Sefa DNA cere ca niciun condamnat sa nu scape mai devreme daca nu achita prejudiciul. "Eliberarea conditionata nu e un drept"

×
Codul embed a fost copiat

Laura Codruta Kovesi vrea sa schimbe legea, astfel incat cei inchisi pentru ca au prejuduciat statul sa nu poata fi eliberati conditionat pana nu acopera paguba.

Sefa DNA vrea ca detinutii care au prejudiciat statul sa nu mai poata fi eliberati conditionat daca nu au achitat paguba pe care au produs-o. Ca urmare, Laura Codruta Kovesi a sesizat conducerea Parchetului General cu analizarea oportunitatii promovarii unui Recurs in Interesul Legii (RIL) in materia dispozitiilor liberarii conditionate, considerand ca acestea trebuie sa fie aplicabile daca persoana condamnata a achitat prejudiciul.

Potrivit unui raspuns comunicat vineri de DNA la solicitarea AGERPRES, examinarea jurisprudentei nationale existente a evidentiat orientari ce releva caracterul neunitar al acesteia.

"Unele instante, analizand legea aplicabila si avand in vedere succesiunea mai multor legi penale (...) ce instituie obligatia de aplicare a legii penale mai favorabile, precum si decizia Curtii Constitutionale nr. 265/2014 si avand in vedere ca institutia liberarii conditionate constituie o modalitate de executare a unei parti din pedeapsa inchisorii, au considerat ca analiza cererii de liberare conditionata trebuie sa aiba in vedere legea penala mai favorabila, indiferent ca legea penala mai favorabila a fost avuta in vedere si la condamnare si indiferent de legea avuta in vedere la momentul inceperii executarii pedepsei. Alte instante (...) au considerat ca pedeapsa pronuntata si aplicata trebuie sa aiba in vedere dispozitiile codului penal sub imperiul carora s-a aplicat pedeapsa", se arata in comunicarea transmisa de DNA.

Conform aceleiasi surse, argumentele existente in cuprinsul unor hotarari judecatoresti pleaca de la premisa ca obiectivul principal al procedurii in care se realizeaza analiza cererii de liberare conditionata este ca un condamnat sa beneficieze la liberarea conditionata de cele mai favorabile conditii, indiferent de legea avuta in vedere la momentul inceperii executarii pedepsei, formularii cererii de liberare conditionata sau al condamnarii definitive.

Citește și
Laura Codruta Kovesi - AGERPRES
Ce spune ministrul Justitiei despre prelungirea mandatului Laurei Codruta Kovesi. "E cel mai bun procuror sef al DNA"

"Exprimandu-ne opinia, consideram ca legea penala avuta in vedere la momentul cererii de liberare conditionata ar trebui sa se refere la dispozitiile in vigoare in raport cu data formularii cererii. In succesiunea legilor penale constatam ca de la data savarsirii infractiunii, cand ia nastere raportul juridic penal de conflict si pana la incetarea sau stingerea acestui raport, prin executarea sau considerarea ca executata a pedepsei aplicate, pot interveni una sau mai multe legi penale, iar legea aplicabila este legea penala mai favorabila", se precizeaza in document.

In opinia DNA, liberarea conditionata nu reprezinta un drept al condamnatilor, ci "doar o vocatie pe care o au, prin vointa legiuitorului, toti condamnatii dupa ce au executat fractiunile de pedeapsa stabilite de lege si indeplinesc conditiile exprese", iar dispozitiile din codul penal in vigoare prevad in mod expres ca liberarea conditionata poate fi dispusa daca cel condamnat a executat fractia si daca a indeplinit integral obligatiile civile.

"Considerate a fi mai severe aceste conditii, nu sunt aplicate de catre unele instante, nici in situatia in care condamnarea definitiva s-a dispus prin aplicarea dispozitiilor din noul cod penal, care la momentul condamnarii reprezentau legea penala mai favorabila. Asa fiind, in astfel de situatii, dispozitiile Curtii Constitutionale privind aplicarea globala a legii penale mai favorabile nu se mai regasesc. Practic, o astfel de interpretare determina impartirea aplicarii dispozitiilor legale in mai multe categorii", se mai arata in raspunsul DNA.
 

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Laura Codruta Kovesi, desemnata
Laura Codruta Kovesi, desemnata "Europeanul Anului 2016". Sefa DNA este al doilea roman care castiga acest premiu

Reader’s Digest a distins-o pe sefa Directiei Nationale Anticoruptie cu premiul pentru personalitatea anului in Europa.

Ce spune ministrul Justitiei despre prelungirea mandatului Laurei Codruta Kovesi.
Ce spune ministrul Justitiei despre prelungirea mandatului Laurei Codruta Kovesi. "E cel mai bun procuror sef al DNA"

Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, afirma ca nu are nimic impotriva Laurei Codruta Kovesi, pe care o considera cel mai bun procuror sef al DNA, insa a subliniat ca este prematur sa se pronunte acum asupra prelungirii mandatului acesteia la sefia DNA.

"Daca ai o alergie, nu te mai duci la puscarie". Cum vor parlamentarii sa modifice Codul Penal de teama DNA

Inventivitatea politicienilor romani atunci cand e vorba de solutii care sa-i scape de dosarele de coruptie pare inepuizabila. Sefa DNA, Laura Kovesi, a vorbit despre cateva dintre ele la „Dupa 20 de ani”.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.