"Si miruiti, tot o sa platiti". Sute de persoane protesteaza in strada dupa ce parlamentarii l-au scapat pe Dan Sova de DNA
GALERIE FOTO. Aproximativ o suta de persoane s-au adunat din nou la Universitate, vineri seara, pentru a protesta fata de respingerea solicitarii DNA de retinere si arestare a lui Dan Sova.
Proteste au avut loc si in alte orase din tara precum Cluj, Sibiu sau Iasi.
Oamenii au scandat "Vrem dreptate" si "Fara imunitate" si aproape toti au venit cu foi pe care au scris mesaje precum: "Parlamentul adapost pentru puscariasii de lux", "Parlamentul rusinii", "Si miruiti, tot o sa platiti", "Nu sovaim" sau "Dan s-o va lua".
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Si miercuri seara, aproximativ 100 de persoane au protestat la Universitate fata de avizul negativ dat, in aceeasi zi, de senatori in cazul cererii procurorilor DNA de retinere si arestare a lui Dan Sova, precum si in cazul cererii procurorilor DIICOT de incepere a urmaririi penale fata de Varujan Vosganian, pe 12 februarie.
Senatorii au respins, miercuri, solicitarea procurorilor DNA pentru retinerea si arestarea senatorului PSD Dan Sova in dosarul privind contractele incheiate de firma sa de avocatura cu complexurile Turceni si Rovinari.
Ulterior, Dan Sova a anuntat ca a luat decizia de a se autosuspenda ”din toate functiile detinute in cadrul PSD” si a sustinut ca votul din Senat ii va permite sa se apere ”asa cum se cuvine”, daca dosarul sau va ajunge in instanta.
Presedintele Klaus Iohannis afirma, dupa ce Senatul a respins cererea DNA de arestare a lui Sova, ca nu poate trece cu vederea faptul ca Parlamentul a blocat iar o cerere a justitiei, aratand ca, intr-un stat de drept, nimeni nu este mai presus de lege, iar Parlamentul nu se poate erija in instanta.
Ambasadele SUA, Marii Britanii, Olandei si Germaniei, dar si Comisia Europena au criticat decizia, manifestand surprindere si ingrijorare, si atragand atentia ca Romania trebuie sa respecte recomandarile MCV si in ceea ce priveste imunitatea parlamentarilor.
Senatul nu a incuviintat, miercuri, arestarea preventiva a lui Dan Sova, ca urmare a faptului ca nu a fost intrunit votul majoritatii. Din cele 151 de vorturi exprimate in cazul solicitarii vizandu-l pe Dan Sova, au fost inregistrate 79 de optiuni "pentru", 67 "contra", iar cinci voturi au fost anulate.
Chiar daca majoritatea senatorilor prezenti au votat "pentru", cererea a fost respinsa pentru ca nu a fost intrunit votul majoritatii senatorilor, potrivit Statutului senatorilor si deputatilor. Pe de alta parte, potrivit Constitutiei, hotararile camerelor Parlamentului se adopta cu majoritatea voturilor membrilor prezenti.
Curtea Constitutionala (CC) a fost sesizata de PNL privind decizia Senatului, urmand sa analizeze sesizarea pe 8 aprilie.
Toto atunci, CC va discuta si cererea presedintelui Klaus Iohannis de solutionare a conflictului juridic de natura constitutionala dintre Ministerul Public si Parlament, seful statului aratand ca atitudinea legislativului in cazuri precum cel al lui Dan Sova a condus la un blocaj institutional.
Sursa: Mediafax, Pro TV
Etichete: proteste, universitate, vot, dan sova,
Dată publicare:
27-03-2015 19:45