Negocieri sindicate-guvern eșuate. Variantele de salarii pentru 2018 în funcție de contribuții

Ultimul update: Luni 09 Octombrie 2017 13:31
Data publicarii: Vineri 06 Octombrie 2017 13:18
Categorie: Actualitate

Sindicaliştii au încearcat din nou să convingă Guvernul să renunţe la măsură de trecere a contribuţiilor sociale de la angajator la angajat.

Liderii confederaţiilor sindicale au ieşit nemulţumiţi, după mai bine de trei ore, de la negocierile cu premierul Mihai Tudose pe tema transferului plăţii contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, spunând că nu s-a ajuns la nicio înţelegere, relatează news.ro.

Preşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale "Cartel Alfa” a declarat, la finalul discuţiilor, că, prin acest transfer de taxe, salariul brut va creşte "artificial”, însă creşterea nu se va simţi şi la salariul net. El consideră că peste doi ani, dacă acest proiect va fi aprobat, România va deveni "o ladă de gunoi” în ceea ce priveşte condiţiile de muncă.

Întrebat dacă ştia de propunerea transferului plăţii contribuţiilor sociale de la angajator la angajat încă de la negocierile pe tema Legii salarizării, aşa cum susţin premierul Mihai Tudose şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, Bogdan Hossu a spus că nu au fost purtate discuţii pe acest subiect cu sindicatele.

"Nu e adevărat, vă reamintesc că eu, în presă, în baza declaraţiilor domanei ministru al Muncii, am sancţionat-o că de fapt creşterile sunt anormale şi domnia sa a zis la un moment dat că de fapt o să introducă şi taxele sociale. Nu au discutat niciodată cu confederaţiile sindicale ca să le arătăm implicaţiile, nu numai în sectorul bugetar, pentru că asta e o păcăleală cu sectorul bugetar”, a declarat Hossu.

Liderul sindical a spus că legea poate fi regândită şi fără transferul taxelor, întrucât salariul brut va creşte "artificial”, iar la cel net nu se va observa nicio schimbare.

"Problema de fond este că va fi profund afectată întreaga politică socială. Aş vrea să vedeţi ce se întâmplă nu doar la anul, ci şi peste doi ani, pentru că în momentul respectiv, cu transferul integral, România va deveni o ladă de gunoi din punct de vedere al condiţiilor de muncă”, a subliniat Hossu.

Liderul Sanitas, Leonard Bărăscu, a spus şi el că nu ştia despre tranferul taxelor de la negocierile pe legea salarizării.

"Eu am bănuit, dar nu am ştiut şi nimeni nu s-a aşteptat la asta, oamenii nu au intuit acest lucru. Că am făcut-o eu şi am spus că este o problemă, a rămas numai partea mea, dar nu trebuie să vorbeşti doar cu unii şi nu vorbim pe intuiţii, vorbim pe lucruri clare şi scrise”, a spus Bărăscu.

Negocierile de vineri de la Guvern au fost convenite în urmă cu trei zile, în urma protestului din Piaţa Victoriei organizat de Cartel Alfa şi la care au participat câteva mii de oameni. Atunci, o delegaţie a protestatarilor s-a întâlnit cu premierul Mihai Tudose.

Liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, anunţa, după negocierile cu premierul Mihai Tudose, că "a rămas stabilit să se ia în analiză netransferarea taxelor sociale de la angajator la angajat, dar să se analizeze implicaţia acestei măsuri asupra legii de salarizare bugetară", în timp ce premierul a susţinut că nu s-a convenit asupra renunţării transferului contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, aşa cum cer sindicatele, şi că vineri vor fi discuţii cu toate confederaţiile sindicale.

Zeci de sindicalişti ai Federaţiei Sanitas au pichetat, vineri, Ministerul Finanţelor Publice, nemulţumiţi de propunerea Guvernului de a transfera plata taxelor sociale de la angajator la angajat. Sindicaliştii cer modificarea Legii 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice şi acordarea creşterilor salariale şi a sporurilor pentru categoriile profesionale din sănătate şi asistenţă socială. Protestul sindicaliştilor Sanitas a început la ora 11.00 în faţa Ministerului Finanţelor Publice, după ce proteste asemănătoare au avut loc şi luni, la Ministerul Muncii şi miercuri la Ministerul Sănătăţii.

Sindicaliştii de la Sanitas au anunţat, de asemenea, un miting în 19 octombrie, în Piaţa Victoriei din Capitală.

Variantele de salarii pentru la anul, în funcție de contribuții

Ca să ia acum un salariu în mâna de 1.000 de lei, un angajat trebuie să aibă un brut de 1.425 de lei, iar angajatorul mai plăteşte 325 de lei dări la stat. De la 1 ianuarie anul viitor, sunt două scenarii. Pentru acelaşi salariu de 1.000 de lei, cel net va fi de 1.831 de lei, pentru că se adaugă contribuţiile plătite angajatorului. Asta în cazul în care impozitul rămâne tot de 16%, iar angajatorul suportă 100 de lei cheltuieli în plus.

Dacă însă impozitul scade la 10%, atunci cheltuielile angajatorului se reduc, dar angajatul va pleca cu 120 lei mai puţin. Asta dacă nu-i pune patronul în loc, că să acopere această pierdere.

Ministerul Finanţelor pregăteşte o măsură prin care să-i oblige pe patroni să crească salariile brute, dar unii specialişti consideră măsură că fiind neconstituţională.

Guvernul nu renunţă la măsurile ce ar duce la scăderea tuturor salariilor şi chiar vrea taxe noi
Guvernul nu renunţă la măsurile ce ar duce la scăderea tuturor salariilor şi chiar vrea taxe noi
VIDEO PROTVPLUS.RO
VORBESTE LUMEA
Adda și soțul, povești în exclusivitate
Adda și Cătălin Rizea s-au căsătorit după un an de relație

07:02
VORBESTE LUMEA
Rona Hartner răspunde întrebărilor de pe google
Rona Hartner: "Am jucat în 37 de filme"

04:27
VORBESTE LUMEA
Dragobetele în familia lui Marius Moga
Bianca Moga:"Am preluat departamentul de PR al DeMoga Music"

09:39
VORBESTE LUMEA
Pregătiri de gală
Magda Coman: "Cosmina Păsărin mi-e ca o soră"

11:54
VORBESTE LUMEA
Din 3 martie, cântăm împreună cu ei
Concurenții vor lupta să-i convingă pe cei 100 să cânte împreună cu ei

10:35
VORBESTE LUMEA
Momentele de aur ale vedetelor
Adelina Pestrițu: "Nașterea fiicei mele a fost un moment de aur"

03:29
VORBESTE LUMEA
Cadouri pentru luna îndrăgostiților
Dana Săvuică: "Pentru domni, putem alege un obiect decorativ pentru birou"

04:05
VORBESTE LUMEA
Miresele celebre ale anului 2019
Monica Roșu:"Cererea în căsătorie a fost în Madrid, am primit un inel cu diamant"

11:39
VORBESTE LUMEA
Prognoza meteo: Temperaturi scăzute și ploi slabe

00:43
LA MARUTA
Loredana, planuri surpriză pentru 2019

14:50
Victor Ciorbea
Ciorbea, despre controversata OUG: ”Dumnezeu a făcut lumea în 6 zile, în a 7-a s-a odihnit”
Tânăr de 19 ani bătut în plină stradă de un individ pentru că l-a atins, din greşeală, cu trotineta
Augustin Lazăr, după anunțul lui Tudorel Toader: ”Să spună bărbătește ce probleme sunt”
Un deputat ALDE a lovit o femeie pe trecerea de pietoni. Ar fi trecut pe ”roșu”
Caz uluitor în Suceava. Vârsta șoferului care a spulberat mașina de poliție ce îl urmărea
Oficial al Comisiei Europene, despre legile justiției: ”Why Romanian Goverment why?”
medic fals Oradea
Medic fals descoperit de poliţişti la Oradea. Ar fi efectuat mai multe intervenții faciale
Incendii scăpate de sub control în Bârlad. Oamenii au dat foc la miriște
Pensiune din Brașov, cuprinsă de flăcări. De ce a fost intervenția pompierilor îngreunată
Un șofer de 20 de ani din Piteşti a scăpat miraculos dintr-un accident grav. Amenda primită
Polițist rănit în timul unei urmăriri. Un fugar a intrat în mașina lui
Jucărie periculoasă, scoasă dintr-un supermarket. „Risc de sufocare pentru bebeluși”