Românii pleacă în valuri la cules de sparanghel în Germania. Cum s-au organizat aeroporturile

Ultima actualizare: 11-04-2020 19:26

După ce ministrul Transporturilor a făcut ieri reguli clare, pentru ca înghesuiala de acum două zile din Aeroportul Cluj să nu se mai repete, autoritățile par că, în sfârșit, au învățat ceva.

Astăzi, muncitorii sezonieri au păstrat distanțarea socială, iar la Timișoara autoritățile au creat chiar și culoare speciale pentru ei.

Aproape 100 de muncitori sezonieri au plecat în urmă cu o oră de la Timișoara, spre Karlsruhe - Germania. Toți se duc la cules de sparanghel.

Nu se tem de coronavirus, iar singura lor grija este să aibă un loc de muncă bine plătit.

Și-au lăsat locul de muncă de aici

Unii și-au lăsat chiar și serviciul de aici, ca să plece în Germania.

Femeie: ”V-ați lăsat servicul aici? - Daa, sigur. - Unde lucrați aici? - În confecții. Nu s-a închis fabrica, dar e salariul foarte mic”

Muncitor: ”Am mai fost acolo, de trei ani. De ce să ne fie frică? Ce să facem în țară? Ce să lucri în țară?”

Muncitor: ”Bani ne trebuie la fiecare. - De când v-au sunat să mergeți? - De o lună. Credeam că nu o să mai putem să mergem, dar uite că...”

Pe aeroportul din Timișoara s-au luat măsuri, astfel încât oamenii să stea la distanță unii față de alții.

Muncitorii au fost organizați în grupuri mici și, special, pentru ei, a fost creat un culoar. La îmbarcare, le-a fost luată și temperatura.

Virgil Musta, medic Spitalul de Boli Infecțioase Timișoara: ”În Germania vor fi testați pentru COVID. Hotărăsc ei mai departe ce se va întâmplă dacă vreunul din pasageri e pozitiv. Regula e să nu stea față în față și să poarte măști”.

Sunt muncitori din România care pleacă înapoi la locurile lor de muncă, în Germania.

Avioanele sunt de o capacitate de 200 și ceva de locuri, în niciunul din avioane nu o să urce mai mult de 100-150 de persoane. Se va păstra un rând distanță.

Muncesc în carantină

În Germania, există un protocol bine stabilit. Fiecare muncitor va sta sub observație 14 zile.

Este a treia zi pe aeroportul din Cluj în care români din toată țara pleacă la muncă în Germania. Șapte aeronave cu peste 700 de oameni au fost programate să decoleze astăzi spre Berlin, Dusseldorf, Baden Baden și Nurnberg.

Bărbat: ”Am primit circulară, stăm în carantină. În astea 14 zile, bineînțeles, muncim, dar în niște condiții mai speciale, cu distanță între noi, cu igienă corespunzătoare”.

Femeie: ”E al optulea an de când plec acolo. - Care-s condițiile acolo, ce vi se oferă? - Condițiile sunt foarte bune, ni se oferă cazare, mâncare. Deci, chiar e ok”.

Luni va intra în vigoare și Ordinul Ministrului Transporturilor, astfel încât îmbulzeala de joi de pe aeroportul Cluj să nu se mai repete. Astfel, toate zborurile vor fi programate o dată la 4 ore.

Totodată, firmele de recrutare și cele de transport nu mai au voie să-i aducă pe oameni cu multe ore înainte la aeroport și să-i abandoneze acolo.

Directorul Aeroportului Cluj: ”Nu se va mai putea repeta situația care s-a întâmplat joi aici la Cluj, să vină aproape 1.800 de oameni deodată. Conform ordinului, emis de ministrul Lucian Bode, ei pot să vină cu 3-4 ore înainte, nu mai devreme”.

În total, în trei zile, de la Cluj au plecat 3.500 de muncitori sezonieri. Potrivit premierului, peste 80.000 de lucrători sezonieri vor pleca în următoarea perioadă în străinătate.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO