Sindicalist din Germania, despre românii plecați la cules de sparanghel: "Sunt închiși în barăci"
Românii plecați în aceste zile în Germania, la cules de sparanghel, sunt închişi în barăci și stau în condiții foarte proaste, spune Szabolcs Sepsi, reprezentant al sindicatelor germane.
Mii de români au plecat în ultimele zile zile în Germania, atrași de salariile oferite de fermierii nemți, mult mai mari decât cele din România. Szabolcs Sepsi, care lucrează într-un centru de consiliere din cadrul proiectului Faire Mobilität, a explicat pentru Deutsche Welle ce condiții le oferă Germania muncitorilor români.
Alegeri 2024
17:14
EXIT-POLL alegeri prezidențiale 2024 primul tur. Primele rezultate publicate la ora 21:00, pe Știrile PRO TV
17:12
LIVE TEXT | Referendum București 24 noiembrie. A fost atins pragul de 30% prezenţă pentru validarea referendumului
17:11
LIVE TEXT | Alegeri prezidențiale 2024 - prezența la vot în timp real. Au votat aproape 7,5 milioane de români
16:41
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A treia zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
Acesta spune că nemții îi închid pe toți în barăci și mănâncă, dorm și se spală la grămadă, fără să se țină cont de distanțarea socială. „Cel mai mult contează ca aceşti oameni să fie ţinuţi la distanţă de populaţia din Germania”.
”Întreaga acțiune este realizată în grabă și, după toate aparențele, fără un plan concret. Până acum nu s-a ținut aproape deloc seama de dreptul muncii. Din experiența anilor trecuți, știm că foarte des sunt încălcate prevederile în vigoare. În centrele de consiliere ne confruntăm aproape zilnic cu probleme de genul: nu se plătește salariul minim pe economie (9,35 euro pe oră), se deduc ilegal sume din plăţile finale, se stabilesc cote de acord ilegale, lipsesc asigurările de sănătate, sezonierii sunt cazaţi în condiţii foarte proaste”, a spus Szabolcs Sepsi pentru DW.
În condițiile în care Consilierea directă în centrele din cadrul proiectului Faire Mobilität nu este posibilă în acest moment din cauza crizei Covid-19, a fost deschisă o linie telefonică, unde cei interesaţi pot fi consiliaţi sau informaţi. Apelul este gratuit şi consilierea se face inclusiv în limba română. Numărul de telefon, pentru vorbitorii de română, este: 0800 0005602, precizează Sepsi.
Szabolcs Sepsi mai spune că există posibilitatea ca românii să primească mai puțin decât salariul minim, iar, în plus, angajatorii ar putea să le oprească din bani și prețul biletului de avion sau costurile cu masa și cazarea.
„În anii trecuți, ne-am confruntat foarte des cu astfel de probleme. Sosirea și plecarea sezonierilor este organizată de angajatori și oamenii nu au voie să părăsească barăcile în care sunt cazați. Oamenii nu au dreptul să își aleagă pentru cine vor lucra. De fapt, ei chiar nu au nicio posibilitate să renunțe înainte de termen la contract, în cazul în care angajatorul nu respectă înțelegerile, dat fiind că întoarcerea în țară este organizată la nivel central de reprezentanții angajatorilor. Nu există, așadar, libertatea de a-și alege angajatorul”, a mai spus el.