Au avut nevoie de 2 ani să-și dea seama. Social-democrații spun că legea recursului compensatoriu este prost scrisă

03-12-2019 20:05

După ce zeci de mii de infractori au fost eliberaţi mai devreme în baza recursului compensatoriu, iar unii dintre ei au comis din nou fapte groaznice, acum aleşii fac un pas înapoi, inclusiv cei de la PSD - susţinătorii înverşunaţi ai proiectului.

Decizia a fost parafată marți prin votul deputaţilor jurişti. Urmează votul din plenul Camerei Deputaţilor şi promulgarea de preşedintele Iohannis.

După toate acestea, condamnaţii nu vor mai beneficia de zile libere dacă au fost încarceraţi în condiţii neadecvate sau dacă au prestat zile de muncă.

După doi ani de la intrarea recursului compensatoriu în vigoare parlamentarii au făcut primul pas ca să anuleze legea. Social democraţii, cei care până acum s-au opus vehement, s-au răzgândit şi spun că este prost scrisă. Însă abia după ce peste 20.000 de deţinuţi au fost eliberaţi înainte de a-şi ispăşi pedepsele

Alfred Simonis, liderul deputaţilor PSD: "Suntem conştienţi de efectele nocive ale acestei legi. În cazul în care chiar vom ajunge să plătim acele despăgubiri, preferăm să plătim aceşti bani decât să mai moară oameni, să nu mai fie violate femei".

Cătălin Predoiu, ministrul Justiţiei: "Niciun stat din Uniunea Europeană nu-şi poate permite să se joace cu siguranţa propriilor cetăţeni".

Singurii care au mai avut obiecţii au fost chiar artizanii acestei legi, Florin Iordache şi Eugen Nicolicea. Ei susţin că abrogarea va atrage amenzi usturătoare de la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, având în vedere ca deţinuţii stau în aceleaşi condiţii în închisori.

Eugean Nicolicea, deputat PSD: "Chestiunea aceasta cu abrogăm și nu punem nimic în loc e doar praf electoral".

Florin Iordache, deputat PSD: "Poate legea care am scos-o eu în parlament nu a fost cea mai bună, dar între a nu pune nimic şi a putea fi îmbunătăţită, cred că preferabilă ar fi al doilea".

Ca atare, ministrul Justiţiei promite că le va prezenta judecătorilor CEDO situaţia alarmantă a numărului mare de deţinuţi eliberaţi şi gradul mare de recidivişti. Mai mult, Cătălin Predoiu susţine că are şi un plan de măsuri compensatorii, astfel încât condiţiile de detenţie să fie îmbunătăţite.

Ministrul Justiţiei: "La ora asta, n-avem altă soluţie decât sistemul de probaţiune, aşa cum e el, într-un picior şi rămâne să-l dezvoltăm. Abia am venit de o lună la guvernare".

Guvernul promite, aşadar, şi alocarea de fonduri pentru brăţări electronice dar şi pentru reintegrarea socială a deţinuţilor. Speră că astfel rata de recidivă va scădea. Legea de abrogare a recursului compensatoriu va fi votată miercuri, în plenul Camerei Deputaţilor, care este for decizional.


VIDEO PROTVPLUS.RO