Peștele, la mare căutare. La ce detalii trebuie să fim atenți când îl cumpărăm din piață
Vineri este Buna Vestire, ziua în care Fecioara Maria a primit vestea că îl va naște pe Hristos. Sărbătoarea este în postul Paștelui și aduce o dezlegare la pește, așa că oamenii au ieșit deja la cumpărături.
Crapul și macroul se vând cel mai bine, pentru că au cele mai mici prețuri. La polul opus se regăsesc bibanul sălbatic, dorada și tonul roșu. Iar în Ardeal, cel mai cautat este păstravul.
Într-o cherhana din București se pregătește saramura, în timp ce peștele sfârâie pe plita încinsă. Toate mesele sunt rezervate pentru joi, iar cei care nu au dorit să mănânce în restaurant au comandat acasă.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Costin Cuzdrioreanu, restaurant: "Avem clienți care au făcut precomenzi și ne-au spus ce vor, pește file, prăjit, la plită. Avem pachete de două persoane, patru persoane, cu cinci păstrăvi prăjiți, cu mămăligă și mujdei sau șapte saramuri și cinci borșuri. Spre exemplu, o familie de patru persoane poate opta pentru un calcan de două, trei kilograme, îl tăiem în patru și îl pregătim la plită sau prăjit."
Sunt și persoane care cumpără peștele ca să îl prepare acasă. La o pescărie, de exemplu, un kilogram de biban sălbatic este 129 de lei, dorada - 109 lei și tonul roșu - 259 de lei.
Printr-o cameră web oamenii care vor să comande pește acasă au acces la întreaga vitrină. Își pot alege sortimentul preferat în timp real, iar acesta va fi livrat acasă, crud sau gătit, în funcție de preferințe.
Livia Ciocan, reprezentant al unei pescării: ”Comenzile sunt cu zecile, încă de la prima oră, direct de pe site. Îl transportăm în cutii sau sacoșele izotermice, în cele mai bune condiții."
Client: ”Pește la grătar, pește afumat, mai multe sortimente am cumpărat.”
Client: ”Eu am rezerve de pește în casă mereu, dar iau mereu ca să nu se termine. Știu că avem șalău, doradă și soția pregătește din toate."
Atunci când cumpărați peștele din piață trebuie să fiți atenți la câteva detalii, pentru a fi siguri că este proaspăt.
Marian Cuzdrioreanu, patron de restaurant și producător local: "Uitați la acest crab, are ochii limpezi, solzii fermi, nu se desprind, branhiile sunt roz. Peștele care nu e ferm și nu revine la loc nu este bun, la fel și fructele de mare."
Un avertisment în acest sens a fost transmis și de Inspectorii Autorității pentru Protecția Consumatorilor.