Şefa Agenţiei Naţionale pentru Egalitatea de Şanse reia discuţia despre "motostivuitor"
Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi, Graţiela Drăghici, a revenit duminică cu un nou mesaj privind angajații de pe motostivuitoare.
În cadrul unui interviu pentru Știrile PRO TV privind obligativitatea ca firmele cu peste 50 de angajaţi să aibă un expert în egalitatea de şanse, Grațiela Drăghici s-a întrebat de ce femeile nu pot fi "motostivuitor" sau bărbaţii "om de serviciu".
Acum ea a povestit o întâmplare în care spune că, o companie care producea cauciucuri căuta un om care să lucreze pe motostivuitor, iar la interviu a venit o femeie.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Respinsă de două ori, într-un final a fost angajată. Morala întâmplării, spune Graţiela Drăghici, este „promovarea femeilor în orice domeniu al vieţii sociale poate aduce valoare adăugată şi bunăstare social”. În întreaga relatare, Graţiela Drăghici foloseşte în repetate rânduri formula "femeie PE motostivuitor".
„A fost odată ca niciodată o mare companie de cauciucuri care avea nevoie de personal la unul dintre depozite, şi el foarte mare, unde munca nu era deloc uşoară. Angajatul trebuia sa lucreze pe motostivuitor şi sa aibă forţă fizica necesara pentru a mai ridica sau aşeza pe raft cauciucurile. Astfel ca au dat anunţ de angajare. Şi ce sa vezi... S-a prezentat numai o femeie. Pe care au respins-o, apreciind că este nevoie de forţă fizica şi de o anume constituţie pentru a face faţă cerinţelor postului”, povesteşte Graţiela Drăghici pe contul său de Facebook.
Ea spune că la al doilea anunţ de angajare, la interviu s-a prezentat tot femeia, respinsă din nou, iar după al treilea anunţ de angajare, femeia a fost angajată, dar „a fost privită cu rezerve de bărbaţii de la depozit”.
„Şi au mai dat încă o data anunţul. Şi de această dată s-a prezentat numai femeia. Pe care iar au respins-o. După al treilea anunţ, nemaiputâd să o scoată la capăt nici cu femeia, nici cu postul, au angajat-o. Evident că femeia a fost privită cu rezerve de bărbaţii de la depozit. Dar ea îşi vedea de treaba. Se urca pe motostivuitor, aşeza frumos cauciucurile pe raft, când mai cădea câte unul cobora de pe motostivuitor, îl ridica de jos şi îl punea pe raft sau pe motostivuitor şi, în general, nu prea stătea . Pentru ca bărbaţii se mai strângeau când şi când la o vorba, mai luau câte o pauza, dar ea era noua şi nu prea o băgau în seama. Însă, rafturile aranjate de ea arătau impecabil, ordonate şi parcă deveniseră mai multe. Şi aşa, încet-încet, văzând-o cum lucrează, că nu prea coboară de pe motostivuitor, că dacă scăpa pe jos vreun cauciuc, nu îl lasă în drum, ci îl ridica singura şi îl pune la loc, că pe rafturi marfa era eficient aşezată, au început cu toţii să fie mai atenţi, mai implicaţi şi mai... eficienţi”, mai povesteşte ea.
Drăghici spune că, după ce femeia a fost angajată pe motostivuitor şi s-a dovedit a fi eficientă, „randamentul tuturor angajaţilor de la depozit, fie că lucrau pe motostivuitor sau nu, a crescut".
De asemenea, ea afirmă că morala întâmplării este: „Promovarea femeilor în orice domeniu al vieţii sociale poate aduce valoare adăugată şi bunăstare socială”.
În final, aceasta spune că a căutat pe "Google Imagini" o poză cu "femeie pe motostivuitor”, dar nu a găsit, afirmând: „Dacă cineva deţine în arhiva o astfel de fotografie, rog respectuos sa mi-o trimită”.