Șefii mega-agenției Guvernului unde salariile erau și de 24.000 de lei și-au dat demisia. Anunțul Executivului
Conducerea Agenţiei pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP), mega-agenția care se ocupă cu gestionarea companiilor de stat, și-a anunțat demisia.
Cei trei oficiali de la conducerea acestei mega-agenției, Mihai Precup, vicepreşedinţii Ciprian Hojda şi Victor Moraru şi-au anunțat marţi demisiile la Secretariatul General al Guvernului, eliberarea posturilor urmând să fie anunțată în Monitorul Oficial.
„Cei trei membri ai conducerii AMEPIP au luat această decizie atât pentru a menţine relaţia de credibilitate între Guvernul României şi instituţiile europene, cât şi pentru a nu exista vreun risc cu privire la aprobarea cererii de plată numărul 3 din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă de către Comisia Europeană”, au transmis autoritățile.
Știrile Pro TV a prezentat recent faptul că cei trei se aflau la conducerea agenției cu cei mai bine plătiți bugetari din România. Șeful demisionar al AMEPIP, Mihai Precup, a declarat că salariul pe care îl primește ajunge la 24.000 de lei, care include și sporul de 50% pentru funcționarii care lucrează cu fonduri europene.
În martie, în cadrul acestei agenții lucrau 33 de funcționari, numărul lor urmând chiar să se și tripleze în perioada următoare. Rolul acestora este de a supraveghea activitatea companiilor de stat, responsabile pentru aproximativ 10% din economia țării noastre.
După demisia președintelui și a celor doi vicepreședinți, reprezentanții Guvernului au anunțat că va fi organizat un proces pentru numirea conducerii. În perioada următoare, conducerea interimară urmează să fie asigurată de Ciprian Hojda.
„Coordonatele şi mecanismul acestui proces de selecţie sunt stabilite împreună cu reprezentanţii Comisiei Europene şi aprobate de Guvern prin Hotărârea nr. 617 din 2023 privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice. Acest act normativ a fost validat de Comisia Europeană, înainte de adoptare, în contextul consultărilor permanente pe care Guvernul României le are cu partenerii europeni în aplicarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă”, se arată într-un comunicat de presă de la Guvern.