DEN: Riscul de stare de alertă în energie va crește masiv la iarnă. Românii, pregătiți pentru raționalizări
Dispecerului Energetic Național, vârful piramidei din Energie, etimează că riscul de intrare a sistemului energetic în stare de alertă va crește masiv în această iarnă, ca urmare a suprasolicitării în orele de vârf, potrivit Profit.ro.
Potrivit sursei citate, DEN recomandă autorităților să îi pregătească pe consumatori pentru eventualitatea în care va fi nevoie de raționalizări și să relaxeze temporar restricțiile privind încălzirea cu lemne, pentru reducerea consumului de electricitate și gaze.
Potrivit DEN, în scenariul pesimist, deficitul neacoperit de energie va fi de 2.940 de MW. Iarna trecută, deficitul neacoperit era estimat la numai 1.010 MW.
Vedeți documentul pe Profit.ro.
Prin urmare, Dispecerului Energetic Național cere creșterea volumului de energie contractată pe piețele la termen de la producători de către furnizori pentru alimentarea consumatorilor finali și, implicit, reducerea cantităților cumpărate pe piața spot a zilei următoare (PZU), practic pentru diminuarea exporturilor de energie.
Guvernul a aprobat, miercuri, planul de iarnă pentru energie electrică și gaze.
„Se constituie Comandamentul energetic de iarnă, având, în principal, următoarele obiective”, se arată în document.
Executivul a publicat doar una dintre anexele prevăzute în hotărâre, cea pivind componența Comandamentului energetic de iarnă. Anexa nr. 2 nu a fost publicată.
„Anexa nr. 2, care conține informații sensibile din punct de vedere comercial puse la dispoziție de operatorii economici din sectorul energetic, nu se publică și se comunică doar instituțiilor/autorităților statului competente în domeniul energiei, precum și operatorilor economici din sectorul energiei electrice și al gazelor naturale”, a transmis Guvernul.
„Anexele nr.1 și nr. 2 fac parte integrantă din prezenta hotărâre”, mai precizează Executivul.
Anexa 1, cu componența Comandamentului energetic de iarnă:
Premierul a dat asigurări că românii cu venituri mici nu vor plăti facturi mai mari, în timp ce șeful statului spune că nu își dorește nimeni ca oamenii să tremure.
Pentru a ne descurca la iarnă, autoritățile au calculat în primul rând care ar putea fi cererea, dar și producția de energie electrică.
Dispeceratul Energetic Național estimează un consum pentru perioada noiembrie 2022 - martie 2023 de aproximativ 26.000 de GWh, mai mic cu doar 0,7% decât cel înregistrat în aceeași perioadă a anului anterior. Deși consumul de energie electrică a scăzut cu 5% în prima jumătate a acestui an, autoritățile cred că va crește mai mult la iarnă când, din cauza problemelor pe care le au rețelele de termoficare din București și alte orașe, oamenii vor folosi mai mult calorifere electrice, aeroterme și alte aparate de încălzire, ceea ce va face ca economia să fie atât de mică, față de anul trecut.
În ceea ce privește producția, se estimează o scădere a energiei produse de hidrocentrale, din cauza secetei, după ce în prima jumătate a anului producția a fost cu o treime mai mică. Pe de altă parte, pentru a compensa, producția pe bază de cărbune și de hidrocarburi ar urma să se înregistreze creșteri de 5% și 11%.