Primăriile împrăștie soluții ciudate împotriva covid-19: ”Nu murim, dar nici bine nu e"
În lupta cu coronavirusul, primăriile din București și din țară au aruncat o întreagă armată de utilaje: sisteme de pulverizare, tunuri de zăpada, chiar și elicoptere.
Primarii împrăștie cu generozitate pe blocuri, străzi ori zone verzi hipoclorit de sodiu sau chiar apă oxigenată.
”Nu știm cine recomandă astfel de soluții”, spun într-un glas profesorul Streinu Cercel și președintele Societății de Microbiologie, Alexandru Rafila.
Alegeri 2024
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
12:07
Cine intră în turul 2. Ce arată cel mai recent sondaj, publicat cu două zile înaintea alegerilor
11:57
Ce salariu are președintele României. Unde se situează Klaus Iohannis față de alți șefi de stat din Europa
Pentru a distruge virusul, cei doi recomandă spălatul simplu cu clor sau cu detergent.
Primăria sectorului 6 din București i-a surprins săptămâna trecută pe locuitori după ce a început să pulverizeze din aer... apă oxigenată.
Primăria pretinde că urmează recomandarea OMS, care susține că soluția distruge coronavirusul și nu este periculoasă. Operațiunea a primit și un nume special: "ploaia de sănătate".
De la sol, prin sector, astfel de utilaje pulverizează substanțe dezinfectante, iar poliția avertizează populația să închidă geamurile și să se ferească.
Și în sectorul 3 se folosesc utilaje puternice pentru pulverizarea hipocloritului de sodiu.
”Nu sunt soluții prietenoase pentru că ele trebuie să dezintegreze acea proteină care transmite informația, care este virusul. Nu murim de la ea, dar nici bine nu e", a spus primarul sectorului 3, Robert Negoiță.
Tot în sectorul 3, se pulverizează soluție cu clor prin blocuri. Și în sectorul 2 se udă cu substanțe dezinfectante pe străzi sau în blocuri. Primăria din Sinaia a mers chiar mai departe: foloseste un tun de zăpadă pentru dezinfectarea orașului.
"Am creat aceeași instalație, am folosit ăla de zăpadă care oricum în această perioadă stau degeaba. Le-am folosit pe post de nebulizatoare", a spus Vlad Oprea, primarul din Sinaia.
Președintele Societății de Microbiologie, profesorul Alexandru Rafila, susține că experiența altor țări este diferită pentru că este mai eficient să speli străzile cu detergent și clor.
"Acolo se recomandă curățarea străzilor și spălarea cu detergenți pur și simplu a străzilor. Cred că trebuie să ne referim nu numai la străzile principale, ci și la cele mai mici, care cu această ocazie ar putea să fie și curățate. Nu am găsit nicăieri o referire legată la posibilitatea de răspândire de substanțe dezinfectante în aer. Pentru că aceste substanțe se împrăștie și pot afecta și populația, dar și flora și fauna din zonă", spune Alexandru Rafila.
Coronavirusul se scunde in mizerie, spune si profesorul Adrian Streinu Cercel, care recomanda la randul sau spalarea.
"Primăriile trebuie să spele șoselele de dimineață și până seara, clanțele de dimineață și până seara, gardurile de dimineață și până seara cu apă hiperclorinată. Clorul este cel care inactivează acest virus. Unde este curățenie nu există virus", consideră Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului "Matei Balș".
Contractele de curățenie din București sunt semnate de fiecare primărie de sector în parte. În unele cazuri, spălarea străzilor cu detergent fie nu este prevăzută, fie se face rar și doar pe bulevardele principale. Pandemia de coronavirus ar trebui sa îi convinga acum pe edili că arterele ar trebui spălate obligatoriu, așa cum se întâmplă în Occident.