Zeci de mii de pușcăriași, eliberați prin recursul compensatoriu. Gravitatea faptelor lor

Ultima actualizare: 04-10-2019 20:00

Ceea ce bănuia o ţară întreagă este de acum oficial. La cererea unui deputat, Ministerul Justiţiei a anunţat câţi puşcăriaşi au ieşit mai devreme de după gratii, graţie recursului compensatoriu: 21.000.

O treime dintre aceştia fuseseră condamnaţi pentru fapte cu violenţă, iar aproape 2.000 s-au şi întors în închisoare. 

Numărul celor care în ultimii doi ani au ieşit mai devreme din închisori, din cauza condiţiilor improprii, dă fiori atât ca cifră absolută, dar mai ales din cauza gravităţii faptelor.

Din cei 7.000 de puşcăriaşi eliberaţi mai repede, peste 2.300 erau criminali, aproape 1.000 violatori şi peste 3.000 tâlhari. Asta ca să luăm în discuţie doar infracţiunile cele mai grave.

Faptul că statul român nu are un program de reeducare funcţional se reflectă în numărul celor care s-au reîntors în puşcarii, pentru noi fapte la fel de grave: 70 de noi crime comise, aproape 50 de noi violuri şi aproape 400 de tâlhării.

Ca urmare, opoziţia cere abrogarea legii recursului compensatoriu, care prevede, practic, ca la un an de detenţie în condiţii proaste se consideră executată o pedeapsă de 1 an, 2 luni şi 12 zile. Cum actele cu violenţă sunt pedepsite cu cea mai multă puşcărie, automat condamnaţii pentru aceste fapte adună şi cele mai multe zile şi sunt eliberaţi cel mai repede.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO