Sfaturile ISU Buzău după cutremur. Ce trebuie verificat în case
Un cutremur cu magnitudinea 5,4, a avut loc, luni, în România, epicentrul său fiind la o distanță de 13 kilometri de localitatea buzoiană Bisoca. Seismul a fost resimțit și în București.
În urma seismului, autoritățile îndeamnă la calm și le cer oamenilor să verifice anumite lucruri din locuințele lor car ar fi putut fi afectate.
„Oamenii să stea liniștiți, să verifice instalațiile de gaze, să aibă grijă la alte elemente din casă, să le verifice dacă au fost afectate de cutremur”, a spus col. Loren Pascu, inspector-șef al ISU Buzău, potrvit Șansa News.
Raed Arafat, șeful DSU, a explicat că mesajele Ro-Alert nu se dau înainte de producerea unui cutremur. Astfel de mesaje se dau doar dacă autoritățile vor să transmită instrucțiuni populației după un astfel de fenomen.
”Este normal să apară un moment de panică şi un moment în care toată lumea vorbeşte despre al doilea cutremur. Panica este cauzată fie pentru că oamenii văd, simt cutremurul în zona în care nu sunt obişnuiţi, poate, dar ea poate duce la greşeli de comportament şi la probleme mult mai mari dacă oamenii nu se pregătesc şi nu înţeleg cum să reacţioneze. În timpul cutremurului, panica este posibil să fie ucigătoare, motiv pentru care revin cu instrucţiunile pe care le-am dat de mai multe ori la nivelul IGSU privind cutremurul. În primul rând, mesaje Ro-Alert nu se dau înainte de cutremur, iar după cutremur se dau numai dacă avem de dat indicaţii, dacă sunt efecte grave şi unde trebuie transmis anumite informaţii populaţiei în regim de urgenţă. Altfel, a doua sursă de informare rămâne aplicaţia DSU, pe care vă sfătuim să o descărcaţi, sau portalul Fii pregătit”, a explicat Raed Arafat în 2023.