„De marți, totul e schimbat pentru județul nostru”. Ce se întâmplă în Gorj după cutremurele puternice
Seria cutremurelor din nordul Olteniei pare fără final. Replicile care au urmat celui de marți, cu magnitudinea de 5,7 grade pe scara Richter, au depășit, în total, 300, iar miercuri noapte i-au trezit din nou pe localnicii din zona epicentrului.
Mișcările s-au resimțit din plin, inclusiv la Târgu Jiu. Acolo autoritățile au decis să demoleze și ultimele coșuri care au mai rămas în picioare pe acoperișul primăriei. În plus, mai multe școli rămân închise și săptămâna viitoare.
Miercuri noapte, aparatele au înregistrat primul seism, la ora 23 și 28 de minute. A avut o magnitudine de 3,9. A fost urmat de încă unul, după doar câteva minute. Apoi la ora 3 și 7 minute pămantul s-a scuturat din nou, puternic. Magnitudine de 4,2. Cel puțin alte zece seisme de intensitate mică au fost înregistrate între aceste mișcări.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Localnică: „L-am simțit, a țăcănit patul și casa. Sperietură mare o avem de când a fost al mare”.
Pentru localnici, nopțile au devenit un coșmar, de teama seismelor.
Localnică: „Am încercat să dorm, dar cu frică toată noaptea. Stăm la etajul 3 și se simte. Nu știam ce să fac, am luat copilul în brațe și nu știam ce să fac”.
Cutremurele din ultimele zile au afectat și mai multe școli. Cea din Arcani de pildă, a fost închisă, pentru că pereții au crăpat și par că sunt gata să se prăbușească.
Autoritățile au recomandat celorlalte instituții de învățământ din județ ca săptămâna viitoare elevii să intre în Programul școala altfel, pentru ca eventuale mișcări seismice să nu îi surprindă în clădiri.
Echipe de muncitori, asistate de pompieri militari, au urcat joi dimineață din nou pe acoperișul primăriei Târgu Jiu pentru a demola și ultimele coșuri rămase în picioare. În zonă ar urma să fie schimbate și regulile de construcție.
Cosmin Popescu, președinte Consiliul Județean Gorj: „S-a schimbat totul, de marți totul e schimbat pentru județul nostru și cred că pentru toată regiunea, iar normativele de lucru trebuie obligatoriu modificate”.
Cristina Cilibiu, prefectul județului Gorj: „Am avea nevoie să ne trimită în teritoriu, la Gorj, experți tehnici autorizați de structură și să fie autorizați și pe clădiri monumente istorice”.
Pagubele sunt inventariate în continuare, dar autoritățile locale au descoperit că În Gorj există un singur expert structurist, trecut de 80 de ani, așa că cer sprijin din capitală.
Între timp, în zona epicentrului au fost instalate noi stații de monitorizare a mișcările tectonice de aici.
Eduard Năstase, reprezentant INFP: „Cele instalate ieri transmit date către Institutul Național de Fizică a Pământului, azi vor transmite în timp real și cele pe care reușim să le montăm”.
Seismologii spun însă că mișcările tectonice nu s-au încheiat.
Mircea Radulian, director științific: „V-am spus că ele vor continua, trebuie să înțelegem că scade continuu, pot să fie și mai mari, dar ușor-ușor se va stinge”.
Specialiștii analizează întreaga regiune din punctul de vedere al mișcărilor tectonice, în încercarea de a înțelege ce se întâmplă.