Dacă Legea Pensiilor nu e gata la termen pensionarii ar putea primi un ajutor excepțional. Explicațiile lui Marcel Ciolacu
Vârstnicii cu venituri mici ar putea beneficia de un ajutor financiar excepțional, dacă legea pensiilor nu va fi gata până pe 1 ianuarie. Vizaţi sunt cei cu venituri până-n 3.000 de lei.
Legea aflată în lucru la Ministerul Muncii, de peste un an, prevede indexarea pensiilor anual, în luna martie, cu rata inflației. Asta ar însemna că în 2024 pensiile ar urma să fie majorate cu 14 procente.
Legea pensiilor ar trebui să fie gata până anul viitor. Guvernul anticipează însă că ar putea rata acest termen și ia deja în calcul ajutoare financiare excepționale pentru pensionarii cu venituri mici.
Marcel Ciolacu, prim-ministru: „Eu îmi doresc foarte mult să intre în vigoare de la 1 ianuarie, dacă Doamne ferește, din acest hățiș.. să fie la CCR, oricum voi veni în locul legii cu un ajutor one-off, cum am făcut și anul trecut, care va acoperi legea. Va fi diferențiat.”
Astfel, în 2024, 4 milioane de pensionari ar putea încasa acest ajutor suplimentar. Și anul acesta, pensionarii cu venituri mai mici sau egale cu 3.000 de lei primesc până la 1.000 de lei.
Ajutorul ar putea fi acordat și în 2024 după modelul de până acum - adică pensionarii cu cele mai mici venituri vor primi suma maximă, care urmează să fie stabilită. Anul acesta e vorba de 1.000 de lei în total, sumă acordată în două tranșe egale. Prima a fost în ianuarie, iar a doua vine acum, în octombrie, odată cu încasarea pensiei, prin poștă sau pe card. Pensionarii cu venituri de până la 1.501 de lei primesc suma maximă. Cei cu venituri între această sumă și 2.001 de lei beneficiază de 800 de lei, iar 600 de lei primesc seniorii cu pensii între 2001 și 3000 de lei.
Între timp, la Ministerul Muncii încă se lucrează la legea pensiilor, pe trei variante.
Prima variantă ia în calcul vechimea și contribuțiile făcute la bugetul de pensii. Cei care depășesc perioada minimă de contributivitate ar putea primi anual bonusuri, adică un punct de pensie pentru fiecare an, după o vechime de 36 de ani.
A doua variantă nu diferă prea mult de cea aplicată în prezent și criticată de Bruxelles, pentru că lasă decizia de majorare a pensiilor la mâna politicienilor.
A treia variantă are în vedere vechimea și contribuțiile făcute în timpul vieții active, dar și un indice variabil, legat de mersul economiei. Practic, punctul de pensie ar fi un procent din salariul mediu brut.
Pe de altă parte, nici legea pensiilor speciale nu este gata, deși este prevăzută ca jalon în Programul Național de Redresare și Reziliență. Specialiștii europeni au cerut o formulă de indexare anuală, care să nu depindă de decizia politică și eliminarea inechităților.
Adrian Codîrlașu, vicepreședinte CFA România: „O problemă a sistemului public de pensii este contributivitatea, avem așa-zișii pensionari speciali care contribuie mai puțin și ca sumă, și ca perioadă decât cei nespeciali și de aici partea de inechitate.”
Legea este în curs de modificare, în acord cu observațiile făcute de Comisia Europeană. Au fost cerute impozite mai mari pentru partea de pensii care nu are legătură cu contribuțiile făcute de-a lungul vieții.