Simona Bucura-Oprescu insistă că impactul bugetar de 55 miliarde de lei pentru noua lege a pensiilor este „absolut corect”
Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, insistă că impactul bugetar al noilor prevederi din legea pensiilor este de 55 de miliarde de lei, și nu mai puțin de 30 de miliarde cât preconizase ministrul Finanțelor.
Atmosfera tensionată din ședința de Guvern s-a prelungit și în discuția cu jurnaliștii, prin care Simona Bucura-Oprescu a vrut să aducă clarificări asupra poziției sale: „Luni, am fost la Comisia pentru Muncă din Camera Deputaților, puteți să luați înregistrarea, și în Comisia pentru Muncă, pe datele pe care le aveam, am explicat care este cheltuiala cu pensiile din septembrie până în decembrie, absolut corect, aproximativ 55 de miliarde de lei noi. Asta înseamnă că ceea ce se rostogolește acum este fals, aceea este cheltuiala cu pensiile recalculate, din septembrie până în decembrie”.
Ministrul Muncii a prezentat fișa financiară a proiectului, explicând pe ea.
„Pentru absolut tot impactul pe care îl avem, vă dăm cifrele oficiale, pentru ca niciunul dintre dvs să nu mai aveți niciun fel de problemă. Vă dau fișa financiară, pentru ca dvs. să vedeți exact care este impactul, față de majorarea cu 13,8%, care oricum era prevăzută, pe actuala formulă a legii, impactul suplimentar este de 10 miliarde. Casa Națională de Pensii și Ministerul Finanțelor au luat în calcul datele din execuție. Cei de la Casa de Pensii, respectiv Ministerul Finanțelor, au luat în calcul datele din execuție, cei de la Banca Mondială merg pe modelări statistice. La prima coloană vedeți care este necesarul pentru 2024, cu majorarea pe care o avem de 13,8. Aici aveți impactul după recalculare. Aceasta este suma, 10 miliarde, adică plus 0,6 din PIB, după aplicarea noii legi”, a mai declarat Bucura-Oprescu.
Reporter: A greșit Ministrul Finanțelor?
Simona Bucura-Oprescu: „Eu consider că important este să finalizăm cât mai repede procesul pentru noua lege, astfel încât... să știți că pe români nu-i interesează, pe români îi interesează ca în 2024 să aibă pensii mai bune, pe care le merită din plin. Cu costuri sustenabile, pentru că toate aceste cifre au fost puse...”
Reporter: De unde veți lua banii pentru aceste 10 miliarde de care vorbeați în prima etapă?
Simona Bucura-Oprescu: „Din bugetul României, pentru că este important ...întrebările pe care dvs. le adresați sunt întrebări pe care și noi ni le-am pus, și la care am găsit răspuns, este vorba de pensiile românilor, iar în 2024 este important să venim cu pensii corecte, în baza noii legi. Da, Ministerul Finanțelor a dat avizul, mulțumesc.”
Varianta lui Marcel Ciolacu
În paralel, premierul Marcel Ciolacu a evitat să intre în detalii despre finanțările măririlor de pensii, arătând doar ce urmărește coaliția cu noua lege.
„Legea pensiilor din sistemul public este una dintre cele mai importante din acest mandat și aduce două majorări de pensii în anul 2024, prima la 1 ianuarie și a doua la 1 septembrie, când majoritatea vor crește prin recalculare, reparând nedreptăți majore. Vor fi eliminate toate inechitățile din sistemul public de pensii, atât între femei și bărbați, cât și în cazul persoanelor pensionate în baza unei legi diferite. De asemenea, prin actuala lege vom elimina pragul de 9,4% din PIB”, a declarat premierul în deschiderea ședinței de guvern de joi.