Proteste ale sindicaliştilor din penitenciare. Reacția ministrului Tudorel Toader
Ministerul Justiţiei a fost joi după-amiază ţinta unui protest la care participă nu doar ofiţerii şi agenţii din penitenciare, ci şi poliţiştii. Asta după ce dimineaţă manifestanţii au trecut şi pe la Ministerul de Interne.
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a avut o reacţie în legătură cu protestul organizat de sindicaliştii din Ministerul de Interne şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor.
"La MAI, MJ şi Parlament - protest organizat de sindicaliştii din MAI şi ANP! Oare câţi protestatari sunt numai din ANP?", a scris Toader pe Facebook.
Peste 100 de sindicalişti au protestat, joi, în faţa Ministerului de Interne.
"Cerem condiţii de lucru mai bune şi o salarizare echitabilă pentru personalul în activitate şi încetarea discriminării pensionarilor militari. În data de 7 februarie 2019, ofiţeri şi agenţi de poliţie şi penitenciare alături de rezervişti militari protestează în faţa sediului Ministerului Administraţiei şi Internelor şi, începând cu ora 12.00, la sediul Ministerului Justiţiei împotriva inechităţilor salariale şi a discriminării pensionarilor militari. În data de 8 februarie 2019, începând cu ora 08.30, protestul continuă la Parlament", conform FSANP.
Federaţia precizează că acţiunile de protest se suprapun cu Reuniunea Informală a Consiliului JAI (Justiţie şi Afaceri Interne), la nivel de miniştri, iar prin pichetările comune ale instituţiilor sindicaliştii vor să atragă atenţia asupra unor probleme care afectează drepturile şi interesele personalului activ şi în rezervă din sectorul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.
"Salariile personalului din sectorul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională au fost îngheţate prin ordonanţe de urgenţă care au suspendat în mod repetat aplicarea legii cadru de salarizare a personalului plătit din fonduri publice (L153/2017) şi care au dezechilibrat acest pretins cadru unitar al salarizării în sectorul public prin discriminarea acestui domeniu de activitate. Printr-o scamatorie legislativă (OUG 59/2017), pensiile militare au fost reduse cu peste 30%, fiind eliminate de facto drepturi obţinute în vederea pensionării: Semnul onorific "În Serviciul Patriei" (L574/2004), majorarea pentru fiecare an peste vechimea în serviciu minimă necesară pentru pensionare (L223/2015, art. 29 lit b) şi contribuţia individuală suplimentară la pensie (L223/2015, art. 108)", susţin sindicaliaştii.
Ei mai afirmcă că, pentru personalul în activitate din sectorul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională alocaţiile bugetare aferente îmbunătăţirii condiţiilor de lucru şi asigurării dotărilor şi logisticii s-au redus continuu, pentru personalul din penitenciare acestea fiind de 3 ori mai mici în 2019 faţă de 2017 în pofida faptului că bugetul instituţilei a avut un trend crescător.
"Cerem, aşadar, condiţii de lucru mai bune şi o salarizare echitabilă pentru personalul în activitate şi încetarea discriminării pensionarilor militari. În cazul în care guvernanţii nu vor răspunde pozitiv solicitărilor noastre acţiunile de protest vor continua pe termen nelimitat", conchid sindicaliştii.