Simulare la metrou. Scenariul unei „bombe” amplasate la Piața Romană

Ultima actualizare: 12-04-2019 10:04

Planul Roşu de Intervenţie a fost activat joi-noapte, în Capitală, când 200 de persoane au fost "evacuate" de la metrou, după ce o bombă a "căzut" la Piaţa Romană.

Desigur, a fost doar o simulare în cadrul exerciţiului medical NATO, iar ca totul să pară cât mai aproape de realitate, s-a folosit machiaj şi recuzită.

"Victimele" au fost evacuate din subteran chiar şi pe gurile de ventilaţie.

Iar când locurile din spitale au fost ocupate, s-a amenajat un spital militar mobil de campanie în clădirea Academiei de Studii Economice.

Metoda de intervenție

Potrivit scenariului, unele victime au rămas blocate pe peronul stației de metrou, iar altele în tunel. Echipajele de salvatori le-au scos la suprafaţă şi au început să le trieze în funcţie de starea în care se aflau.

În momentul în care cele mai apropiate spitale din Bucureşti nu au mai avut suficient spaţiu pentru persoanele evacuate, s-a dispus amenajarea unui spital militar mobil în interiorul Academiei de Studii Economice.

Simularea desfășurată la metrou face parte din exercițiul medical multinațional VIGOROUS WARRIOR 19, organizat în parteneriat cu NATO. La exerciţiu a participat şi o echipă din Ungaria, care a avut rolul de a evacua persoanele pe gurile de aerisire de la metrou.

Voluntarii au intrat repede în rolurile de victime şi spun că exerciţiul este benefic.

„Am auzit o bubuitură şi apoi am văzut foc şi din cauza focului am arsuri pe faţă şi pe mâna”, spune un voluntar. 

„Am avut fractură de femuri iniţial şi după mi-au făcut şi ceva la gambă. A fost destul de ok, dar mi s-a părut că au ajuns destul de târziu”, spune un alt voluntar. 

În cadrul exerciţiului, numai din staţia de metrou Piaţa Romana au fost evacuate 160 de persoane evacuate, iar alte 40 din staţiile Universitate şi Piaţa Victoriei.

Reacția lui Raed Arafat

„Componenta din seara asta a fost o componentă de o urgenţă de situaţie civilă în cadrul unui conflict armat. S-a lucrat în prima fază la faţa locului, s a făcut triajul. Eu zic că acest execrvitiu de cooperare între civili şi militari arata potenţialul nostru şi este ceea ce s a urmărit până acum de către nato şi de către alte structuri”, spune Raed Arafat, secretar de stat în MAI. 

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO