Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Cine este sărbătorit pe 29 iunie

Sfintii Apostoli Petru si Pavel

În fiecare an, pe 29 iunie, Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Sărbătoarea este cunoscută în popor ca SânPetru de Vară și vine cu o serie de obiceiuri, tradiții și superstiții.

În cultura populară, se spune că, ziua de 29 iunie, când sunt sărbătoriți Sfinții Apostoli Petru și Pavel marchează începutul verii agrare și timpul secerișului.

Viața Sfântului Apostol Petru

Sântul Apostol Petru s-a născut în anul 1 e.n în Betsaida Galileei cu numele de Simon Bar Yona, în traducere, Simon, fiul lui Iona și era frate cu Sfântul Andrei.

Conform Evangheliei lui Marcu, Sfântul Petru a locuit în Capernaum și a dus o viață săracă, însă din puținul pe care îl câștiga din pescărie, reușea să-și întrețină copii, tătăl și soacra.

În timp ce umbla pe lângă Marea Galileei, Iisus Hristos i-a văzut pe Pavel și pe fratele său Andrei prinzând pește și le-a zis: “Veniți după Mine și vă voi face pe voi pescari de oameni” și din acel moment cei doi L-au urmat.

Citește și
politia
Bărbat ucis cu toporișca în curtea unui prieten din județul Olt. Suspectul a ascuns cadavrul într-o anexă a locuinței

Sursa: doxologia

Sfantul Petru a murit rastignit pe cruce, cu capul in jos, in anul 67, pe 29 iunie.

Viața Sfântului Apostol Pavel

Sfântul Apostol Pavel s-a născut în anul 5 e.n. în Tarsul Ciliciei (Turcia de astăzi), în familia Veniamin, cu numele de Saul.

În religia evreilor, Sfântul Pavel a fost rabin, fariseu și ucenic al lui Gamaliel.

Pe când călătorea spre cetatea Damascului pentru a-i prinde pe creștini, Iisus i s-a arătat lui Saul și i-a zis : „Saule, Saule de ce ma prigonesti?”. Din momentul acela, Saul a devenit unul dintre povăduitorii credinței, sub numele de Pavel și unul dintre cei mai mari Apostoli.

Sfântul Apsotol Pavel a fost decapitat la porunca împăratului Nero în anul 67, în același timp când Sfântul Petru a fost răstignit.

Postul Șfinților Petru și Pavel 

Sărbătoarea Sfinților Petru și Pavel este precedat de un post. Unul dintre cele patru posturi din an, acesta este cel mai scurt și cel mai ușor de ținut de către credincioși. 

Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel începe pe 20 iunie, după Duminica Tuturor Sfinților și durează opt zile, până la sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, pe 29 iunie 2022.

Postul este ușor de ținut deoarece în majoritatea zilelor este dezlegare la peşte.

Obiceiuri și tradiții de Sfinții Apostoli Petru și Pavel

Cu ocazia sărbătoririi Sfinților Apostoli Petru și Pavel, femeile împart oale cu apă, pentru ca cei adormiți să aibă de unde să bea apă

În tradiția populară se spune că Sfântul Petru are puterea de a aduce gridina, tocmai de accea, până pe data de 29 iunie, oamenii nu au voie să scutere merii, pentru că Sfântul Pavel va porni grindina.

O altă tradiție spune că dacă oamenii vor să nu li se înmulțească pistruii de pe față, trebuie să se spele pe față pe 28 iunie, la miezul nopții.

Tot în cultura românească se spune că dacă oamenii se îndepărtează de credință, Sfântul Petru va chema balaurii și va începe să pornească grindina asupra ogoarelor.

Superstiții de Sfinții Aposoli Petru și Pavel

În cultura populară se spune că până pe 29 iunie, femeile trebuiau să se abțină de la a mânca mere, fiindcă îi vor supăra pe cei adormiți.

După ce trece sărbătoarea, doar femeile tinere au voie să mânânce mere, iar cele vârstnice trebuie să aștepte până la sărbătoarea Sfântului Ilie, care se sărbătorește pe 20 iulie.

De sărbătoarea Sfântului Ilie, oamenii duc mere la biserică pentru a le sfinți. Potrivit tradiției, dacă oamenii fac acest lucru, vor avea parte de mere de aur pe lumea cealaltă.

Pe cine sărbărorim de Sfinții Petru și Pavel

Aproape 500.000 de români îşi serbează onomastica de sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, dintre care peste 370.000 sunt bărbaţi, informează Ministerul Afacerilor Interne

În ziua de 29 iunie, de Sfinții Apostoli Petru și Pavel, îi sărbătorim pe cei care poartă numele de Petre, Petru, Petrişor, Petruţ, Petruş, Petrică, Pătru, Petruţa, Petronela, Pavel, Pavelică, Paveluţă, Păvălaş, Paul, Paulică, Paulin, Petrache, Paula, Petruţa, Paulina, Paula.

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Sărbătoare a tradițiilor pe ulițele Muzeului Satului din Baia Mare. „Mândrie Maramureșeană” s-a aflat la a opta ediție
Sărbătoare a tradițiilor pe ulițele Muzeului Satului din Baia Mare. „Mândrie Maramureșeană” s-a aflat la a opta ediție

Timp de trei zile a fost mare sărbătoare pe ulițele Muzeului Satului din Baia Mare, unde s-a desfăşurat evenimentul „Mândrie Maramureşeană”, dedicat păstrării tradițiilor locale.

Recomandări
Ciolacu rămâne premier, suspans în desemnarea prezidențiabilului. UDMR preia cele mai grele ministere, de care PSD și PNL fug
Ciolacu rămâne premier, suspans în desemnarea prezidențiabilului. UDMR preia cele mai grele ministere, de care PSD și PNL fug

Discuțiile aprinse din jurul coaliției de guvernare sunt aproape de sfârșit. Liderii pro-europeni au fost duminică la consultări cu președintele Klaus Iohannis, care a amânat să anunțe propunerea de premier.  

Mall-urile și piețele, invadate de români cu febra Crăciunului: ”Am încheiat astăzi. 1.000 de lei, cam așa”. ”Trăim bine!”
Mall-urile și piețele, invadate de români cu febra Crăciunului: ”Am încheiat astăzi. 1.000 de lei, cam așa”. ”Trăim bine!”

“Doar iau ceva repede din magazin și gata”. Asta și-au spus încrezători majoritatea românilor, în ultimul weekend dinaintea Crăciunului. Apoi s-au trezit la capătul numeroaselor cozi, formate de alți optimiști ca ei.  

Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern
Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern

Partidele pro-europene care negociază pentru formarea Guvernului au ajuns, duminică seară, la un acord, atât asupra împărţirii ministerelor, cât şi asupra celor care vor prelua portofoliile.