Surse: După PNL, și Marcel Ciolacu ar fi de acord cu organizarea referendumului propus de Nicușor Dan, dar cu o condiție
Bucureștenii ar putea fi așteptați la urne pe 24 noiembrie și pentru un referendum local.
Nicușor Dan a obținut susținerea celor din USR și PNL pentru a organiza o consultare pentru împărțirea banilor între Primăria Generală și cele de sector, dar și pentru avizele de construcție.
Surse politice susțin că și Marcel Ciolacu ar fi de acord cu planul lui Nicușor Dan, dar Guvernul ar vrea să mai propună o temă.
Primarul General al Capitalei, Nicușor Dan a convocat o ședință a Consiliului General al Municipiului Bucurerești care să decidă dacă va fi organizat un referendum local. Pentru a putea obține numărul necesar de consilieri care să susțină organizarea referendumului, Nicușor Dan caută susținerea partidelor. Prima întâlnire a avut-o cu Nicoale Ciucă.
Nicolae Ciucă - președintele PNL: ”Am convenit că membrii consiliului general din partea PNL vor susține și vor vota pentru acest referendum în ședința de săptămâna viitoare.”
Și președinta USR, Elena Lasconi, s-a arătat entuziasmată de inițiativa lui Nicușor Dan. Lasconi a fost de acord să semneze și o listă de modificări legislative prin care Bucureștiul să poată face împrumuturi mai mari. Împărțirea banilor din taxe și impozite să o decidă Consiliul General, nu Parlamentul și, de asemenea, pentru urbanism să existe reguli mult mai dure.
Elena Lasconi - președintele USR: ”Îl susțin pe Nicușor Dan, USR îl susține pe Nicusor Dan în demersurile lui, noi suntem pentru funcționarea statului de drept, pentru triumful legii.”
Surse politice susțin că și Marcel Ciolacu ar fi de acord cu organizarea referendumului propus de Nicușor Dan, însă cu o condiție. Și Guvernul să propună o întrebare despre bunăstarea bucureștenilor.
Decodamdată, propunerea de referendum a lui Nicușor Dan conține 2 întrebări. Prima se referă la modul în care vor fi împărțiți banii între Primăria Generală și cele 6 primării de sector. De aproape 20 de ani, primarii generali ai Capitalei, spune Nicușor Dan, au fost nevoiți să ceară bani de la Guvern, pentru că niciodată nu au fost de ajuns.
De pildă, ăn 2023, din cele 6 miliarde de lei primite, 3 au mers pentru subvenții la termoficare și transport public, în timp ce sectoarele au primit adunat 9 miliarde.
Nicușor Dan, primarul Capitalei: ”În loc ca Parlamentul, care nu are imaginea de detaliu a Bucureștiului, să spună dăm atât la sută la primărie, atât la sută la primăriile de sector, această împărțire să o facă Consiliul General.”
În prezent, banii din impozitele pe clădiri și mașini, amenzile și taxele pentru reclame merg către primăriile de sector, iar Primăria Generală primește o cota din impozitul pe venit plătit de firme.
În al doilea rand, bucureștenii ar trebui să răspundă dacă sunt de acord ca Primarul General să fie singurul care poate elibera autorizațiile de construcție.
Nicușor Dan, primarul Capitalei: ”Principala problema a noastră este traficul și el este în mod evident cauzat de modul în care s-a construit în București în acești 20 de ani. Și atunci e logic ca autorizațiile să fie date de o singura persoană, ca să restabilim legalitatea și dezvoltarea echilibrată".
Indiferent de cine emite autorizațiile, Capitala nu poate ajunge un oraș unitar fără un Plan Urbanistic General actualizat, cred specialiștii. Momentan este în lucru.
Emil Ivănescu, președintele Ordinului Arhitecților din București: ”Dacă nu ai PUG-ul care este singura formă legală de a coordona un oraș, inclusiv o capitală de asemenea gabarit, nu faci nimic.”
Nicușor Dan se va întâlni și cu alți lideri de partid pentru negocieri în zilele următoare.
Sursa: Pro TV
Etichete: bucuresti, primaria capitalei, referendum, sectoare,
Dată publicare:
16-10-2024 19:13