Urmările devastatoare ale secetei din Europa. Nivelul Rinului a ajuns la 32 de cm: N-am mai pomenit așa puțină apă
De la rezervoare și lacuri secate în Italia, Franța ori Spania, la fluvii devenite impracticabile precum Dunărea, Rhinul ori Po, o secetă devastatoare afectează jumătate din continentul european.
În această vară, Europa a pierdut deja 660.000 hectare, o valoare record
Fenomenul lovește economiile europene, oricum în stare fragilă, impune restricții privind accesul la apă, amenință vietățile acvatice și provoacă incendii nimicitoare. În această vară, Europa a pierdut deja 660.000 hectare, o valoare record din 2006, de când se înregistrează date privind incendiile de vegetație. Mai mult, pârjolul nu s-a limitat la ţările din zona mediteraneană ca până acum, ci a lovit și alte zone, precum Germania ori Slovenia.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Localnic: „N-am mai pomenit așa puțină apă în Rin, e o nebunie”.
Nivelul Rinului a ajuns, luni, la doar 32 de centimetri, cu cinci mai puțini decât duminică
În Bingen, Germania, față de limita normală de 2 metri 80, nivelul Rinului a ajuns, luni, la doar 32 de centimetri, cu cinci mai puțini decât duminică. Sub 40 de centrimetri nu mai pot naviga vasele care transporta cărbuni ori petrol. Nici ambarcațiunile concepute pentru ape mici nu mai pot circula. În mod obișnuit, turnul se află în mijlocul fluviului. Acum este accesibil cu piciorul. În combinație cu temperaturile excesive, apa mică duce la un nivel scăzut al oxigenului, iar peștii mor cu miile.
Thomas Norgall, BUND Hessen (Uniunea pentru Conservarea Naturii și a Biodiversității): „Fauna și flora se vor schimba complet, pentru că vietățile care nu se descurcă în condiții de secetă nu vor supraviețui”.
Guvernul a decretat oficial secetă în Marea Britanie
În Marea Britanie, guvernul a decretat oficial secetă în cea mai mare parte a țării și milioane de oameni nu mai au voie să-și ude grădinile. Interdicția planează asupra altor 15 milioane, care locuiesc în împrejurimile Londrei.
Alan Goodman, localnic: „Răsucești robinetul dimineața și nu curge nimic. În alte momente, presiunea e foarte mică, nu poți face un duș, abia de poți adăpa vitele”.
Cel mai mult au de suferit culturile de cereale și legume, dar și cirezile de vite ori turmele de oi.
Doreen Gurney, localnic: „Pe seceta asta suntem obligați să irigăm, dar nu poți face asta mai mult de 25 de minute, te oprești 90 de minute, cât să se mai adune apă și abia apoi reiei”.
AimHi Matthew Shribman, om de știință și fondator: „Luăm din rezervoare apa de care vom avea nevoie în viitor, dar tot o luăm, ca și cum viitorul ar fi un loc îndepărtat, unde nu vom ajunge niciodată”.
Rafael Yus, ecologist: „E imperativ să-i convingem pe fermieri să găsească soluții alternative, reciclarea apei, schimbarea culturilor”.
Fermierii din Spania au sacrificat sute de pomi pentru că nu există apă suficientă
În sudul Spaniei, provincia Malaga dispune de rezervorul Vinuela, lung de șase kilometri și adânc de 100 de metri. În prezent are doar 12% din volumul normal de apă.
Alex Crowford, corespondent Sky News: „Priviți halul în care arată pământul, crevasele sunt foarte profunde, iar nivelul apei scade într-un ritm înfricoșător. Tot ce vedeți era sub apă în anii trecuți. Activiștii pentru mediu spun că nu doar schimbările climatice sunt de vină, ci și proasta gestionare a resurselor de apă și faptul că fermierii au trecut la culturi care necesită mult mai multă apă”.
În toată regiunea, fermierii au sacrificat sute de pomi de mango și avocado, pentru că nu există apă suficientă pentru toți. Foarte afectate sunt și livezile de măslini și de citrice.
Nordul Italiei se confruntă cu o secetă istorică
Și nordul Italiei se confruntă cu o secetă istorică. Turiştii care au venit la lacul Garda, cel mai mare din ţară, au avut o surpriză neplăcută.
Beatrice Masi, turist italian: „Am fost și anul trecut, ne-a plăcut, așa că ne-am întors, dar am găsit peisajul foarte schimbat, suntem șocați”.
Mario Treccani, proprietarul unui lido pe Lacul Garda: „Bărcile abia mai pot ieși din nămol, turiștii riscă să alunece pe stânci și e mult mai greu să închiriem șezlonguri, pentru că acum oamenii pot sta lângă apă, ca la piscină”.
Turismul este lovit dur în Franța
Turismul este lovit dur și în Franța. Regiunile Var și Provence erau raiul iubitorilor de sporturi nautice, de pildă, canotaj și rafting.
Xavier Cheval, proprietar de închiriere de bărci: „Nivelul apei e cu vreo 5-6 metri mai mic decât anul trecut. De la începutul lunii iulie, numărul turiștilor a scăzut la jumătate”.
Elena Sanchez, proprietar: „Turismul acvatic aducea 10.000 de locuri de muncă aici. Ce se va întâmpla cu acești oameni?”
Turist: „Pe mine mă sperie să văd cu ochii mei efectele schimbărilor climatice. Chiar și unde nu te aștepți”.