Seceta face ravagii în Europa. Un râu din Germania a secat pe porțiuni întinse

Ultima actualizare: 13-08-2020 19:48

Episodul de secetă "fără precedent în ultimii 250 de ani" care a afectat Europa două veri consecutive, în 2018 şi 2019, riscă să se repete mult mai des până la sfârşitul acestui secol, din cauza încălzirii climei la nivel planetar.

Este avertismentul unui studiu publicat zilele trecute în revista Scientific Reports. Consecințele sunt catastrofale pentru agricultură, dar şi pentru animale.

Altădată, şi nu a trecut mult de atunci, râul Issel din vestul Germaniei era o destinaţie populară pentru amatorii de canoe. Puteau să vâslească pe un traseu de 82 de kilometri, ajungând până în Olanda. În prezent însă, râul este secat pe porţiuni întinse.

Thomas Plate, Pond Management: „În niciun anotimp nu sunt precipitaţii suficiente. Consecinţa căldurii şi a lipsei de apă este pierderea a 15-20 de tone pe an.”

Şi în estul Germaniei, seceta şi-a luat tributul. De pildă, în regiunea dintre Leipzig şi Dresda, erau nu mai puţin de 8 iazuri întinse pe 35 de hectare.

Thomas Plate, Pond Management: „Suntem practic în lacul Angerteich. În mod normal, acum am fi în apă până la şold, iar peştii ar înota în jurul nostru. Dar asta nu s-a mai întâmplat din 2018."

Acum heleșteiele sunt secate aproape în întregime. Cele mai multe nu mai au pic de apă. Au secat în vara lui 2018 şi de atunci n-a mai plouat suficient că să se refacă.

Thomas Plate, Pond Management: „Aceste heleșteie erau locuri importante de odihnă şi de reproducere pentru păsările de apă. Dar, fără apă, nu-s nici păsări.”

Impactul secetei asupra agriculturii este chiar mai grav. Utilizând date colectate în ultimii 250 de ani, un studiu, arată că "secetele din cele două veri consecutive, din 2018 şi 2019, sunt fără precedent".

Oamenii de ştiinţă estimează că episodul de arșiță extremă din acea perioadă a afectat 20 de milioane de hectare de culturi, din Franţa până în Polonia, trecând prin Italia şi Germania.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO