Așezarea care a reapărut „ca prin minune” după ce 300 de ani a stat sub ape. FOTO
O așezare veche de aproape 300 de ani, scufundată cândva sub un baraj important din Filipine, a reapărut în timp ce căldura sufocantă și seceta au secat lacul de acumulare.
Structurile, inclusiv o parte a unei biserici, pietre funerare și un indicator al primăriei municipale, au reapărut în mijlocul barajului Pantabangan din provincia Nueva Ecija în martie, după luni de zile în care nu a plouat aproape deloc, a declarat pentru AFP Marlon Paladin, un inginer supraveghetor al Administrației Naționale de Irigații, potrivit CNN.
Zona a fost inundată în mod deliberat în anii 1970, în timpul construcției barajului. Dar o secetă care afectează în prezent aproximativ jumătate din provinciile țării a dus la scăderea nivelului de apă, potrivit AFP.
Alegeri 2024
22:26
Ilie Bolojan admite că a discutat cu Elena Lasconi şi cu Mircea Geoană, dar spune că nu le-a cerut celor doi să se retragă
19:17
Ce se întâmplă dacă o persoană încearcă să voteze de două ori și este identificată de sistemul de alertă
19:09
Negocieri între partidele „de dreapta”. Surse: PNL ar încerca să-l convingă pe Mircea Geoană să se retragă din cursă
15:52
AEP anunță că, în premieră, vom avea posibilitatea să vedem rezultatul alegerilor „în timp real”
Cifrele furnizate de agenția meteorologică a guvernului filipinez, PAGASA, arată că aceste niveluri la 30 aprilie erau cu aproape 50 de metri mai mici decât în mod normal.
Inginerul a declarat pentru AFP că aceasta este a șasea oară când așezarea a ieșit la suprafață de la crearea rezervorului, dar „de această dată este cea mai lungă perioadă de timp în care a fost vizibilă pe baza experienței mele.”
Atunci când nivelul apei scade, ruinele devin o atracție turistică populară, potrivit AFP.
La fel ca o mare parte din Asia de Sud-Est, Filipine a fost afectată în ultimele săptămâni de o căldură toridă, determinând școlile să suspende cursurile după ce temperaturile au atins 42 de grade Celsius (107 grade Fahrenheit).
Deși lunile aprilie și mai sunt, în mod normal, cele mai calde luni din Filipine, cu temperaturi medii de 30 de grade Celsius (între 80 și 90 de grade Fahrenheit), în mare parte din țară au fost înregistrate temperaturi și mai ridicate.
În ultimele cinci zile, indicele de căldură în unele zone a depășit 40 de grade (104 grade Fahrenheit), arată cifrele PAGASA. Indicele de căldură este un calcul al temperaturii pe care corpul uman o resimte. Acesta ia în considerare temperatura reală și umiditatea, care afectează capacitatea organismului uman.
Orașul Muñoz din apropierea barajului a înregistrat un indice de căldură de peste 41 de grade în ultimele cinci zile. Duminică, temperatura a fost de 47 de grade (117 grade Fahrenheit) din cauza altor factori care au contribuit la această situație. De la sfârșitul lunii martie, seceta a acoperit o mare parte din nordul și centrul Luzonului, inclusiv provincia Nueva Ecija, unde se află barajul, potrivit PAGASA.
Luna aprilie a rămas secetoasă în întreaga țară, iar în porțiuni din centrul și sudul Luzonului s-au înregistrat mai puțin de 25% din precipitațiile pe care ar trebui să le primească în această perioadă, potrivit Centrului american de prognoză climatică.
În acest an, fenomenul climatic El Niño a agravat aceste condiții, potrivit AFP. Această fluctuație naturală se adaugă încălzirii globale cauzate de schimbările climatice provocate de om.