Turiști străini, participanți la un raliu în zone protejate din Apuseni, amendați de autorități
Nu mai puțin de 400 de mașini din mai multe țări din Europa se află zilele acestea în țara noastră, într-o excursie de amploare, denumită „Gumbalkan”.
Problema e că, deși ar trebui să rămână pe drumurile publice, mulți se abat de la şosea și ajung pe pajiștile oamenilor și chiar în arii protejate.
Administrația Parcului Natural Apuseni a dat mai multe amenzi după ce localnicii i-au sunat șocați că turiștii le sperie animalele și le distrug pământurile.
400 astfel de mașini sunt momentan în țara noastră într-un eveniment la care participă câteva mii de oameni.
Călătorii au pornit din Cehia și au străbătut patru țări, cu destinația Eibenthal, județul Mehedinți.
Deși ar trebui să rămână doar pe drumul public, unii participanți au ajuns pe pajiștile oamenilor, în Parcul Natural Apuseni și au primit amenzi în valoare totală de 25 de mii lei.
Alin Moș, directorul administrației Parcului Natural Apuseni: „Cei mai mulți au fost găsiți pe pășuni. Probabil unii dintre ei și-ar fi căutat locuri de campare. Zgomotul provocat de aceste mașini, prezența acestor mașini în acele zone evident că deranjează inclusiv animalele localnicilor și efectiv pe oamenii locului. Ești într-o arie protejată și ceea ce faci prin astfel de activități aduci, evident, prejudiciu habitatelor naturale, speciilor care trăiesc aici.”
Prima ediţie a evenimentului a fost în 2018. Participanții sunt mai ales din Cehia, Slovacia, Polonia, Ungaria, dar și din țările nordice și România.
Trebuie să aibă mașini care să coste sub 1.000 de dolari și să ajungă în mai multe puncte GPS primite de la organizatori pe o hartă.
Citește și Cum se manifestă prosopagnozia, boala de care suferă Brad Pitt
În privinţa criticilor, organizatorii se apără și spun că printre regulile evenimentului se menționează clar că participanții nu au voie să părăsească drumurile publice.
Richard Nemeth, organziator: „Stați pe drumuri publice, nu mergeți unde nu aveți voie și distrați-vă, bucurați-vă de frumusețile României. Mai multe echipe au mers în afara drumului public într-un parc național. Știau că nu ar trebui să facă asta, dar s-au rătăcit sau au încercat să găsească o scurtătură.”
Pentru astfel de activități e nevoie de obținerea unui aviz de la parcurile naturale, iar participanţii nu ar trebui să se abată de la traseele şi regulile stabilite.
Organizatorii spun că vor obține acest aviz pentru următoarele ediții, astfel încât problemele de acum să nu se repete.