Sindicaliștii au blocat activitatea metroului și au creat haos în Capitală. Sute de mii de bucureșteni au fost afectați
Câteva sute de angajați de la metrou au reușit vineri sa semene haos în capitala României.
Au încuiat stațiile, s-au blocat în subteran și în plin scenariu roșu, cu o rată a infectărilor în creștere, au forțat sute de mii de călători să se descurce pe cont propriu. Din această cauză Bucureștiul s-a confruntat cu o criză fără precedent.
Disperați, cei care trebuiau să ajungă de urgență la serviciu s-au năpustit în celelalte mijloace de transport, mult prea puține în fața unui asemenea val.
Premierul și ministrul Transporturilor cataloghează cele întâmplate la metrou drept o acțiune ilegală. Sunt deschise și două anchete penale în acest caz.
În vreme ce oamenii ajunși la gurile de metrou aflau cu stupoare, la fața locului, că nu au cum să intre în subteran pentru că e grevă spontană, sute de lucrători de la Metrorex ocupaseră șinele și peroanele și scandau împotriva conducerii companiei.
Femeie la metrou: ”Cum, dom'le nu știm, e normal așa ceva?”.
La scurt timp, s-a declanșat haosul la suprafață. Grăbiți și fără prea multe soluții, cei mai mulți au căutat repede cea mai apropiată stație de autobuz.
Călătorii care obișnuiau să ia metroul, adică în jur de 500.000 într-o zi obișnuită, au avut nevoie de urgență de o soluție. Așa că au călătorit îngrămădiți unii în alții într-o capitală aflată în scenariul roșu din cauza îmbolnăvirilor tot mai dese.
Bărbat: ”Cei care au fost mai hărnicuți înaintea mea și-au luat țeapă, m-au sunat că ”vezi să o iei pe deasupra, că pe dedesubt degeaba plătim abonament”.
Drulă: ”O grupare care se comportă mafiot”
Suntem la Piața Unirii 1, este locul unde a pornit această grevă, în lipsa metroului bucureștenii au apelat la mijloacele de suprafață, însă în multe zone s-au dovedit a fi prea puține.
Iar șoferii au luat-o pe străduțe ca să scape de aglomerația de pe arterele principale, unde nici polițiștii de circulație nu puteau face mare lucru ca să elibereze intersecțiile.
Între timp, în subteran, protestararii cereau promisiuni ferme din partea conducerii Metrorex ca să degajeze liniile de metrou.
Reprezentant protestatari: ”Se fac disponibilizări de personal la toate secțiile de metrou, s-a solicitat reducerea salariilor cu 25%, în metrou este o lipsă totală de dialog social cu organele competente. Nu are legătură cu spațiile comerciale din metrou”.
Premierul Florin Cîțu a catalogat protestul drept o acțiune ilegală, iar ministrul Transporturilor le-a cerut forțelor de ordine să intervină pentru ca circulația metrourilor să fie reluată.
Oficialul susține că nu a fost nimeni concediat, iar salariile nu au fost reduse. Spune însă că protestul a pornit după ce, joi, a trimis o somație de eliberare a spațiilor comerciale din subteran pentru care sindicaliștii încasează chirie în mod ilegal, spune Cătălin Drulă.
Cătălin Drulă: ”Sigur că statul nu va ceda niciun milimetru în fața mafiei, că despre asta este vorba, despre o grupare care se comportă mafiot și atunci când interesele îi sunt atinse, recurge la șantaj. Liderul de cartel Ion Rădoi a decis că bucureștenii nu contează. A decis că singurul lucru care trebuie să conteze sunt banii firmei pe care o controlează și îi spun foarte clar (scoate masca- n.red.): Rădoi, s-a terminat! Ceea ce ai făcut zeci de ani nu mai merge!”.
În plus, ministrul a depus o plângere penală la DNA împotriva celor care au blocat metroul. Îi acuză de zădărnicirea combaterii bolilor, din moment ce călătorii au fost nevoiți să se înghesuie în autobuze și tramvaie, dar și de abuz în serviciu, șantaj și trafic de influență.
Sindicaliștii spun că ministrul a pus în pericol viețile călătorilor
În replică, reprezentanții Sindicatului Liber din Metrou spun că nu au fost luați în seamă atunci când au vrut să discute despre problemele metroului și îi acuză pe ministrul Transporturilor și pe directorul Metrorex că au pus în pericol viețile călătorilor.
Poliția face deja verificări și a dat amenzi de 125.000 de lei protestatarilor pentru încălcarea regulilor de protecție sanitară.
La ora prânzului, la sediul Prefecturii, cu o dubă a Jandarmeriei, câțiva reprezentanți ai angajaților au ajuns la discuții cu prefectul și directorul Metrorex.
După 4 ore de discuții, reprezentanții protestarilor au anunțat că vor suspenda greva, iar de sâmbătă va fi reluată circulația metroului. Între timp vor fi negocieri.
Oficialii susțin că vorbim deja de fapte penale, și că angajații ar fi trebuit să asigure 30% din activitate, în timp ce sindicaliștii consideră că nu au această obligație.