Manifestația din R. Moldova, încheiată cu adoptarea unei proclamații privind unirea cu România
Zeci de mii de oameni s-au adunat duminică în centrul Chișinăului și au cerut unirea Republicii Moldova cu România.
Manifestația a celebrat 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România, din martie 1918. La eveniment au participat și 130 de primari din Moldova, reprezentanți ai principalelor partide de opoziţie, dar și politicieni din România: Traian Băsescu, Dan Bârna și Titus Corlățean.
21 de tineri au fost reținuți de polițiști după ce au încercat să ajungă la manifestație cu cuțite, măști și bâte.
Manifestaţia s-a încheiat cu adoptarea unei proclamaţii prin care se cere din nou unirea Republicii Moldova cu România.
În rezoluţia votată se spune că unirea Basarabiei cu România este "unica soluţie de supravieţuire şi progres", relatează jurnal.md.
'Cerem celor două parlamente să primească delegaţii ale Marii Adunări Centenare, iar la şedinţa solemnă din 27 martie 2018, Parlamentul de la Bucureşti să adopte o decizie prin care să se implice reîntregirea naţională prin mijloace paşnice ale democraţiei parlamentare şi în limitele Constituţiei României, în conformitate cu normele dreptului internaţional şi ale Actului Final de la Helsinki', se arată textul proclamaţiei.
Traian Băsescu a declarat, în faţa mulţimii adunate în centrul Chişinăului: „Suntem în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Foarte mulţi, în România, nu ştiu de ce această piaţă se numeşte Piaţa Marii Adunări Naţionale, şi le spunem acum: aici, românii din Republica Moldova au dat în 1989 bătălia pentru limba română. 300.000 de români din Republica Moldova au cerut ca limba română să le fie limbă de stat”.
"Aici, astăzi, venim cu al doilea mare eveniment şi cerem parlamentelor de la Bucureşti şi Chişinău ca, în cel mai scurt timp, în cinstea Centenarului Unirii, să voteze din nou unirea”, a continuat fostul şef al statului.
O manifestaţie dedicată Unirii Basarabiei cu România, în urmă cu 100 de ani, pe 27 martie 1918, a început duminică la ora 12:00 la Chişinău. Demonstraţia, la care şi-au anunţat participarea cele peste 130 de primării semnatare ale declaraţiei de ReUnire, principalele partide de opoziţie din Republica Moldova şi lideri ai unor importante partide din România, se va desfăşura în Piaţa Marii Adunări Naţionale.
Manifestaţia de duminica, 25 martie, va fi un test de democraţie pentru Republica Moldova, susţin organizatorii. Ea se anunţă a fi una paşnică, în pofida faptului că oamenilor li se inoculează teama că ar putea avea loc provocări, susţin liderii mişcării unioniste. Manifestaţia este programata sa înceapă de la ora 12:00, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, fiind aşteptaţi să participe peste 100.000 de oameni, potrivit Agora.md.
Organizatorii Marii Adunări Centenare au anunţat vineri că au invitat observatori din partea UE să monitorizeze modul de desfăşurare a manifestaţiei Din România, la Adunarea Centenară vor participa, potrivit Radio Chişinău, reprezentanţi ai tuturor formaţiunilor politice, printre care Traian Băsescu, Ludovic Orban, Titus Corlăţean, Dan Barna. Liderii politici aflaţi la putere în Republica Moldova nu au dat curs invitaţiei de a lua parte la această Adunare.
IMAGINI:
Autorităţile moldovene, pregătite pentru o intervenţie în forţă
Efective de poliţişti şi carabinieri au început să se adune în spatele şi părţile laterale ale clădirii guvernului de la Chişinău, cu puţin timp înainte de Marea Adunare Centenară, programată să înceapă la orele 12:00. Între timp, oamenii care vor celebra 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România au început şi ei să vină în Piaţa Marii Adunări Naţionale (PMAN), îmbrăcaţi în straie naţionale şi având asupra lor drapele tricolor, transmite Agora.md.
Pregătirile forţelor de ordine au fost surprinse de un fotoreporter al publicaţiei citate, care informează că mai multe autobuze şi microbuze cu oameni ai legii pot fi văzute în zonă.
Organizatorii marşului au subliniat în repetate rânduri că manifestaţia va fi una paşnică. "Ştim că aţi auzit că ar putea fi provocări (...), ca s-ar putea repeta scenariul din 7 aprilie (2009). Toate acestea sunt falsuri, spuse pentru a stârni frica în societate şi pentru a vă împiedica să veniţi la cea mai mare manifestaţie unionistă. Unioniştii nu au fost niciodată agresivi, iar manifestaţiile noastre se desfăşoară întotdeauna în mod paşnic. Aşa va fi şi duminica aceasta - vom arăta întregii lumi că suntem o mişcare paşnică, ce doreşte revenirea acasă, în România Mare', a declarat Vlad Bileţchi, preşedintele Asociaţiei "UNIREA - ODIP'.
Sursa: Agerpres
Etichete: romania, Chisinau, mars, jandarmi, politicieni, moldova, unire, centenar, provocari,
Dată publicare:
25-03-2018 13:55