Şeful ANPC: Automatizarea caselor de marcat din magazine este o abordare discriminatorie
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, a precizat, într-o dezbatere de specialitate, că automatizarea caselor de marcat din supermarketuri este o abordare discriminatorie.
„Nu cred că alegerea are legătură neapărat cu a-ţi scana singur produsele. Cred, în acelaşi timp, că această automatizare ar fi trebuit să ia în calcul prezenţa la cumpărături a consumatorilor în etate, în vârstă, nefamiliarizaţi cu toate diligenţele de a-şi scana şi a-şi marca singuri cumpărăturile. Or, la acest moment, cred că este o abordare discriminatorie din această perspectivă, dar, din discuţiile purtate cu o parte dintre reprezentanţii operatorilor economici ce implementează acest sistem, am înţeles, lucru pe care îl vom şi verifica, că aceste case beneficiază, totuşi, de o asistenţă din partea personalului angajat al operatorului economic. Cred că este imperios necesară păstrarea caselor asistate direct de casier, tocmai pentru a putea răspunde întrebărilor consumatorilor legat de o anumită cantitate, calitate sau orice altă informaţie ar avea nevoie legat de produsele achiziţionate", a afirmat Constantinescu, potrivit Agerpres.
Întrebat despre modalitatea de abordare a monedelor electronice sau a NFT-urilor din perspectiva protecţiei consumatorilor, şeful ANPC a susţinut ideea, la acest moment, că "există perspectiva unor acte normative care să reglementeze întreaga situaţie".
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
„Este o situaţie nouă pentru industrie, în general, şi pentru comerţ, în sensul reglementării acesteia, pentru că la momentul la care aceste variante de monede virtuale au fost lansate nu s-a avut neapărat în vedere asimilarea acestora într-un sistem oficial. Dacă vă aduceţi aminte, pentru foarte mult timp, inclusiv Bitcoin sau alte monede similare au jonglat într-o zonă gri. La acest moment există perspectiva unor acte normative care clar reglementează întreaga situaţie. Nu cred, în acelaşi timp, că putem vorbi de NFT, sau ce ştiu eu că ar însemna NFT, şi anume achiziţionarea unor produse elaborate şi puse la dispoziţie eminamente într-un spaţiu virtual, atât timp cât el se gestionează exclusiv ca în Matrix", a explicat Horia Constantinescu.
Guvernanții propun taxe suplimentare pentru magazinele dotate cu case „self-scan”
Clienții care își scanează singuri produsele la casele de marcat ar putea primi o reducere din suma finală. Ideea le-a venit guvernanților, care vor să pună pe hârtie un proiect de lege prin care să oblige marii retaileri să achite contribuții sociale minime pentru fiecare casă de marcat self-scan și să le dea, astfel, un avantaj celor care își scanează singuri produsele. În unele magazinele nu mai există casieri deloc, iar clienții nu au de ales.
Ce propun guvernanții
Guvernanții se gândesc să modifice codul fiscal și să perceapă de la marile magazine taxe pentru casele self-pay. Pentru fiecare aparat de marcat fără angajat, managerul ar trebui să plătească taxe şi impozite echivalente unui salariu minim, adică de trei mii de lei.
Mai mult, liderii PSD ar vrea ca oamenii care îşi scanează şi plătesc singuri produsele într-un supermarket, să fie încurajaţi şi să primească înapoi între 1 şi 5% din suma plătită. Nu toți parlamentarii sunt, însă de acord.
O altă modificare ar fi ca lângă fiecare casă la care ne scanăm cumpărăturile, să fie asistenţi care intervin în situaţiile în care sistemul se blochează. 60% din clienții unui hipermarket foslosesc self-scan. Unii sunt mulțumiți, s-au obișnuit destul de mult cu sistemul și rar întâmpină dificultăți. Există, însă, și persoane care preferă ca de scanarea cumpărăturilor să se ocupe un angajat al magazinului, plătit pentru asta, mai ales acolo unde coșul este plin.
Noile propuneri nu au fost agreate încă în coaliţie, dar sunt susţinute de social-democraţi, şi vor fi transpuse în lege de ministrul Finanţelor.