Seceta istorică abătută asupra Europei în această vară agravează riscul unei recesiuni
Seceta istorică abătută asupra Europei în această vară agravează riscul unei recesiuni. Canicula nimicitoare ține aprovizionarea într-o menghină și prețurile ridicate.
Transportul, comerțul și turismul sunt, de asemenea, afectate dramatic de secarea râurilor. Monitorul European al secetei estimează că 45% din teritoriul țărilor din Uniune este afectat de arșiță, iar pe anumite porțiuni este chiar cod roșu.
Rinul, inaccesibil navelor din cauza nivelului său scăzut
Râurile și canalele Europei transportă în fiecare an peste o tonă de marfă pe cap de locuitor al Uniunii Europene. Contribuie astfel cu 80 de miliarde de dolari la bugetele țărilor. De secole, pilon al economiei germane, olandeze și elvețiene, Rinul a devenit aproape inaccesibil navelor, întrucât nivelul său a scăzut la minime record.
Christian Lorenz, reprezentant al HGK AG și RheinCargo GmbH: „Livrările de sare din Heilbronn pe râul Neckar până la Rin erau în mod normal de 2.200 de tone pe vas. Acum vin cu doar 600 de tone. Cu cât e mai mică apa, cu atât scade încărcătura”.
Fluviul transportă cea mai mare parte a cărbunelui către industria grea și către centralele electrice ale Germaniei, într-un efort de a compensa impactul presiunii Rusiei asupra aprovizionării cu gaze naturale. Companiile germane au comandat nave adaptate să transporte gaze lichefiate prin apele de mică adâncime.
Christian Lorenz, reprezentant al HGK AG și RheinCargo GmbH: „Toate vasele noi sunt acum concepute pentru apa mică”.
Peste 100 de localități din Franța nu au apă potabilă curentă
Peste 100 de localități din Franța nu au apă potabilă curentă, fiindu-le furnizată cu cisternele, iar criza de electricitate este exacerbată de nivelul scăzut al fluviilor Ron și Garonne, motiv pentru care funcționarea centralelor nucleare a fost întreruptă.
Seceta este o amenințare dramatică atât pentru culturile de cereale, cât și pentru hrănirea animalelor. Culturile de porumb sunt afectate în mod special.
Baptiste Colson, 31 de ani, șeful sindicatului Jeunes Agriculteurs (Tineri Fermieri) din Cote d'Or: „Știm că recolta de porumb va fi cu 30% mai mică vara asta, dar nici calitatea nu e optimă. Porumbul va fi tocmai digerabil, pentru că e mult mai uscat. Trebuie să cumpărăm concentrat ca să echilibrăm nivelul nutrițional pentru ca vacile să poată da lapte. Trebuie să aducem noi hrana vitelor scoase la păscut, pentru că ele nu găsesc destulă iarbă”.
Jean-Pierre Sonvico, președintele Federației pentru pescuit și protecția mediului acvatic al departamentului Bourgogne-Franche-Comté: „E dramatic, dar ce putem face? Nimic, absolut nimic. Doar așteptăm și sperăm să vină ploaia, furtunile, dar prognoza de la Meteo France este alarmistă, seceta ar urma să persiste puțin până pe 15 octombrie”.
Mii de animale însetate suferă de pe urma temperaturilor ridicate din ţara pajiştilor alpine
Elicopterele din dotarea forţelor armate elveţiene au fost mobilizate ca să transporte apă pentru mii de animale însetate care suferă de pe urma temperaturilor ridicate din ţara pajiştilor alpine.
Aceeași problemă este și în Marea Britanie.
Bizza Walters, fermier și consilier rural: „Suntem foarte îngrijorați mai ales că peste opt luni, când fată mieii, oile stau în staul și mănâncă doar fân. Dacă le dăm de acum rațiile pentru atunci, riscăm ca la primăvară să le înfometăm”.
Și turismul suferă din cauza secetei fără precedent. Cel mai lung rău al italiei, Po, ar fi trebuit să fie animat de ambarcațiuni estivale.
Stefano Marca, proprietarul unei barci pe râul Po: „Înainte, nivelul apei era de 3-4 metri în mijlocul râului, acum sunt vreo 20 de centimetri. În mod normal, aici era un fel de autostradă pentru bărci, erau ca mașinile în Milano. Permanent, un du-te vino, mai ales în perioada asta a anului, acum, zero”.
În Franța a fost interzis accesul pe Gurile Verdonului, o destinație populară printre amatorii de canotaj și expediții.
Bernard Nadal, manager al unei baze nautice: „Clientela a scăzut cu 60%”.
Turismul a fost lovit drastic și la lacul Edersee din Germania, care are acum doar o cincime din nivelul normal.
Soundbite Claus Günther, manager Edersee Marketing GmbH: „Chiar că ne-au ajuns schimbările climatice. Avem lacuri complet secate. S-au oprit toate sporturile de apă”.
Nuria Hernández-Mora, co-fondatoare a New Water Culture Foundation: „Seceta actuală și cele viitoare vor avea un masiv impact socio-economic și de mediu. Trebuie să găsim rapid soluții de adaptare la apă tot mai puțină. Trebuie s-o folosim cu înțelepciune”.