Caz major de coruptie. Cum au inghesuit autoritatile romane 1.000 de moldoveni la aceeasi adresa
Cetatenia romana si, mai ales, statutul de membru al Uniunii Europene s-au dovedit o fabrica de facut bani pentru functionarii statului, care le-au scos la vanzare.
Mai multi angajati de la Autoritatea pentru Cetatenie, Starea Civila si Evidenta Populatiei risca ani grei de inchisoare, dupa ce serviciile secrete si procurorii au descoperit ca, in schimbul unor sume importante, au transformat cateva sute de basarabeni in cetateni romani cu acte in regula.
Seful unuia dintre cei banuiti de coruptie s-a speriat de amploarea anchetei si a murit de inima. Cei din retea s-au dovedit atat de lacomi incat au inregistrat 1.000 de moldoveni la o singura adresa.
O ampla operatiune declansata miercuri seara de procurori si de ofiterii Directiei Generale Anticoruptie arunca in aer trei institutii importante ale statului: Autoritatea Nationala pentru Cetatenie, Serviciul de Evidenta a Populatiei din sectorul 3 al Capitalei si Serviciul de Stare Civila din sectorul 1.
Casele mai multor functionari au fost scotocite in cautare de dovezi.
In zorii zilei de joi a aparut si prima victima a scandalului. Seful Serviciului de Stare Civila din sectorul 1, ai carui subalterni sunt banuiti ca au primit spagi serioase de la moldoveni in schimbul cetateniei, s-a speriat atat de tare incat a facut infarct si a murit.
Cateva zeci de minute mai tarziu, o ambulanta este chemata si la sediul Autoritatii Nationale pentru Cetatenie. O functionara suspectata ca ar face parte din retea are nevoie de ajutorul medicilor.
Intre timp, la Parchetul General ajung zeci de masini cu cei implicati dar si cu martorii. Ofiterii DGA aduc si probele: calculatoare, documente, dar si evidenta celor care au primit in ultimii doi ani cetetania romana.
De la o ora la alta se emit ordonante pentru luare si dare de mita, trafic de influenta, dar si divulgarea unor informatii nedestinate publicitatii.
Chiar daca anchetatorii au avut nevoie de noua luni ca sa puna cap la cap toate informatiile, afacerea pare simpla.
Basarabenii dadeau intre 500 si 1.000 de euro unor intermediari cu dubla cetetanie, romana si moldoveana. Sumele erau trimise apoi la Bucuresti cu microbuzele iar aici alti membri ai gruparii prelua stafeta.
Actele si atentiile celor intersati ajungeau la functionarii statului, care acceptau sa sara peste rand si sa se ocupe preferential de aceste cazuri.
De la fiecare persoana interesata sa primeasca cetatenia functionarii incasau un comision de 50 de euro. O capusta grasa, spuneau codificat intermediarii afacerii in care erau implicate cel putin 50 de persoane.
Si au avut clienti nu gluma. Sute de moldoveni au dat mita inclusiv pentru actele de stare civila care erau transcrise de autoritatile din sectorul 1. O asemenea taxa ajungea la 5 euro pentru orice document. Pasaportul romanesc obtinut tot in regim preferential costa ceva mai mult: 100 de euro bucata.
Insa de departe cea mai rentabila era viza de domiciliu pentru care moldovenii achitau inca 50 de lei. Asa s-a ajuns ca la o adresa din sectorul 3 al Capitalei sa fie inregistrati fictiv nu mai putin de 1.000 de chiriasi.
Pana acum, numarul celor care au beneficiat ilegal de cetatenia romana a ajuns la 200, insa ar putea creste pentru ca procurorii vor sa extinde cercetarile pana spre anul 2000.