Parlamentul de la Bucureşti declară “legitimă” dorinţa cetăţenilor moldoveni de a se uni cu România

×
Codul embed a fost copiat

Unirea Basarabiei cu România a fost sărbătorită în Parlamentul României, într-o ședință solemnă, de la care președintele Klaus Iohannis a lipsit!

CITIȚI la finalul acestui articol ”Declarația Parlamentului României pentru celebrarea unirii Basarabiei cu Țara Mamă, România, la 27 martie 1918.”

La 100 de ani de la acel moment istoric, aleșii au vorbit despre un subiect delicat, cu mare încărcătură emoțională: unirea cu Republica Moldova.

La ședința solemnă a participat și Majestatea Sa Margareta, custodele Coroanei, care a evocat miracolul de acum o sută de ani și personalitatea Regelui Mihai.

Dorința suveranului a fost foarte clară: românii din stânga și din dreapta Prutului să fie o singură națiune.

Citește și
protest chisinau
Băsescu, Orban şi Barna, la Chişinău, pentru un miting la 100 de ani la Unire

Celebrarea unui secol de la unirea Basarabiei cu România i-a făcut pe liderii coaliției guvernamentale să preia mesajul unionist promovat intens de fostul președinte Traian Băsescu.

Președintele Klaus Iohannis nu a participat la această ședință și a ales, în schimb, să transmită un comunicat prin intermediul Administrației Prezidențiale.

Textul integral al mesajului șefului statului poate fi citit aici.

Politologul Cristian Pârvulescu susține că mesajul liderilor puterii este riscant, în contextul în care tratatele și acordurile internaționale la care România este parte nu permit redesenarea hărții Europei.

Cristian Pârvulescu, politolog: "Încearcă să se prezinte drept un campion, un lider curajos, care trece dincolo de tratatele internaționale. Domnul Dragnea face un gest riscant, în favoarea alegătorilor săi și cu o tentă populistă evidentă. Există riscul unei cutii a Pandorei. În momentul în care harta de după 1946 este pusă în discuție, toată lumea poate revendică teritorii: Germania - Gdansk-ul; Polonia - partea de est a Ucainei și așa mai departe... Sunt foarte multe riscuri asupra cărora unii nu au reflectat deloc".

"Astăzi, datoria de a-i sprijini pe fraţii noştri din afara frontierelor României nu trebuie să cunoască limite, nici condiţionări. La 100 de ani de la Marea Unire, după tragedii greu de descris în cuvinte, Coroana română continuă să sprijine aspiraţiile europene ale Republicii Moldova. Ultimii ani au dovedit că Familia Regală participă profund şi durabil la integrarea ţării în familia europeană a naţiunilor. Afecţiunea de care se bucură Casa Regală în ţara soră este cel mai frumos dar pe care îl putem primi acum, această sărbătoare împreună", a spus Custodele Coroanei române, Majestatea Sa Margareta, în plenul reunit al Parlamentului, la şedinţa solemnă dedicată împlinirii a 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România, potrivit Agerpres.

Ea a amintit contribuţia personalităţilor din Sfatul Ţării, a soldaţilor, oamenilor politici, ale Regelui Ferdinand şi Reginei Maria la realizarea unirii Basarabiei cu România.

"Contribuţia Casei Regale la integrarea europeană a Republicii Moldova a început acum 100 de ani, în Basarabia străbunicilor mei Ferdinand şi Maria", a mai afirmat Custodele Coroanei române.

Majestatea sa a subliniat că unul din "simbolurile unităţii de neam" a fost Regele Mihai.

"Născut trei ani după Marea Unire, Regele Mihai a reprezentat timp de aproape un secol speranţa, demnitatea şi continuitatea de ambele părţi ale Prutului", a precizat Custodele Coroanei.

De asemenea, au susținut alocuţiuni premierul Viorica Dăncilă, preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, şi reprezentanţii grupurilor parlamentare.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a declarat marţi, în plenul reunit al Parlamentului, că vrea unirea României cu Republica Moldova, "împreună în Europa, dar ca o singură naţiune".

"O spun deschis, simplu şi explicit - eu vreau să ne unim cu Moldova! Vreau să fim împreună în Europa, dar ca o singură naţiune. România a fost puternică atunci când a fost unită. Şi va fi unită. Şi va fi puternică. Acesta este idealul nostru. Acesta este idealul acela de a ne afirma în istorie ca o naţiune unită, liberă şi prosperă, în care toţi cetăţenii ei să se simtă liberi, să se simtă mândri şi să aibă o viaţă mai bună", a afirmat Dragnea, în şedinţa solemnă a Legislativului de la Bucureşti, dedicată împlinirii a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România.

El a propus ca sala de plen a Camerei Deputaţilor să ne numească "Vasile Stroescu".

"Voi propune Biroului permanent ca această sală să se numească sala 'Vasile Stroescu' . Vasile Stroescu a fost primul preşedinte al Parlamentului reunificat al României Mari. După cum ştim, ştergerea graniţelor dintre România şi Basarabia a fost de scurtă durată, acestea fiind reintroduse de pactul semnat de Rusia stalinistă şi Germania nazistă. A fost nu numai comunism, a fost şi fascism. Reprezentanţi de marcă ai acestei generaţii şi-au găsit sfârşitul în lagărul comunist de la Sighet. Pantelimon Halippa, Ioan Pelivan, Daniel Ciugureanu sunt victimele represiunii comuniste din anii '50", a precizat Dragnea.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a adăugat că, la 100 de ani de la Marea Unire, este datoria noastră să nu uităm destinul tragic al generaţiei unioniste şi să cunoaştem dimensiunea sacrificiului ei şi să nu uităm "aceste crime şi pe cei care le-au comandat şi să nu uităm că rezistenţa în faţa opresiunii este forma cea mai înaltă a conştiinţei naţionale".

"În legătură cu Declaraţia pe care o să o adoptăm astăzi, aş vrea să citez un paragraf care, până la urmă, nu a mai fost introdus în această Declaraţie şi anume articolul 8 din Actul final de la Helsinki: toate popoarele au mereu dreptul în deplină libertate să îşi hotărască când şi dacă doresc statutul politic, intern şi extern, fără ingerinţe exterioare şi să îşi urmărească după propria voie dezvoltarea politică, economică, socială şi culturală. Pe baza acestui articol 8 de la Helsinki s-a reunificat Germania şi, dragii mei colegi, domnule preşedinte Candu, domnule vicepremier Iurie Leancă, chiar nu avem atâta curaj să spunem clar ce vrem?

Şi, ca să nu existe echivoc, eu o spun deschis, simplu şi explicit - eu vreau să ne unim cu Moldova! Vreau să fim împreună în Europa, dar ca o singură naţiune. România a fost puternică atunci când a fost unită. Şi va fi unită. Şi va fi puternică. Acesta este idealul nostru. Acesta este idealul acela de a ne afirma în istorie ca o naţiune unită, liberă şi prosperă, în care toţi cetăţenii ei să se simtă liberi, să se simtă mândri şi să aibă o viaţă mai bună. La mulţi ani, România!", a spus Liviu Dragnea.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a fost de asemenea prezent la şedinţa comună, dar și fostul preşedinte Emil Constantinescu, și primarul general al Bucureştiului, Gabriela Firea. 

Parlamentul de la Bucureşti a adoptat Declaraţia pentru celebrarea Unirii Basarabiei cu Ţara Mamă, România

"Parlamentul României, constituit în şedinţă solemnă la împlinirea a 100 de ani de la înfăptuirea Unirii Basarabiei cu Patria Mamă, astăzi, 27 martie 2018, consideră ca fiind pe deplin legitimă dorinţa acelor cetăţeni ai Republicii Moldova care susţin unificarea celor două state ca o continuare firească în procesul de dezvoltare şi afirmare a naţiunii române şi subliniem că acest act depinde de voinţa acestora, şi declară că România şi cetăţenii ei sunt şi vor fi întotdeauna pregătiţi să vină în întâmpinarea oricărei manifestări organice de reunificare din partea cetăţenilor Republicii Moldova, ca o expresie a voinţei suverane a acestora", se arată în documentul adoptat de Legislativul de la Bucureşti.

Potrivit Declaraţiei, prin organizarea unei şedinţe solemne a Camerelor reunite, în prezenţa unei delegaţii a Parlamentului şi a Guvernului Republicii Moldova, venită de la Chişinău pentru acest eveniment, este sărbătorit "Actul Unirii votat de Sfatul Ţării la 27 martie 1918" şi este celebrat "momentul în care elitele politice din Basarabia şi din Regat au dat curs năzuinţelor".

"Considerăm astăzi drept o misiune de onoare a actualei şi viitoarei generaţii din stânga şi dreapta Prutului să cinstească, cu pioşenie, memoria generaţiei de la 1918 care a lucrat la constiturea României Mari", se precizează în Declaraţie.

Conform acesteia, la 27 martie 1918, Sfatul Ţării, în calitate de organism suprem legislativ reprezentativ al Basarabiei, din care făceau parte reprezentanţi ai populaţiei române majoritare şi ai minorităţilor etnice, constituit în concordanţă cu normele democratice ale timpului, în condiţiile disoluţiei imperiului ţarist şi ale desfăşurării Primului Război Mondial, a dat expresie dorinţei colective de unitate prin adoptarea Actului Unirii.

"Prin revenirea Basarabiei la Ţara Mamă, România, s-a înlăturat nedreptatea istorică de la 1812 când, prin Tratatul de la Bucureşti dintre Imperiul Otoman şi Rusia ţaristă, partea situată la răsărit de Prut a Principatului Moldovei a intrat în componenţa Imperiului Rusiei, formând gubernia Basarabiei", menţionează documentul citat.

Declaraţia a fost votată cu o largă majoritate. Un număr de 19 parlamentari s-au abţinut la vot.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citește și...
Manifestația din R. Moldova, încheiată cu adoptarea unei proclamații privind unirea cu România
Manifestația din R. Moldova, încheiată cu adoptarea unei proclamații privind unirea cu România

Zeci de mii de oameni s-au adunat duminică în centrul Chișinăului și au cerut unirea Republicii Moldova cu România.

Băsescu, Orban şi Barna, la Chişinău, pentru un miting la 100 de ani la Unire
Băsescu, Orban şi Barna, la Chişinău, pentru un miting la 100 de ani la Unire

"Marea Adunare Centenară", dedicată împlinirii a 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România, are loc duminică, de la ora 12:00, la Chişinău, printre cei care şi-au anunţat participarea aflându-se Traian Băsescu şi Ludovic Orban.

Primii bani cheltuiți pentru Centenar. Ministru: ”Uitați cât de frumos sună”
Primii bani cheltuiți pentru Centenar. Ministru: ”Uitați cât de frumos sună”

Au trecut deja 3 luni din anul Centenarului, iar Ministerul Culturii a anunţat abia vineri primele proiecte care vor fi finanţate din bani publici, pentru a sărbători Marea Unire de la 1918 -  dacă va fi timp.

Recomandări
Surse: Ministerul Finanțelor a finalizat bugetul pentru 2023. Bani mai mulți pentru Sănătate şi Educaţie
Surse: Ministerul Finanțelor a finalizat bugetul pentru 2023. Bani mai mulți pentru Sănătate şi Educaţie

Ministerul Finanțelor a terminat bugetul pe anul viitor, iar proiectul va fi pus în dezbatere publică săptămâna viitoare. Autoritățile vor aloca mai mulți bani pentru apărare, sănătate și educație.

Statele UE au ajuns la un acord privind un plafon de preţ de 60 de dolari pe baril pentru petrolul rusesc
Statele UE au ajuns la un acord privind un plafon de preţ de 60 de dolari pe baril pentru petrolul rusesc

Guvernele Uniunii Europene au convenit, asupra unui plafon de 60 de dolari pe baril pentru petrolul maritim rusesc, o idee a naţiunilor Grupului celor Şapte (G7), arată un document văzut de Reuters.

Ucraina anunță că au murit de zece ori mai puțini soldați în război decât anunțase șefa Comisiei UE
Ucraina anunță că au murit de zece ori mai puțini soldați în război decât anunțase șefa Comisiei UE

Până la 13.000 de soldaţi ucraineni au fost ucişi de la începutul invaziei Rusiei, a declarat un înalt oficial de la Kiev, conform BBC, scrie News.ro.