Sfaturi utile pentru a reduce facturile la energie
Plătim mai mult pentru gazele naturale și pentru energia electrică, iar acest lucru ne determină să fim mai atenți la consum.
În contextul majorărilor tarifelor gazelor naturale și a energiei electrice, recomandat este să luăm măsuri pentru reducerea consumului.
1. Izolarea plafonului și neutralizarea punților termice
Chiar dacă locuiți într-o casă izolată termic, trebuie să știți că între 25% și 50% din pierderile de căldură ale locuinței au loc prin podul sau tavanul clădirii.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
O soluție este izolarea punților termice. Putem înveli tavanul casei în polistiren sau, dacă avem posibilitatea, putem să așternem în pod câțiva baloți de vată minerală.
Această investiție ne va garanta menținerea unei temperaturi plăcute și pe timp de vară, ferindu-ne de căldură.
2. Instalarea corpurilor luminoase pe bază de leduri
Becurile clasice de tip incandescent sunt mari consumatoare de energie electrică, consumul lor fiind de chiar 10-20 de ori mai mare în comparație cu un bec tip LED. Investiția este de câteva sute de lei, însă reprezintă o soluție bună pentru a face economie.
Mai mult, în spațiile utilizate mai puțin, precum magaziile, pot fi montate corpuri luminoase cu senzori de mișcare.
De asemenea, proiectoarele sau lămpile exterioare, care generează lumina ambientală, pot fi dotate cu senzori crepusculari care se activează automat după lăsarea serii.
3. Înlocuirea electrocasnicelor mari cu echipamente de o clasă energetică superioară
Când spunem consumatori mari de energie electrică ne referim la frigider, congelator, ladă frigorifică, mașină de spălat vase sau rufe, uscător sau chiar centrala termică.
Pentru un consum redus este recomandat să folosim echipamente care au o clasă energetică superioară, cât mai apropiată de categoria A.
Diferențele de preț între echipamente clasificate diferit energetic se amortizează rapid în facturile din lunile următoare.
Mai multe sfaturi utile pentru a reduce facturile la energie vedeți pe presshub.ro.