Șeful unuia dintre azilele în care au fost abuzați zeci de bătrâni este fost polițist la IPJ Ilfov. Arest pentru doi suspecți

×
Codul embed a fost copiat

Cele 24 de persoane reținute ieri au apărut în fața magistraților Tribunalului București în două ture. Ultimii suspecți au aflat decizia judecătorilor aproape de miezul nopții de miercuri spre joi.

Avocat: „Două arestări preventive, două măsuri de arest la domiciliu, de fapt patru, patru control judiciar și pentru doi inculpați s-a respins propunerea de arestare preventivă fără nicio altă măsură.”

În total, patru suspecți au fost arestați preventiv, iar alți șapte au fost plasați în arest la domiciliu. Ceilalți sunt cercetați sub control judiciar, ori nu s-a luat nicio măsură împotriva lor.

-Câte ore au durat audierile?

-O grămadă... de la ora 15:00 până acum și decizia, două ore. Arest au luat doi inși.”

Citește și
azil
Consilier al ministrului Gabriela Firea, implicat într-o asociație care opera azilele groazei. Reacția Ministerului Familiei
Ucrainenii uciși de un rus în Germania erau soldați răniți în război care se recuperau medical în Bavaria

Reporter: „Ce măsura s-a luat împotriva dumneavoastră doamnă?

Rudă inculpat: „Nu spunem nimic.. este clar. Lăsaţi-ne în pace” 

24 de persoane au fost încătușate, după ce zeci de vârstnici neputincioși și grav bolnavi au fost găsiți în 3 cămine insalubre, unde erau supuși unor abuzuri înfiorătoare. Strigător la cer este că autoritățile știau adevărul.

Chiar ministrul de Interne recunoaște cu seninătate că ancheta de la Voluntari a durat ani de zile pentru a nu se distruge probele. O explicație revoltătătoare ar putea sta în faptul că unul din centre era condus chiar de un polițist de la IPJ Ilfov, iar alte două de un apropiat al unor politicieni din Voluntari. Abia acum premierul a anunțat controale în toate căminele din țară.

Fost polițist judiciar, la IPJ Ilfov, Ovidiu Dumitra conducea Casa Cora, din Voluntari, Ilfov - unul dintre cele trei centre de îngrijire a persoanelor cu dizabilități percheziționate.

Căminele „Armonia” și „Sfântul Gabriel cel Viteaz”, aflate tot în Ilfov, erau conduse de Ștefan Godei. Ororile la care au fost supuși bătrânii și tinerii cu deficiențe de gândire au fost expuse pe larg la începutul anului într-un reportaj al jurnaliștilor de la Centrul de Investigații Media.

În urma reacțiilor stârnite de fotografiile în care bătrâni neîngrijiți, flămânzi, netratați zăceau în urină și în propriile fecale cu răni pe corp, Poliția s-a sesizat și a pornit o anchetă. Într-un final, 98 de oameni, cei mai mulți bătrâni, au fost salvați din aceste azile. Jumătate dintre ei au fost cazați la alte centre de îngrijire, iar șase au rămas internați.

Inițial, procurorii DIICOT au reținut o bună parte din cei aduși la audieri. Este vorba despre 24 de persoane printre care se numără și șefii celor trei centre din Ilfov - Ștefan Godei și Ovidiu Dumitra - dar și angajați care ar fi trebuit să se ocupe de îngrijirea bătrânilor. Doar două femei au fost puse sub control judiciar. Una dintre ele este Cristina Dumitra, soția fostului polițist din Ilfov, Ovidiu Dumitra. Ea este însărcinată în șase luni și va fi cercetată în libertate.

Citată ca martor a fost și Ligia Gheorghe - apropiată și consilieră a ministrului Familiei, Gabriela Firea. În replică, ministerul a transmis că nu are nici o implicare în acest caz, singura legătură fiind aceea că în conducerea uneia dintre asociațiile investigate a făcut parte, pentru o scurtă perioadă de timp, consiliera Ligia Gheorghe.

Surprinzător este că autoritățile știau de mult de aceste azile. O reacție revoltătoare a avut de altfel chiar noul ministru de Interne, Cătălin Predoiu, care a recunoscut că ancheta a durat câțiva ani, perioadă în care mulți dintre bătrânii maltratați s-au stins.

Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne: „Un astfel de probatoriu nu este ușor de strâns. O intervenție a polițiștilor înainte de a strânge suficient probatoriu care să asigure o inculpare cu succes, poate să ducă la compormiterea cazului. Mereu este această tensiune între nevoia de a intreveni mai rapid, dar în același timp și de a asigura toate probele astfel încât mai târziu dosarul să nu se prăbușească din punct de vedere juridic în intanță”.

Activiști din diverse ONG-uri care monitorizează aceste centre susțin că pentru un singur bolnav, patronii primeau de la stat în jur de 83 de mii de lei anual, adică cel puțin 7.000 de lei lunar. Bani de care fiecare bolnav trebuia să primească tratament, scutece și servicii de îngrijire sau igienă personală.

Georgiana Pascu, centru de resurse juridice: „Am întâlnit persoane private de libertate. Toți aveau un aspect neîngrijit, erau slabi, s-au plâns că le este foame, s-au plâns că nu știu cum au ajuns acolo și ăsta este cel mai grav aspect. Povesteau că au fost urcați în mașini și s-au trezit pur și simplu în aceste locuri. Alții au spus că ar vrea să se plângă, să sune, dar nu știu cum să facă pentru că nu au telefon și acces la internet”.

În astfel de centre ajung în general persoane vulnerabile, care nu mai au pe nimeni. Tineri cu deficiențe care au crescut în centre de plasament sau bătrâni bolnavi, fără rude, care ajung să fie internați în spitale o lungă perioadă de timp, iar apoi mutați în centre. Puțini sunt cei care au familie, care însă, din diverse, motive nu poate avea grijă de ei.

La căminele de stat din București nu sunt suficiente locuri, iar procedura de înscriere este greoaie și necesită mult timp, de aceea rudele vârstnicilor sunt nevoite să se îndrepte către caminele private. Chiar reprezentanții din Direcțiile de Asistență Socială le recomandă uneori asta.

Reporter: Aș vrea să o internez pe bunica mea într-unul din centrele dvs. Cum ar trebui să procedez?

DGASPC Sector 3: „În momentul rescpectiv locuri noi în centru nu avem. Noi avem un singur centru pentru persoanele în vârstă și alte două centre care au încadrare grad de handicap. În ultimul timp, noi redirecționam către centre private”.

La aceeași instituție, dar în sectorul 2 situația se repetă.

DGASPC Sector 2: „Nu se internează o persoană de azi pe maine, probabil când o să fie un loc liber”.

Și la nivelul țării avem puține centre pentru vârstnici, raportat la numărul de solicitari.

Cerasela Măciucă, președintele Asociației Directorilor Instituțiilor pentru Vârstnici: „Avem acreditate 754 de cămine la nivel național. 119 sunt publice, iar diferența ar fi cămine private. Locurile nu sunt suficiente pentru că România îmbătrânește, e o Românie îmbătrânită”.

În urma anchetei din Ilfov, Ministerul Muncii prin Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială a retras licența a două dintre centrele din Afumați și Voluntari.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Dan Petrescu a fost prezentat oficial! Unde va antrena
NEWS ALERT Dan Petrescu a fost prezentat oficial! Unde va antrena
Citește și...
Șeful MAI, despre azilele groazei: ”A fost o anchetă complexă, a durat ani de zile”. Ce se întâmplă cu torționarii bătrânilor
Șeful MAI, despre azilele groazei: ”A fost o anchetă complexă, a durat ani de zile”. Ce se întâmplă cu torționarii bătrânilor

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a afirmat, miercuri, că ancheta în dosarul exploatării persoanelor cu dizabilităţi în trei azile din localitatea Voluntari a fost una "complexă" şi a durat "ani de zile".

 

Consilier al ministrului Gabriela Firea, implicat într-o asociație care opera azilele groazei. Reacția Ministerului Familiei
Consilier al ministrului Gabriela Firea, implicat într-o asociație care opera azilele groazei. Reacția Ministerului Familiei

Un consilier al ministrului Familiei, Tineretului şi Egalităţii de şanse, Gabriela Firea, are calitatea de martor în dosarul deschis de DIICOT în urma infracțiunilor care au fost comise la trei cămine pentru bătrâni din Ilfov.

Recomandări
INTERVIU. Sebastian Burduja: „Am toate șansele să câștig. Nicușor Dan nu are rezultate în București”
INTERVIU. Sebastian Burduja: „Am toate șansele să câștig. Nicușor Dan nu are rezultate în București”

Sebastian Burduja, candidat PNL la Primăria Capitalei, este încrezător în șansele sale în cursa pentru șefia PMB.

Stare de asediu în Istanbul. Violențe la manifestațiile de 1 Mai. Peste 40.000 de polițiști arestează protestatari. VIDEO
Stare de asediu în Istanbul. Violențe la manifestațiile de 1 Mai. Peste 40.000 de polițiști arestează protestatari. VIDEO

Istanbulul este în stare de asediu după violențele izbucnite la manifestațiile de 1 Mai. Sute de oameni au fost reţinuţi de forţele de ordine, relatează AFP.

Ucraina ridică în aer avioanele de luptă F-16. Kievul a anunțat de când vor începe să facă ravagii pe front
Ucraina ridică în aer avioanele de luptă F-16. Kievul a anunțat de când vor începe să facă ravagii pe front

Kievul a transmis că va începe să opereze cu avioanele de luptă F-16 mai curând de cât se preconiza.