin ajutoare din toate colțurile țării pentru sinistrații din Galați. Oamenii au mare nevoie de detergenti, dezinfectanți, saltele și pături. Până acum, au fost donate și multe haine ori încălțăminte.
Totuși, au ajuns și lucruri mai puțin utile, cum ar fi șosete uzate ori încălțări fără pereche.
Reprezentanții bisericii ortodoxe îi roagă pe donatori să trimită mai puține haine.
În fața bisericii din Pechea, comuna în care nu mai puțin de două mii de case au fost inundate, este un morman de haine purtate. Alături, o altă grămadă, ceva mai mică.
Oamenii bisericii au venit să le trieze: "Am găsit, așa, o pereche de pantaloni... Pantaloni de-aieștea ... Mai sunt și desperecheate, dar cred că le mută de aici și nu mai dăm de ele. Parcă nu știu dacă lenjeria intimă o poartă cineva..."
Marius Grama, corespondent PRO TV: "Sunt munți de haine care au fost trimise aici, la Pechea, pentru sinistrați. Unii dintre ai însă au trimis, după cum se poate vedea, și lenjerie intimă purtată."
Preot Ionuț Glăvan, Protoeria de Covurlui: ”Să nu mai trimită îmbrăcăminte, fiindcă nici nu putem să le gestionăm."
Autoritățile care încearcă să pună ordine în ajutoare și să îi ajute pe oameni spun că e mare nevoie de paturi, pături, frigidere, dar și de altele.
Alina Inescu-Dumitrache, administrator public, primăria Pachea:
"Este foarte mare nevoie de substanțe pentru curățenie. De dezinfectanți, de clor, de mănuși, de mături, de fărașe, de găleți. De tot ce ține de curățenie în gospodării. Dar, înainte de asta, e nevoie de forță de muncă."
Pentru cei care nu pot intra în casele lor, pe un deal de lângă Pechea, au fost instalate o sută de locuințe modulare. Alte o sută de containere urmează să sosească. Am regăsit-o aici pe o femeie pe care o întâlnisem în tabăra de sinistrați, în prima noapte după inundații.
Ștefana Profir, sinistrată: "Nu mai am nimic. Atâta mai avea apa si ajungea in plafon. Patru persoane suntem noi."
Între timp au apărut și imagini impresionante surprinse in noaptea de 13 septembrie, cand au venit apele, iar oamenii cautau disperati sa scape cu viata. Un tânăr de 16 ani a mers la casa bunicilor și i-a trezit. Așa cum erau, i-a scos afară, unde curtea era deja plină de apă și, astfel, i-a salvat.
În acest timp, la Galați, pe malul Dunării sunt zeci de animale moarte. Au fost purtate de râul Siret, după ce a captat apa de ploaie care a inundat 30 de localități din județ, în urmă cu o săptămână.
Localnic: "Focar de infecție. Ar fi trebuit să vină, primăria, apele romane, cred, să le adune măcar pe astea care sunt pe margine."
Consiliul Județului Galați a evaluat pagubele produse pe drumurile județene la peste 62 de milioane de lei. Au fost afectate 20 de drumuri, care totalizează mai bine de 77 de kilometri, 83 de podețe și 44 de poduri.