Secetă extremă în România. Meteorologii vorbesc despre un fenomen îngrijorător. Oamenii își fac rezerve de apă
Deși suntem abia la începutul verii, ne confruntăm deja cu secetă extremă. În sudul și estul țării au secat fântânile, iar în unele localități oamenii au restricții pe timpul zilei la apa curentă, așa că prețuiesc fiecare picătură.
Fără ploi și sisteme de irigații culturile vor fi compromise. În localitatea Șopârlița din județul Olt, apa nu are presiune, așa că oamenii își fac provizii pentru strictul necesar. Nu risipesc niciun strop și sacrifică de multe ori ghivecele cu florile sau grădina.
Femeie: „E secetă. Când să ud și eu în grădina de la fântâna mea nu pot”.
În Pârșcoveni, tot în județul Olt, administrația locală a impus restricții la apa curentă pe timpul zilei din cauza secetei. Gospodarii parcurg kilometri întregi până la fântânile care nu au secat încă.
Localnic Pârșcoveni: „Se dă un program la apă și oprești apa în găleți, în bidoane”.
Și câmpurile sunt pârjolite, iar animalele nu mai au ce să pască, așa că fermierii au apelat la rezervele strânse pentru la iarnă.
Fermier: „În august oricum de câțiva ani am avut numai secetă, dar acum prea devreme”.
Și în județul Dolj arșița a pus stăpânire pe culturi. În mai au căzut doar 40 de litri/mp, la jumătate față de media anuală a lunii, spun specialiștii.
Claudia Dunăreanu, director adjunct științific la Stațiunea de Cercetare Șimnic: „Sutem spune că ne aflăm într-o secetă pedologică extremă în zona Olteniei. Plantele sunt stresate”.
Cum nici floarea soarelui nu se bucură de apă, există riscul ca producția să fie slabă. Nu stăm bine nici în Iași, unde oameni din 51 de localități au apă curentă cu program după ce societatea de furnizare a apei a anunțat că „se confruntă cu dificultăți și nu poate asigura consumul în creștere din această perioadă”.
Ioan Savin, purtător de cuvânt societatea ApaVital: „Traversăm o perioadă de secetă, utilizatorii neavând apă își udă grădinile și astfel se depășește capacitatea de apă pe care putem să o furnizăm. Consumul e de trei ori mai mare decât în altă perioadă a anului”.
Conform agro-meteorologilor ANM, ne confruntăm cu secetă pedologică extremă în jumătatea de sud-est a țării.