Praful din atmosferă poartă coronavirusul. Ce măsuri au luat autoritățile

×
Codul embed a fost copiat

''Coronavirusul poate rezista câteva zile agăţat în particulele de praf din atmosferă, în special, în locurile poluate.'' Este avertismentul specialiştilor, care vorbesc despre importanţa dezinfectării străzilor, trotuarelor, şi parcurilor.

Deja, în multe oraşe de la noi se întâmplă asta . Angajaţii primăriilor, curăță inclusiv pieţele şi toalete publice.

Sunt mii de oameni, care poartă combinezoane de protecţie. Vom vedea astfel de scene timp de o lună, ne anunţă responsabilii.

Bulevarde, străzi laterale, trotuare, parcuri, intrări în pieţe sau instituţii publice, toate sunt în aceste zile curăţate cu substanţe pe bază de clor. Oamenii mătură carosabilul, iar în urma lor vin auto-cisternele care îl spală cu dezinfectant.

Medicii vorbesc despre necesitatea acestor operaţiuni, după ce experţii chinezi au descoperit că virusul poate supravieţui câteva zile agăţat în pulberile de praf.

Deja în Galaţi, muncitori, cu măşti şi combinezoane ies dimineaţa la treabă. Curăţă străzile şi trotuarele.Principalele străzi sunt curăţate în această perioadă. Sunt 3 maşini care merg în tandem şi una dintre ele este specială pentru curăţarea trotuarelor.

Ovidiu Matache, Primăria Galaţi: "Folosim o soluţie pe bază de clor pentru a dezinfecta străzile, pentru a spăla străzile şi trotuarele, totul pentru a preveni răspândirea noului coronavirus."

Şi la Constanța s-au luat măsuri pentru protejarea populaţiei.

Diana Sobaru, purtătorul de cuvânt al Primăriei Constanța: "Toate străzile, toate trotuarele, toate spaţiile publice sunt dezinfectate în acest moment cu o substanţă pe bază de cloramina care distruge viruşii şi bacteriile.''

În paralel cu autorităţile, voluntarii merg acolo unde muncitorii primăriei nu ajung. Aceştia dezinfectează ghenele de gunoi, iar sloganul lor este "împreună vom învinge".

La Cluj, în afară de străzi, muncitorii au primit misiunea de a igieniza pieţele, toaletele publice, coşurile de gunoi şi spaţiile cu biciclete de închiriat din oraş. O altă echipă, trebuie să cureţe autobuzele.

În Mureş vor fi dezinfectate inclusiv şcolile în clădirile administraţiilor locale.

Femeie: "Prevenţia e bună. Şi în magazine am văzut că sunt dezinfectanți peste tot. Asta e bine că poţi să te dezinfectezi şi la intrare şi la ieşire. Ai speranţe că să fie bine."

Claudiu Maior, reprezentant Primărie: "Vom avea săptămânal de două ori pe o perioadă de 30 de zile. În ceea ce priveşte, produsele ele sunt avizate de Ministerul Sănătăţii..."

Aici primăria a alocat 1,6 milioane de lei.

De o saptamână, în cinci sectoare din Capitală se face dezinfecție pe străzi, iar de vineri va începe şi în sectorul 4. Aproximativ 200 de autocisterne ies pe străzi în București. Se curăță, dimineaţă sau seară pe bulevarde, străzi laterale, trotuare , spaţii de joacă, intrări la metrou ori în fata instituttlor publice. Substanţa folosită, pe bază de clor, care este eficientă improtriva virusului, au confirmat experţii.

Autocisternele curăță inclusiv curţile spitalelor Balş, Colentina, Pantelimon ori Cantacuzino, dar şi străzile şi bulevardele din jurului spitalelor.

Iar în total în sectorul 2 peste 400 de străzi care sunt dezinfectate, dar şi parcuri sau guri de metrou şi se foloseşte peste o tonă de susbtanță zilnic.

Până acum aceste maşini au ajuns zilnic pe străzi, pentru că a fost şi vremea bună. Duminică noapte, când meteorologii anunţă temperaturi ce scad până la -6 grade în jumătatea de nord a ţării şi până la 1 grad în capitala, timp de 3 zile cât va fi frig- nu se va mai putea dezinfecta carosabilul pentru că există riscul de îngheţ.

Citește și...
Zimbru văzut într-o localitate din Neamț. A fost emis mesaj RO-Alert
Zimbru văzut într-o localitate din Neamț. A fost emis mesaj RO-Alert

ISU Neamţ a transmis, duminică, un mesaj de avertizare pentru a semnala prezenţa unui zimbru în localitatea Târpeşti.  

Accident șocant în Cluj. Un șofer de 25 de ani s-a izbit de un stâlp și a murit pe loc | FOTO
Accident șocant în Cluj. Un șofer de 25 de ani s-a izbit de un stâlp și a murit pe loc | FOTO

Un tânăr de 25 de ani a sfârșit tragic, în zori, pe o stradă din centrul municipiului Cluj-Napoca.  

Atac la Ambasada Iranului din Atena. Cocktail Molotov, aruncat în urma unei manifestaţii
Atac la Ambasada Iranului din Atena. Cocktail Molotov, aruncat în urma unei manifestaţii

Un atac cu cocktail Molotov a avut loc la Ambasada Iranului din Atena, în urma unei manifestaţii împotriva reprimării manifestaţiilor declanşate de moartea lui Mahsa Amini.

 

Recomandări
Aliaţii lui Putin, îngrijoraţi de „excesele” mobilizării militare. Reacții virulente din parlamentul Rusiei
Aliaţii lui Putin, îngrijoraţi de „excesele” mobilizării militare. Reacții virulente din parlamentul Rusiei

Şefii celor două camere ale parlamentului rus cer oficialilor regionali să ţină situaţia sub control şi să rezolve rapid „excesele” care au alimentat furia publică generată de mobilizarea soldaților în război.  

Lovitură de stat militară în China şi arestarea lui Xi Jinping, zvonurile infirmate care au dat Beijingul peste cap
Lovitură de stat militară în China şi arestarea lui Xi Jinping, zvonurile infirmate care au dat Beijingul peste cap

Preşedintele chinez Xi Jinping a ajuns sâmbătă în centrul atenţiei pe Twitter după relatări nefondate că el s-ar afla în arest la domiciliu în timp ce în China ar fi în desfăşurare o lovitură de stat militară.

Mobilizarea lui Putin. Recruți beți, întinși pe bănci și care refuză ordinele superiorilor | VIDEO
Mobilizarea lui Putin. Recruți beți, întinși pe bănci și care refuză ordinele superiorilor | VIDEO

Noi clipuri video au fost postate pe rețele sociale, în care se presupune că recruții ruși sunt beți sau au un comportament teribilist față de superiorii din armata lui Putin.