Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, s-a încurcat în calcule. Ședință de Guvern pentru noua lege a pensiilor și a cash-ului

Ciolacu promite stabilitate fiscală, de acum înainte: nu vor urma alte modificări ale Codului Fiscal
Pro TV

Guvernul analizează în ședința de joi proiectul privind sistemul public de pensii, precum şi ordonanţa de urgenţă prin care se modifică plafoanele privind utilizarea plăţilor cash.

Ședința de Guvern a fost amânată pentru ora 13, după ce ministrul Muncii, Bucura-Oprescu a făcut o confuzie și a prezentat o cifră eronată cu privire la impactul bugetar al aplicării noii legi a pensiilor.

Potrivit unor surse guvernamentale, liberalii şi-au exprimat nemulţumirea privind impactul legii pensiilor, anunţat de Ministerul Muncii, care nu coincidea cu cifrele Ministerului de Finanţe. Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu a admis în şedinţă că impactul bugetar este sub 30 de miliarde de lei, aşa cum preconizase Ministerul Finanţelor, au precizat surse liberale. Inițial, avansase suma de 55,6 miliarde de lei.

„La cifrele anunţate aseară de 55,6 miliarde impactul este de aproximativ 3 % din PIB ceea ce este enorm de mult şi trebuie să identificăm sursele de finanţare”, a spus liderul PNL Nicolae Ciucă

Citește și
ibani
Tot ce trebuie să știm despre noile modificări fiscale. Ce se întâmplă cu plățile cash
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Potrivit unui comunicat transmis miercuri, în şedinţa Executivului se va afla în analiză proiectul legii sistemului public de pensii şi proiectul de ordonanţă pentru modificarea Legii nr. 70/2015 pentru întărirea disciplinei financiare privind operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată.

Guvernul mai are pe agendă proiectul de lege care modifică legislaţia din domeniul asistenţei sociale, în urma efectuării controalelor la toate centrelor rezidenţiale destinate persoanelor cu dizabilităţi, persoanelor vârstnice şi copiilor.

Proiectul de lege modifică şi completează unele acte normative în domeniul asistenţei sociale şi Legea nr.78/2014 privind reglementarea activităţii de voluntariat în România.

Actul normativ vizează modificarea şi completarea legislaţiei privind acreditarea, licenţierea, monitorizarea şi controlul centrelor pentru persoane vârstnice, copii şi persoane cu dizabilităţi. Modificările din domeniul asigurării calităţii serviciilor sociale sunt nu doar din perspectiva asistenţei sociale, dar şi din perspectiva altor instituţii care au participat la efectuarea controalelor - din domeniul sănătăţii publice, al pazei contra incendiilor etc., se arată în expunerea de motive a proiectului.

Guvernul mai are pe ordinea de zi modificarea şi completarea Legii nr.312/2015 privind redresarea şi rezoluţia instituţiilor de credit şi a firmelor de investiţii, precum şi a unor acte normative în domeniul financiar în vederea asigurării transpunerii prevederilor Directivei europene 2014/59/UE.

Totodată, proiectul de lege privind asigurarea unui nivel minim global de impozitare a grupurilor de întreprinderi multinaţionale şi a grupurilor naţionale de mari dimensiuni, de pe agendă, prevede transpunerea Directivei (UE) 2022/2523 a Consiliului din 14 decembrie 2022, fiind stabilite mai multe măsuri, între care instituirea impozitului suplimentar naţional.

"Ca regulă generală, impozitul suplimentar se datorează în jurisdicţia societăţii-mamă finale a unei întreprinderi multinaţionale. Prin exercitarea opţiunii de aplicare a impozitului suplimentar naţional, impozitul reprezentând diferenţa dintre cota minimă de 15% şi cota efectivă de impozitare determinată la nivelul filialelor din România ale întreprinderilor multinaţionale cu sediul în străinătate se va plăti în România, şi nu în jurisdicţia unde este înregistrată societatea-mamă finală. Prin urmare, România va avea dreptul de a încasa diferenţa de impozit, aceasta nemaifiind colectată în jurisdicţiile societăţilor-mamă a grupurilor de întreprinderi multinaţionale respective, prin aplicarea regulii generale IIR", se precizează în expunerea de motive.

Ordonanţa de urgenţă pentru aprobarea Planului de amenajare a spaţiului maritim, precum şi hotărârea de guvern care vizează aprobarea Strategiei naţionale de ordine şi siguranţă publică 2023 - 2027 se află, de asemenea, pe agendă.

Proiectul Strategiei Naţionale de Ordine şi Siguranţă Publică 2023-2027 are ca scop general creşterea gradului de siguranţă a cetăţenilor, prin eficienţă şi calitate sporită în activitate, creşterea nivelului de specializare pentru diferite segmente de activitate, în raport cu nevoile instituţionale şi cele ale cetăţenilor. Documentul are la bază 4 piloni, Prevenire şi Contracarare, Performanţă, Abordare integrată şi management operaţional, precum şi Rezilienţă instituţională, fiind stabilite 5 obiective generale, cărora le sunt subsumate 23 de obiective specifice, 91 direcţii de acţiune şi 278 de activităţi concrete, se arată în nota de fundamentare.

Guvernul aprobă regulamentul privind organizarea şi funcţionarea Registrului National de Publicitate Mobiliară

Guvernul urmează să aprobe şi regulamentul privind organizarea şi funcţionarea Registrului National de Publicitate Mobiliară.

Declanşarea procedurilor de expropriere a unor imobile pentru realizarea mai multor proiecte de interes naţional - "Reabilitarea liniei C.F. Frontieră - Curtici - Simeria", "Varianta ocolitoare Carei km 0+000-km 10+459", "Varianta ocolitoare a municipiului Arad - Est", precum şi aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii "Lucrări de investiţii în cazarma 2749 Mangalia" - se află pe ordinea de zi a Executivului.

Potrivit unui proiect de hotărâre de pe ordinea de zi, Executivul urmează să aloce o sumă din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023, pentru suplimentarea transferurilor din bugetul de stat către bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate pentru finanţarea cheltuielilor cu materiale şi prestări de servicii cu caracter medical.

De asemenea, Executivul are în primă lectură două proiecte de ordonanţă de modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul fondurilor europene nerambursabile, respectiv a Legii concurenţei nr. 21/1996.

Executivul mai discută şi un proiect de hotărâre pentru alocarea unor sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei.

Mai mulți sportivi vor primi cetățenia română

Totodată, vor fi aprobate mai multe hotărâri pentru acordarea cetăţeniei române unor sportivi.

Executivul va discuta şi mai multe memorandumuri referitoare la aprobarea negocierii Programului de colaborare între Guvernul României şi Guvernul Republicii Kazahstan în domeniul educaţiei, la aprobarea negocierii contractului de finanţare dintre România şi Banca Europeană de Investiţii, în valoare de 600 milioane euro, pentru susţinerea proiectului Autostrada A7 România, precum şi la depăşirea limitelor de plăţi pe luna noiembrie 2023 pentru Ministerul Apărării Naţionale.

Memorandumurile privind suplimentarea limitelor de credite bugetare aprobate pe luna noiembrie 2023 pentru Ministerul Apărării Naţionale şi majorarea limitei de credite bugetare pe luna noiembrie cuprinse în bugetul aprobat Ministerului Sănătăţii pe anul 2023 sunt de asemenea pe ordinea de zi a şedinţei de guvern.

Articol recomandat de sport.ro
"A slăbit vreo 2-3 kilograme!" Motivul pentru care Gigi Becali "nu mai doarme noaptea"
"A slăbit vreo 2-3 kilograme!" Motivul pentru care Gigi Becali "nu mai doarme noaptea"
Citește și...
După eliminarea plafoanelor pentru plățile cash, Ciolacu ia în vizor pe altcineva. ”Nici voi nu veți scăpa!”
După eliminarea plafoanelor pentru plățile cash, Ciolacu ia în vizor pe altcineva. ”Nici voi nu veți scăpa!”

Guvernul renunță la modificarea plafoanelor pentru plățile în numerar.  

Tot ce trebuie să știm despre noile modificări fiscale. Ce se întâmplă cu plățile cash
Tot ce trebuie să știm despre noile modificări fiscale. Ce se întâmplă cu plățile cash

În noiembrie a intrat în vigoare primul pachet de modificări fiscale.

Legea pensiilor speciale, adoptată de Senat cu certuri. Pentru magistrați este un articol special legat de vechimea în muncă
Legea pensiilor speciale, adoptată de Senat cu certuri. Pentru magistrați este un articol special legat de vechimea în muncă

După lungi dezbateri și certuri, noua formă a legii pensiilor speciale a fost adoptată de Senat cu mici modificări.

Senatul a adoptat noua formă a legii pensiilor speciale. Modificările făcute după decizia CCR
Senatul a adoptat noua formă a legii pensiilor speciale. Modificările făcute după decizia CCR

Senatul a adoptat, marţi, în urma reexaminării, legea pensiilor speciale, prin punerea acesteia în acord cu decizia CCR.

Dacă Legea Pensiilor nu e gata la termen pensionarii ar putea primi un ajutor excepțional. Explicațiile lui Marcel Ciolacu
Dacă Legea Pensiilor nu e gata la termen pensionarii ar putea primi un ajutor excepțional. Explicațiile lui Marcel Ciolacu

Vârstnicii cu venituri mici ar putea beneficia de un ajutor financiar excepțional, dacă legea pensiilor nu va fi gata până pe 1 ianuarie. Vizaţi sunt cei cu venituri până-n 3.000 de lei.

Recomandări
Statele Unite trimit Ucrainei temutele rachete Patriot, dar NU și sistemele de lansare. O singură baterie costă 1 miliard $
Statele Unite trimit Ucrainei temutele rachete Patriot, dar NU și sistemele de lansare. O singură baterie costă 1 miliard $

Pentagonul a anunțat că va "grăbi" rachetele de apărare antiaeriană Patriot și muniția de artilerie către Ucraina, ca parte a noului său pachet de ajutor militar. 

Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă
Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă

Clasa politică din România, „care ne-a adus pe primul loc în clasamentele de corupție ale Europei”, a furat în ultimii 34 de ani sume “înspăimântătoare”, cu care am fi putut construi 400 de spitale de top, 600 de școli și 1700 km de autostradă.

Burduja îl provoacă pe Nicuşor Dan la o dezbatere: „Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine pe argumente”
Burduja îl provoacă pe Nicuşor Dan la o dezbatere: „Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine pe argumente”

Sebastian Burduja şi-a depus, sâmbătă, candidatura la Primăria Capitalei, şi a declarat cu acest prilej că îl provoacă pe actualul primar la o dezbatere şi a afirmat că vrea să vadă dacă “are curajul să se lupte cu mine pe argumente”.