Sentinta definitiva in cazul Mircea Diaconu. Europarlamentarul, achitat pentru conflict de interese si amendat

×
Codul embed a fost copiat

Europarlamentarul Mircea Diaconu a fost achitat definitiv in dosarul in care este acuzat de conflict de interese, dar acesta va trebui sa plateasca o amenda administrativa de 1.000 de lei.

Decizia a fost data de instanta suprema, care a mentinut hotararea de la Curtea de Apel Bucuresti, potrivit Mediafax.

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a respins, ca nefondate, atat apelul Parchetului Curtii de Apel Bucuresti, cat si pe cel al lui Mircea Diaconu si a mentinut astfel sentinta din 13 martie a Curtii de Apel Bucuresti. Decizia luata joi de instanta supreme este definitiva. La ultimul termen de judecata de la ICCJ, procurorul a cerut aplicarea legii penale mai favorabile, dar si ca Diaconu sa fie amendat. Motivele pentru care procurorul a cerut acest lucru au fost faptul ca europarlamentarul nu si-a favorizat sotia, dar si cariera "remarcabila" a lui Mircea Diaconu.

In 13 martie, Mircea Diaconu a fost achitat in dosarul de conflict de interese, de Curtea de Apel Bucuresti, care a dispus ca el sa plateasca o amenda administrativa de 1.000 de lei. Decizia de achitare a fost atacata la Inalta Curte de Casatie si Justitie care a dat decizia definitiva. In noiembrie 2012, Mircea Diaconu, atunci senator PNL, a fost trimis in judecata pentru cinci fapte de conflict de interese. Dosarul a ajuns la Inalta Curte de Casatie si Justitie, instanta competenta sa judece parlamentari. In 4 decembrie 2012, Mircea Diaconu si-a inaintat demisia din Senat, iar in 12 decembrie 2012, plenul Senatului a adoptat un proiect de hotarare prin care s-a declarat vacant mandatul de senator al lui Diaconu.

Dosarul lui Mircea Diaconu a ajuns astfel la Curtea de Apel Bucuresti, dupa ce Inalta Curte de Casatie si Justitie a dispus, in 19 martie 2013, trimiterea cauzei la aceasta instanta, intrucat acesta nu mai era parlamentar. Procurorii Parchetului instantei supreme l-au acuzat pe Mircea Diaconu ca, in calitate de director al Teatrului "C.I. Nottara", ar fi participat la negocierea conditiilor contractuale si apoi a semnat, la data de 27 aprilie 2007, contractul de drepturi intelectuale (regie) avand ca obiect realizarea unui spectacol de catre sotia sa, actrita si regizoarea Diana Lupescu, contract in baza caruia s-ar fi realizat in mod direct un folos material pentru aceasta.

Citește și
Corneliu Vadim Tudor
Mircea Diaconu si Corneliu Vadim Tudor pot candida la alegerile europarlamentare. Decizia este definitiva
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Potrivit procurorilor, tot in calitate de director al teatrului, Diaconu ar fi participat la negocierea conditiilor contractuale pentru punerea in scena a altor trei spectacole, dupa care a semnat contractele de drepturi conexe (de autor) cu sotia sa, care urma sa indeplineasca diverse functii (cum ar fi regizor, scenograf, colaborator si colaborator-actor), contracte in baza carora s-a realizat in mod direct un folos material pentru acesta. De asemenea, au mai aratat procurorii, la data de 13 august 2007, Mircea Diaconu a prezidat Comisia de examinare pentru ocuparea postului vacant de regizor artistic la Teatrul "C.I. Nottara", "dupa ce anterior aprobase si tematica de concurs pentru regizorul artistic si cunostea cu exactitate ca numai sotia sa se va prezenta la aceasta competitie pentru promovarea in functie".

Potrivit procurorilor, Mircea Diaconu i-a acordat calificative maxime sotiei sale, iar apoi a emis o decizie de promovare a acesteia, act administrativ in baza caruia Diana Lupescu a realizat "un folos material direct concretizat in cresterea salariala aferenta". Conform probatoriului administrat in cursul urmaririi penale, prin cele patru contracte acordate de Mircea Diaconu ar fi fost realizat un folos material pentru sotia sa in cuantum total de 29.112 lei. In 21 iunie 2012, Inalta Curte de Casatie si Justitie a hotarat irevocabil ca senatorul Mircea Diaconu s-a aflat in incompatibilitate din decembrie 2008, in conditiile in care, pe langa calitatea de parlamentar, acesta ocupa si functia de director-manager al Teatrului "C.I. Nottara" din Capitala, functie de conducere specifica unei institutii publice locale.

Mircea Diaconu si-a pierdut mandatul de senator in decembrie 2012, dupa ce Curtea Constitutionala a admis sesizarea Consiliului Superior al Magistraturii privind punerea in executare de catre Senat a hotatarii judecatoresti referitoare la incompatibilitatea politicianului. In 31 octombrie 2012, Consiliul Superior al Magistraturii sesizase Curtea Constitutionala in vederea solutionarii conflictului juridic de natura constitutionala constatat in legatura cu refuzul Senatului de a pune in executare hotararea Inaltei Curti de Casatie si Justitie privind starea de incompatibilitate a lui Mircea Diaconu. Diaconu si-a dat demisia din functia de director de teatru dupa ce ANI a anuntat, in ianuarie 2011, ca a fost in incompatibilitate.

Articolul face parte din:

Cine este Mircea Diaconu, ”un om”. Candidatul care știe cum votează fiecare zodie

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Reacția lui Jake Paul după ce a fost pălmuit de Mike Tyson la cântarul oficial + Ce a zis Iron Mike
FOTO Reacția lui Jake Paul după ce a fost pălmuit de Mike Tyson la cântarul oficial + Ce a zis Iron Mike
Citește și...
Europarlamentarul Mircea Diaconu despre o posibila candidatura la Presedintie:
Europarlamentarul Mircea Diaconu despre o posibila candidatura la Presedintie: "Hai ma, terminati! Imi vad lungul nasului!"

Mircea Diaconu si-a ridicat de la BEC, vineri dimineata, mandatul de europarlamentar si a declarat presei, la final, ca nu candideaza la Presedintie pentru ca isi vede lungul nasului, scrie Mediafax.

Mircea Diaconu si Corneliu Vadim Tudor pot candida la alegerile europarlamentare. Decizia este definitiva
Mircea Diaconu si Corneliu Vadim Tudor pot candida la alegerile europarlamentare. Decizia este definitiva

Decizia a fost luata, miercuri dupa-amiaza, de judecatorii Curtii de Apel Bucuresti. Instanta a invalidat astfel hotararea BEC de respingere a candidaturii ca independent a actorului, precum si a listei PRM depuse de Vadim Tudor.

Tribunalul Bucuresti i-a admis contestatia lui Mircea Diaconu. Soarta candidaturii sale la europarlamentare
Tribunalul Bucuresti i-a admis contestatia lui Mircea Diaconu. Soarta candidaturii sale la europarlamentare

Tribunalul Capitalei a admis, sambata, contestatia lui Mircea Diaconu privind candidatura sa ca independent la alegerile europarlamentare, insa decizia nu este definitiva, ea putand fi atacata la Curtea de Apel Bucuresti.

Recomandări
Prețurile din România cresc mai repede decât în orice alt stat din UE. Scumpirile, cauzate de majorările de salarii și pensii
Prețurile din România cresc mai repede decât în orice alt stat din UE. Scumpirile, cauzate de majorările de salarii și pensii

În 2024, România rămâne campioana scumpirilor în Uniunea Europeană. Conform previziunilor Comisiei Europene, țara noastră va încheia anul cu cea mai mare rată a inflației, ceea ce înseamnă că la noi prețurile cresc mai repede decât în orice alt stat UE.

Coșmarul prin care au trecut românii ținuți ca sclavi în Ungaria. Au fost salvați după ce unul dintre ei a reușit să evadeze
Coșmarul prin care au trecut românii ținuți ca sclavi în Ungaria. Au fost salvați după ce unul dintre ei a reușit să evadeze

Un caz îngrozitor de sclavie a fost descoperit de DIICOT. Timp de aproape 12 ani, o familie din Covasna a dus peste graniță, în Ungaria, zeci de tineri sărmani, pentru a-i exploata cumplit într-o fabrică de prelucrare a deșeurilor. 

Povestea unei școli din Buzău care a reușit să reducă abandonul școlar. Cum sunt motivați elevii și părinții lor
Povestea unei școli din Buzău care a reușit să reducă abandonul școlar. Cum sunt motivați elevii și părinții lor

Campania „Deșteaptă-te, România!" ajunge vineri seară la final. În aceste două săptămâni Știrile ProTV au prezentat modele educaționale din țară și din străinătate, promovate de dascăli care susțin excelența.