Pretul murdar cerut de un angajat al statului pentru moldovenii carora le "vindea" cetatenia romana
Detalii socante ies la iveala in scandalul functionarilor care au luat mita de la mii de moldoveni ca sa le "vanda" cetatenia romana: un angajat de la Evidenta Populatiei - Sectorul 1, pretindea favoruri sexuale, pe langa bani.
Altii au fost apostrofati de intermediari, atunci cand nu s-au grabit, cu actele.
Deocamdata au fost arestati 11 suspecti. Dar nu e de ajuns ca sa convingem Europa ca nu suntem corupti. Olandezii au anuntat deja ca nu ne vor in Schengen. Si-ar fi de inteles, in conditiile in care portile Romaniei si, implicit, ale Uniunii Europene, au fost larg deschise chiar de cei platiti teoretic sa le pazeasca.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Banii multi si intr-un caz sexul par sa fi stat la baza relatiei cladite in timp intre intermediarii moldoveni ai afacerii si angajatii statului roman.
Se fac trei ani de cand anchetatorii ii monitorizeaza pe protagonisti. Peste 1.000 de dosare ar fi fost rezolvate in schimbul a multe mii de euro plus cateva pachete de cafea, acolo unde era cazul.
Intermediarii moldoveni aveau, se pare, putere deplina asupra functionarilor nostri care elibereaza pasapoarte si alte acte de identitate romanesti.
Autoritatile romane si-au dat seama ca ceva nu-i in regula atunci cand au aflat ca la o singura adresa din Bucuresti figureaza zeci de cetateni moldoveni.
Ulterior au mai aparut cateva adrese cu multipli rezidenti. Oficialii au intrat pe fir si au descoperit intermediarii, care isi racolau clientii din Republica Moldova.
Clientii sunt in general moldoveni care pot dobandi cetatenia pentru ca au avut rude de grad 1 sau 2 in tara noastra. Nu-si doresc sa depuna personal actele in Bucuresti pentru ca n-au bani de drum si de cazare. Ori lucreaza deja fara drept in State ale Uniunii Europene si nu pot sa plece. Mai mult, nici nu vor sa astepte cateva luni ori sau chiar mai bine de un an eliberarea actelor. Au nevoie de ele urgent si prefera sa dea mita.
Intermediarii si-au format in trei ani o vasta filiera de angajati romani din trei institutii ale statului. Banii curgeau dinspre Moldova ori tari ale Uniunii spre buzunarele functionarilor din Bucuresti.
Intr-unul din cazurile monitorizate, cel al Larisei Sireteanu, intermediar cu dubla cetatenie romano-moldoveneasca, anchetatorii au inregistrat zeci de convorbiri telefonice in care ea le cerea mii de euro moldovenilor, cu promisiunea ca actele de identitate romanesti le vor fi furnizate urgent.
Deocamdata au fost arestati sase intermediari si cinci functionari ai celor trei institutii.
O ancheta interna se desfasoara si la Starea Civila Sector 1, institutia al carei sef a murit joi de inima, atunci cand au inceput perchezitiile.
Ramane de vazut daca Adrian Toma, directorul Starii Civile decedat joi, avea vreo legatura cu filiera ce functiona de atatia ani chiar in institutia pe care o conducea. Avand in vedere ultima lui declaratie de avere publicata anul trecut, nu era un om bogat. Avea doar un apartament de 56 de mp. In rest, nicio masina, niciun cont in banca.
Subalternii il vorbesc si acum de bine.
Investigatorii se tem ca afacerea functioneaza de mai bine de zece ani si vor continua verificarile.
Sursa: Pro TV
Etichete: Republica Moldova, coruptie, cetatenie romana,
Dată publicare:
02-03-2012 18:37