Semnale pozitive de pe piața de energie electrică. Prețurile, la cel mai scăzut nivel de când a început criza energetică
Vin semnale pozitive de pe piața angro de energie electrică. Prețurile au ajuns în acest sfârșit de săptămână la cel mai scăzut nivel de când a început criza energetică.
Ieftinirile s-au văzut nu doar în România, ci și în majoritatea țărilor europene. A contribuit atât vremea, cât și prețurile mai mici la gaze naturale. Specialiștii spun, însă că va dura cel puțin câteva luni până am putea să avem parte și de facturi mai mici.
La cât a ajuns prețul pe MWh în România
Prețul energiei electrice pe piață pentru ziua următoare, adică o parte a pieței angro, a început să scadă serios în weekend, chiar mai puțin de jumătate față de prețurile din ultima perioadă. În România, prețul pe MWh a ajuns la 260 de euro și apoi la 134 de euro, acesta a fost minimul. Dacă ne uităm pe hartă, vedem că prețuri mici au fost în mai toată Europa. O explicație ar fi că vântul a fost destul de intens și a crescut producția centralelor eoliene. Săptămâna aceasta, prețurile au început din nou să urce. Pentru 21 septembrie avem iarăși peste 380 de euro pe MWh.
Scăderea este oricum mare față de finalul lunii august, când au fost prețuri și de 730 de euro pe MWh. Luna septembrie a venit cu prețuri mai mici pentru că și prețul gazului a scăzut, spun specialiștii.
Ce spun experții
Mihnea Cătuți, expert în energie: „A fost și o reducere a consumului, pe partea de cerere, ca să spun așa. Pe de o parte vorbim de o reducere sezonieră pentru că nu au mai fost temperaturi ridicate, aparatele de aer condiționat nu au mai fost folosite atât de mult, dar în același timp din ce în ce mai mulți consumatori, mai ales cei industriali, și-au ajustat consumul din cauza prețurilor ridicate din ultima vreme. Din păcate, prețurile mari vor fi aici până cel puțin în primăvara următoare”.
Perioadele cu scăderi, ca cele din weekend, nu se reflectă imediat în facturile pe care le plătim lunar la energie electrică. Ar fi nevoie de o perioadă mai lungă de scăderi de prețuri, iar contractele cu furnizorii sunt în general cu prețuri fixe pe un an.
Ion Lungu, președintele AFEER: „Piața pentru ziua următoare are salturi sau scăderi masive de la o zi la alta. Facturile și contractele la consumatorii finali se încheie pe o perioadă mai lungă. Eu sper că orice scădere în piața pentru ziua următoare nu poate să aibă decât un efect pozitiv, chiar dacă nu imediat în facturi, dar un efect pozitiv”.
Au dat un semnal puternic în piață și discuțiile liderilor europeni despre intenția de a plafona prețurile de vânzare angro a electricității în întreaga Uniunea Europeană. Deciziile ar urma să fie anunțate până la finalul acestei luni.