Seful ANL, George Marcu, a fost retinut in dosarul prejudiciului de la Spitalul Obregia
Fostul director al Spitalului Obregia din Capitala, George Marcu, in prezent sef al Agentiei Nationale pentru Locuinte, si alte trei persoane a fost retinuti pentru 24 de ore, luni seara, in dosarul prejudiciului creat unitatii sanitare.
Cei patru, printre care si Mugurel Ifrim, au fost retinuti in urma audierilor efectuate timp de mai multe ore la sediul Politiei Romane.
Politistii au facut, luni, sapte perchezitii in Bucuresti si Ilfov, intr-un caz privind achizitii publice pentru reparatii si constructii la Spitalul Obregia, prin care a fost produs un prejudiciu de 5,2 milioane de lei, printre persoanele vizate fiind si fostul director al unitatii George Marcu, seful ANL.
Alegeri 2024
21:15
De unde au apărut voturile pentru Călin Georgescu. Analiza Centrului pentru Democrație și Bună Guvernare
20:29
Câți bani au primit influencerii care l-au promovat pe Călin Georgescu. Unii regretă și se delimitează acum de el
19:45
Ce spun românii care manifestează împotriva lui Călin Georgescu. „Am trecut printr-un regim comunist. Să nu treacă și el”
19:36
Augustin Zegrean, fost președinte CCR: Dacă s-a încălcat procedura, Curtea Constituțională va anula acest tur de scrutin
"Membrii gruparii sunt suspectati ca au realizat beneficii financiare din obtinerea unor contracte de achizitie publica de la o unitate spitaliceasca din Bucuresti, pentru executarea unor lucrari de reparatii si constructii", s-a aratat intr-un comunicat al Politiei Romane, surse din Politie precizand, pentru MEDIAFAX, ca este vorba despre Spitalul Obregia din Capitala.
Lucrarile de reparatii si constructii la Spitalul Obregia ar fi fost supraevaluate, iar apoi ar fi fost inregistrate cheltuieli fictive si de cesionare a societatilor prestatoare catre terti, pentru a impiedica astfel verificarile fiscale.
Membrii gruparii ar fi produs astfel Spitalului Obregia un prejudiciu estimat la 3.800.000 de lei si bugetului de stat de 1.400.000 de lei.
In aceasta cauza se fac cercetari pentru abuz in serviciu contra intereselor publice si evaziune fiscala prin evidentierea, in actele contabile sau in alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la baza operatiuni reale ori evidentierea altor operatiuni fictive.
Reprezentantii Spitalului Clinic de Psihiatrie "Alexandru Obregia" au precizat, pentru MEDIAFAX, ca unitatea sanitara este parte vatamata intr-un dosar penal constituit in 2011, aflat in supravegherea Parchetului Tribunalului Bucuresti, in care George Cristian Marcu si Mugurel Ifrim sunt cercetati sub aspectul savarsirii infractiunilor prevazute de articolul 248 CP, respectiv abuzul in serviciu contra intereselor publice, si articolul 9 alineatul 1, litera c din Legea 24/2005.
In urma unui control din 2010 al Curtii de Conturi a Romaniei - Camera de Conturi a Municipiului Bucuresti si a Raportului de control intocmit de catre Corpul de Control al primului ministru, Spitalul de Psihiatrie "Alexandru Obregia" a formulat plangere penala impotriva lui George Cristian Marcu, pentru un prejudiciu estimat la 10.575.675,72 de lei. Plangerea penala a fost inregistrata la 16 decembrie 2010.
In cadrul cercetarilor in acest dosar s-a dispus efectuarea unei expertize contabile si a unei expertize tehnice care a vizat evaluarea proprietatii imobiliare.
Cele doua expertize au fost finalizate si comunicate Spitalului "Alexandru Obregia" in 6 martie 2013, unitatea sanitara avand termen pana la data de 15 martie sa formuleze eventuale obiectiuni si sa se constituie parte civila in cauza penala, pentru prejudiciul constatat cu ocazia expertizelor efectuate, potrivit sursei citate.
Managerul Spitalului "Alexandru Obregia", Monica Boer, a declarat, pentru MEDIAFAX, ca a gasit la preluarea institutiei, in decembrie 2009, facturi neinregistrate de 4,5 milioane de euro din perioada in care la conducerea unitatii a fost George Marcu si l-a actionat in instanta pentru grave nereguli financiare.
Boer a preluat conducerea Spitalului de Psihiatrie "Alexandru Obregia" in 21 decembrie 2009, iar unitatea sanitara a trecut in subordinea Primariei Capitalei in iulie 2010.
Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, declara in 30 iunie 2010, inainte de preluarea Spitalului "Alexandru Obregia", ca unitatea are de platit datorii istorice, urmand ca instanta sa decida cine va plati aceste sume restante.
"Sunt datorii istorice care dateaza de trei-patru ani de zile si pentru care exista si un proces penal. Preluarea spitalului este un act administrativ, vom pastra aceasta datorie, pentru care justitia va hotari cine este de vina", spunea atunci Sorin Oprescu.
Totodata, la semnarea procesului verbal pentru preluarea Spitalului "Alexandru Obregia", directorul general al Administratiei Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti din acea perioada, Marius Savu, declara ca Spitalul de Psihiatrie "Alexandru Obregia", are datorii de cinci milioane de euro, pe care Ministerul Sanatatii (MS) s-a angajat sa le plateasca, la fel ca si in cazul celorlalte unitati sanitare transferate catre autoritatile locale, la rectificarea bugetara din august 2010.
In iunie 2009, prin ordin al ministrului Sanatatii, George Marcu a fost trecut din functia de manager in cea de director financiar-contabil, intrucat nu indeplinea conditiile impuse de MS pentru functia de manager. Din iulie pana in 21 decembrie 2009, functia de manager a fost ocupata interimar de catre directorul medical al Spitalului "Alexandru Obregia" din acea perioada.
George Marcu detine, potrivit declaratiei de avere, doua terenuri agricole, de 5.000 de metri patrati si 30.000 de metri patrati, cumparate in 2007 si 2008, si nu are nicio locuinta si nici bunuri sub forma de metale pretioase, bijuterii sau obiecte de arta.
Conform documentului completat de Marcu, acesta nu are conturi si depozite bancare, fonduri de investitii sau forme echivalente de economisire si investire care sa depaseasca 5.000 de euro si nici plasamente, investitii direscte sau imprumuturi acordate care sa depaseasca aceasta valoare.
La capitolul "Datorii", Marcu a precizat ca are o datorie de 8.000 de euro catre Porche Leasing, contractul fiind facut in 2012 si scadent in august 2014.
Tot in declaratia de avere completata la inceputul acestui an, George Marcu precizeaza ca a avut venituri de la Institutul "Marius Nasta" si de la o societate.