Experiment pe aglomeratul aeroport Heathrow: “Sper ca astăzi să plec din țara asta”
Companiile aeriene din Europa, dar și de pe alte continente se confruntă în această perioadă cu grave probleme de logistică, din cauza numărului prea mare de turiști și cel prea mic de angajați.
Autoritățile britanice încearcă să ia măsuri și au avertizat companiile să pună binele clienților mai presus de profituri. Însă situația pare scăpată de sub control, așa cum arată un reportaj filmat de o echipă a postului american CNN.
Haosul domnește de săptămâni întregi pe aeroporturile europene. De vină pentru aglomerație și pentru miile de zboruri anulate este numărul mare de turiști, combinat cu cel prea mic de angajați rămași în companiile aeriene după disponibilizările din pandemie. O echipă a postului CNN a încercat să verifice pe propria piele prin ce trec oamenii pe cel mai aglomerat aeroport european, Heathrow, în drum spre una dintre cele mai căutate destinații estivale, Ibiza. Problemele apar încă de la plecare.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Până la urmă, birourile de check-in se deschid, călătorii își iau biletele și se îndreaptă către următoarea etapă... controlul de securitate, unde o mare de persoane așteaptă să treacă mai departe.
Anna Stewart: “Nu am mai văzut niciodată o coadă ca asta la punctul de control. Începe aici, șerpuiește pe acolo, până la intrarea în aeroport, și apoi până în capăt. Sunt îngrijorată că, în ciuda faptului că am venit cu trei ore mai devreme, am putea să ratăm zborul”.
Jurnaliștii reușesc să treacă de controlul de securitate și ajung la porțile de îmbarcare. Aici... surpriză: aeronava lor decolează cu o oră mai târziu. Alți călători așteaptă să fie preluați de un avion de aproape 14 ore.
Femeie: “Copiii mei dorm pe jos, le e frig, e foarte grav. Eu? Da, sunt obosită și eu”.
Un cuplu de tineri irlandezi a avut probleme și mai grave. Ar fi trebuit să plece din Dublin spre Londra în urmă cu două zile, dar au avut două zboruri consecutive anulate.
“- Zborul meu a început în Dublin, în urmă cu două zile. Primul zbor a fost anulat, apoi am venit cu o cursă aeriană în Londra ieri, iar acum mi-a fost anulat zborul ăsta. Sper ca astăzi să plec din țara asta.
- O să mai călătorești vreodată (cu avionul)?
- Nu spre Marea Britanie!”.
Într-un final, echipa de jurnaliști a decolat spre Ibiza cu o întârziere de doar o oră. Dar probleme similare se înregistrează pe toate aeroporturile din Europa. În Bruxelles, de exemplu, compania RyanAir a anulat toate zborurile de pe aeroportul Zaventem și multe dintre cele de pe Charleroi, pentru că angajații sunt în grevă și își cer înapoi salariile de dinainte de pandemie.