Referendumul lui Nicușor Dan, aprobat de Consiliul General. Cele 3 întrebări la care bucureștenii ar putea răspunde
Referendumul propus de Nicusor Dan a fost supus la vot și a trecut de Consiliul General. Sprijinul social democraților a venit și cu o condiție: la cele două întrebări propuse de primarul general să mai fie adăugată una, propusă de PSD.
Referendumul a trecut cu 47 de voturi pentru și doar două împotrivă. Ședința Consiliului General a început însă cu o pauză de o oră și asta pentru că au existat probleme juridice privind cele două proiecte propuse de primar pentru referendum și proiectul propus de social-democrați. La votul final a intrat însă proiectul final cu cele trei întrebări care se va numi Referendum privind unele probleme de interes ale Municipiului București.
Primarul general Nicușor Dan își dorește ca bucureștenii să decidă dacă autorizațiile de construire să fie date doar de către primarul general, pe de o parte și, pe de cealaltă parte, și cum se vor împărți banii între Primăria Capitalei și sectoare.
Urmăți mai jos ședința Consiliului General în care a fost discutată organizarea referendumului local:
Partidul Social Democrat a venit cu o altă întrebare la care bucureștenii să răspundă cu „Da” sau „Nu” și anume dacă sunt de acord ca Primăria Municipiului București să finanțeze și să implementeze un program pentru prevenirea consumului de droguri în școli.
Refendumul va avea loc la finalul lunii noiembrie
Votul legat de împărțirea banilor între Primăria Capitalei și primăriile de sector, precum și stabilirea atribuțiilor legate de emiterea autorizațiilor de construcție ar urma să aibă loc pe 24 noiembrie, odată cu primul tur al alegerilor prezidenţiale, după aprobarea proiectului lui Nicușor Dan.
Cele trei întrebări la care bucureştenii vor fi invitaţi să se pronunţe prin "DA" sau "NU" sunt următoarele:
- „Sunteţi de acord ca repartizarea între Primăria Municipiului Bucureşti şi Primăriile de Sector a impozitelor pe venit şi a taxelor şi impozitelor locale colectate de la bucureşteni să fie aprobată de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti?”;
- „Sunteţi de acord ca Primarul General al Municipiului Bucureşti să emită Autorizaţiile de Construire pe întreg teritoriul administrativ al oraşului?”;
- „Sunteţi de acord ca Primăria Bucureşti să finanţeze şi să implementeze un program de educaţie pentru sănătate şi prevenire a consumului de droguri în toate şcolile din Bucureşti?”
Referendumul local din Capitală, anunțat la finalul campaniei pentru locale
Primarul Capitalei, Nicuşor Dana vorbit în repetate rânduri la referendumurile anunţate în seara alegerilor şi a explicat că ar trebui două buletine de vot, câte unul pentru fiecare întrebare propusă de el.
„În seara alegerilor, pentru că a fost un moment de maximă expunere, am anunţat un referendum prin care toate autorizaţiile să vină la Primăria Capitalei (...) Nimeni, când înjură în trafic, nu înjură primarul de sector. Pe bună dreptate, responsabilitatea traficului din Bucureti trebuie să devină responsabilitatea primarului Capitalei. Atunci e normal ca el să aibă responsabilitatea şi pe ceea ce influenţează traficul din Bucureşti şi cel mai important este modul în care se construieşte”, a declarat recent Nicuşor Dan.
Edilul a reluat ideea că Bucureştiul are un deficit de dezvoltare comparativ cu oraşele din vestul României, cauzat și de faptul că Primăria pe care o cponduce are la dispoziție o sumă insuficientă pentru proiecte și investiții.
„Bucureştiul are un deficit de dezvoltare faţă de oraşele din vestul României, nu mai zic faţă de alte capitale, din acest mecanism defectuos de a împărţi banii. Dăm bani la salarii, la spitale, la teatre, la iluminat public, subvenţiile sunt foarte mari şi mai rămânem să ivestim 100-150 milioane de euro”, a mai spus Nicuşor Dan.
În discursul susţinut în seara alegerilor, primarul general a anunţat că vrea să organizeze două referendumuri. Unul dintre ele vizează împărţirea banilor între Primăria Capitalei şi cele de sector, însă primarii nu sunt foarte încântaţi de ideea de a li se diminua bugetele, aşa că rămâne de văzut dacă partidele pe care le reprezintă vor susţine organizarea acestor consultări publice.
O a treia întrebare ar putea părea pe buletinele de vot
Consilierii municipali PSD au depus recent un proiect de hotărâre pentru adăugarea unei întrebări în cadrul referendumului propus de Nicuşor Dan şi anume dacă bucureştenii sunt de acord ca Primăria Capitalei să finanţeze şi să implementeze un program de educaţie pentru sănătate şi prevenire a consumului de droguri în toate şcolile din oraş.
Potrivit social-democraţilor, unul din trei copii care învaţă în Bucureşti spune că în şcoala lui consumul de droguri e o problemă.
„Vârsta consumatorilor a ajuns până la 10 - 11 ani, potrivit Ministerului de Interne. Anul trecut, la Spitalul de Psihiatrie 'Alexandru Obregia' au fost internaţi peste 400 de copii şi tineri cu vârsta până în 25 de ani. În primele 3 luni din 2024, au primit îngrijiri medicale alţi peste 100 de copii şi tineri cu aceeaşi vârstă. Aceştia sunt doar cei care ajung pe mâna medicilor în urma consumului de substanţe interzise. Însă, există semnale suficiente că sunt mulţi elevi care consumă droguri şi nimeni nu are cunoştinţă”, a transmis PSD Bucureşti.
Sursa: Agerpres
Etichete: primaria capitalei, referendum, PMB, consiliul general,
Dată publicare:
21-10-2024 12:10