Scandalul intre Agentia Nationala de Transplant si Ministerul Sanatatii continua. Acuzatiile aduse de cele doua parti
Agentia Nationala de Transplant (ANT) sustine ca in ultimele 10 zile nu s-a mai facut niciun transplant, fapt fara precedent in Romania.
ANT atentioneaza ca afirmatiile „denigratoarea si calomnioase” privind activitatea de transplant induc panica in randul pacientilor si vor duce la scaderea dramatica a transplanturilor si la cresterea mortalitatii.
ANT sustine ca sunt false informatiile ca alocarea de organe nu se face dupa criterii clare, ci pe baza unei "cutume”, aratand ca exista o evidenta stricta privind pacientii aflati pe listele de asteptare si donatorii aflati in moarte cerebrala declarati.
Conducerea Agentiei Nationale de Transplant a declarat, luni, ca atacurile denigratoare declansate recent asupra institutiei au ca prima consecinta faptul ca nu s-a mai facut niciun transplant in Romania, fapt fara precedent.
"La singurul donator in moarte cerebrala declarat la Satu-Mare, in cursul zilei de sambata, 26 noiembrie, medicul legist a refuzat sa isi dea acordul, de teama sa nu fie implicat in scandalul mediatic la care asista”, a spus directorul executiv al ANR, Radu Deac, citat de News.ro.
Numai ca reprezentantii spitalului din Satu Mare sustin altceva. Legistul nu a fost de acord cu prelevarea, pentru ca tanarul a murit in conditii suspecte, iar o ancheta penala este in curs.
Marcela Papici, manager spital Satu Mare: "Tinand cont in acest caz de modul in care tanarul a murit, medicul legist a solicitat sa nu fie prelevarea de organe. In momentul in care toti cei care investigheaza acest caz voi lua toate masurile care se impun.''
Legistul ar fi considerat ca prelevarea de organe ar fi putut sa puna la indoiala autopsia.
Radu Deac a afirmat ca este necesar controlul asupra activitatii de transplant, iar erorile trebuie corectate prompt atunci cand sunt dovedite, dar a subliniat ca mediatizarea excesiva a unei situatii neclare pana acum, „afirmatiile denigratoare si calomnioase” la adresa activitatii de transplant sunt de natura sa induca panica in randul pacientilor, a celor aflati pe listele de asteptare, precum si a pacientilor transplantati, in general.
"Aceasta va atrage o reticenta in obtinerea consimtamantului de donare, cu scaderea dramatica a activitatii de transplant si cresterea imediata a mortalitatii in randul celor care asteapta sa fie transplantati. Cei care doresc sa continue aceasta campanie de denigrare isi asuma in primul rand in fata pacientilor si in al doilea rand chiar in fata legii responsabilitatea din acest punct de vedere", a mai spus Radu Deac.
In ce priveste acuzatiile care au fost aduse ANT in ultimele zile, Radu Deac a spus ca la nivelul agentiei exista proceduri si protocoale de alocare a organelor, compatibilitatea donator-receptor, raportarea donatorilor si a organelor, astfel incat afirmatia ca la Agentia Nationala de Transplant alocarea de organe nu se face dupa criterii clare, ci doar pe baza unei „cutume”, nu are acoperire.
Registrul National de Transplant este functional si are o evidenta stricta asupra tuturor pacientilor aflati pe listele de asteptare, prin atribuirea codului CUIANT. De asemenea, exista o evidenta stricta a tuturor donatorilor aflati in moarte cerebrala declarati pe teritoriul Romaniei, sustine conducerea ANT.
„Cea mai buna evidenta a bolnavilor transplantati este aceea care denota ca pacientul primeste medicatia imunosupresoare. Aceasta evidenta se afla la CNAS, iar Agentiei Nationale de Transplant i s-a refuzat accesul in aceasta evidenta in repetate randuri”, a precizat Radu Deac.
In ce priveste alegerea pacientilor receptori, care vor primi un organ transplantabil, conducerea ANT arata ca decizia apartine in exclusivitate echipei multidisciplinare de transplant responsabila de reusita sau nereusita transplantului, si in nici un caz nu poate fi decizia Agentiei Nationale de Transplant.
Directorul executiv al ANT a recunoscut ca exista neconcordante privind desfasurarea activitatii administrative a institutiei, dar acestea sunt corectabile, avand drept cauze lipsa de personal, salarizarea umilitoare, conditiile inadecvate de munca si „bugetul insuficient care nu a permis niciodata desfasurarea vreunei campanii de promovare”.
„ANT militeaza pentru baze stiintifice ale activitatii de transplant, evidente clare si transparenta proceselor si in final rezultate durabile traduse in longevitate si calitatea vietii”, a mai aratat Deac.
El a precizat ca primele prelevari de la donatori aflati in moarte cerebrala s-au efectuat in Romania in 1997, pana atunci existand activitate de transplant doar de la donator viu.
„In ultimii ani, s-a ajuns la peste 500 de transplanturi de organ solid si medular si peste 400 de transplanturi de tesuturi si celule pe an. Aceasta activitate se datoreaza unui grup restrans de specialisti care au intimpinat dificultati, permanent ivindu-se interventii directe sau indirecte in cadrul activitatii de transplant”, a mai spus Radu Deac.
Precizarile au fost facute dupa ce ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, a declarat, sambata, ca, in urma verificarilor facute de Corpul de control din MS, au fost gasite nereguli grave in privinta modului de alocare si de prioritizare a pacientilor pentru transplant, astfel ca bolnavii nu beneficiaza de sanse egale.
„Verificarile facute la Agentia Nationala de Transplant au fost finalizate si neregulile gasite in procedurile de alocare a organelor si prioritizarea pacientilor pentru transplant sunt grave si afecteaza mii de pacienti, mii de oameni care asteapta un transplant cu speranta in profesionalismul si corectitudinea sistemului medical”, a spus Vlad Voiculescu.
Corpul de control a facut mai multe verificari in cadrul carora s-a descoperit ca, desi exista liste de asteptare acestea nu sunt corelate la nivel national, iar criteriile de prioritizare „sunt mai degraba subiective”, a aratat ministrul.
„Pacientii de pe listele de asteptare pentru transplant nu beneficiaza intotdeauna de sanse egale. Este posibil ca un pacient sa fie in varful listei de asteptare, sa existe un organ compatibil pentru acest pacient, dar totusi nu el sa fie cel care intra in sala de operatie”, a mai spune Vlad Voiculescu.
Ministrul a precizat ca au fost sesizate organele de ancheta in privinta neregulilor descoperite.
„Corpul de control al Ministerului Sanatatii a descoperit, de asemenea, existenta unor fenomene care indica suspiciuni cu privire la corectitudinea alocarii organelor pentru transplant. intr-unul dintre centrele de transplant din Romania, pentru o singura arie patologica, s-au efectuat, in anul 2014, 140 de transplanturi. 60% dintre pacientii care au beneficiat de aceste transplanturi au fost inscrisi pe lista de asteptare chiar in acelasi an desi erau pacienti pe listat de asteptare inca din anul 2005. Intr-un alt an, in anul 2015, de asemenea, intr-un centru si pe o singura arie patologica, 80% dintre beneficiarii de transplant au fost inscrisi in acelasi an 2015. 80%!”, a mai spus Vlad Voiculescu.
Ministrul a cerut realizarea, in regim de urgenta a regulamentului de alocare a organelor. De asemenea, Vlad Voiculescu a spus ca exista proceduri stabilite, la nivel european, pentru contactarea pacientilor. Astfel, daca in celelalte tari din Uniunea Europeana sunt contactati in repetate randuri pacientii din varful listei de asteptare si apropiatii acestora atunci cand exista un organ compatibil, in Romania, aceasta procedura nu se aplica.
„Cand viata ta depinde de un organ nu ar trebui sa conteze ca esti din Timisoara, Bucuresti, Cluj. Nu ar trebui sa conteze deloc daca esti pacientul unui centru de transplant condus de o anumita persoana si nu de alta. De asemenea, nu ar trebui sa conteze ca esti mai vedeta decat ceilalti pacienti de pe lista de asteptare”, a mai aratat Voiculescu.
Potrivit Hotnews si intr-un raport din 2014 al Corpului de Control al Ministerului Sanatatii se arata ca existau probleme privind activitatea de transplant in Romania, precum: alocarea haotica a organelor, lipsa monitorizarii donatorilor vii si a donatorilor in moarte cerebrala, lipsa personalului specializat.
In raport se mentiona ca alocarea organelor pentru transplant se face "la discretia personalitatilor in domeniul transplantului".
Sursa: News.ro
Etichete: spital, medici, scandal, transplant, pacienti, bolnavi, sanatate,
Dată publicare:
28-11-2016 13:38